1. Didžiausia Baltijos šalyse

VIKO tapo didžiausia profesinio aukštojo mokslo institucija Baltijos šalyse. Joje studijuoja apie 6500 studentų, o dirba daugiau nei 650 dėstytojų. Tad šiuo metu VIKO studentams gali pasiūlyti net 56 aukštojo mokslo studijų ir 2 trumpojo ciklo programas 10 fakultetų: Agrotechnologijų, Ekonomikos, Elektronikos ir informatikos, Verslo vadybos, Sveikatos priežiūros, Pedagogikos, Menų ir kūrybinių technologijų, Dizaino, Statybos bei Technikos.

Be to, VIKO yra vienintelė kolegija Lietuvoje, rengianti lietuvių gestų k. vertimo, geležinkelio transporto inžinerijos, taikomosios cheminės analizės specialistus ir veterinarijos felčerius.

Vilniaus kolegija

„Mūsų tikslas studentams pasiūlyti ne tik išskirtinį, platų studijų programų sąrašą, bet ir dalintis ilgamete gerąja patirtimi bei užtikrinti aukščiausią studijų kokybę. Mūsų ateities vizija – nuolat augti, kurti ir taikyti inovacijas bei prisidėti prie šiuolaikinės visuomenės pažangos. O iki 2029 m. sieksime tapti pirmuoju taikomųjų mokslų universitetu Lietuvoje“, – ambicingus planus pristato VIKO direktorė dr. Žymantė Jankauskienė.

2. Apjungia meną ir inžineriją

VTDK prijungimas prie VIKO esamą studijų programų paketą leido papildyti buvusios VTDK inžinerijos bei dizaino studijų krypčių programomis.

„Dabar studentai gali rinktis elektronikos ir kompiuterių inžinerijos, fotografijos technologijos, grafinio, interjero ir multimedijos dizaino studijų programas. O tam, kad ne tik palaikytume, bet ir nuolat tobulintume jų kokybę, planuojame plėtoti „TechSpace“ ir „ArtSpace“ mokslo centrus, taip stiprindami taikomąją mokslinę veiklą inžinerijos ir meno srityse. Naujos laboratorijos bus skirtos inžinerijos ir taikomojo meno tyrimams​“, – sako dr. Ž. Jankauskienė.

Vilniaus kolegija

Be to, jau visai netrukus kolegijos bendruomenės nariams duris atvers ir atnaujintas VIKO Studijų ir mokslo išteklių centras (SMIC) / Biblioteka, įsikūrusi Studentų g. 39A pastate. Moderniai įrengtose 1 tūkst. kv. metrų patalpose bendruomenei atsivers šiuolaikiškos darbui ir mokymuisi skirtos erdvės, kuriose bus įrengtos skaityklos, grupinio ir individualaus darbo vietos, mokymų erdvė, personalo darbo vietos, tėvų su vaikais darbo kambarys, poilsio bei laisvalaikio zonos.

Vilniaus kolegija

3. Populiariausia tarp stojančiųjų

Šiuos mokslo metus VIKO pasitiko kaip populiariausia aukštoji mokykla tarp kolegijų. Ją pirmuoju numeriu pasirinko 1832 studentai, o bendras norinčiųjų į ją įstoti skaičius siekė daugiau nei 9 200. Iš jų studijuoti pakviesti 2176 studentai.

„Kolegijoje susiformavo aiškios studijų programos – lyderės. Pirmoje vietoje (pagal pirmąjį prioritetą) atsidūrė Tarptautinio verslo studijos. Tai rodo, jog jauniems žmonėms ypač svarbu ir įdomu gilintis į verslo subtilybes. Antroje vietoje – Pradinio ugdymo pedagogikos studijų programa, trečioje – Vaikystės pedagogika ir ketvirtoje – Bendrosios praktikos slauga“, – teigia dr. Ž. Jankauskienė.

O štai į Profesinio mokymo skyrių šiais metais mokytis pakviesta 60 stojančiųjų, pasirašyta 51 sutartis (praeitais metais – 41). Iš jų net 41 į Ekspeditoriaus modulinę profesinio mokymo programą (praeitais metais ją pasirinko 28 asmenys).

„Ši mokymo programa siūlo bendradarbiavimo ir praktikos galimybes su įvairiomis logistikos įmonėmis. Be to, šiuo metu yra spartus transporto sektoriaus augimas. Tad, esant didelei šių specialistų paklausai, absolventai labai greitai susiranda darbą. Manau, kad būtent tai daugelį paskatina rinktis Ekspeditoriaus modulinę profesinio mokymo programą“, – studentų pasirinkimus komentuoja dr. Ž. Jankauskienė.

Vilniaus kolegija

Anot VIKO vadovės, šiais metais kolegiją pasirinko ir rekordinis šimtukininkų skaičius: „Jų šiemet sulaukėme net 40. Tai rodo ne tik pasitikėjimą mūsų institucija (2024 m. studijų pasitrenkimo apklausos metu studentai puikiai įvertino akademinį sąžiningumą (80,1 proc.), bet ir norą įgyti tiek teorinių, tiek praktinių žinių. Mat dažniausiai mūsų studentai (priklausomai nuo studijų programos) jau pirmajame kurse atlieka profesines praktikas. O tai šių dienų jauniesiems specialistams – ypač svarbu.“

Vilniaus kolegija

4. Dar daugiau galimybių mokytis užsienyje

Nuo 2023 metų spalio 4 dienos VIKO tapo Europos universitetų aljanso HEROES (angl. k. Higher Education Roaming Opportunities and Engagement for Society) nare. Šią bendruomenę sudaro 9 aukštosios mokyklos iš Belgijos, Nyderlandų, Portugalijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Vokietijos, Čekijos ir Lietuvos.

„Šio konsorciumo dėka VIKO studentams bus skirtas Erasmus+ programos finansavimas. Jis suteiks galimybę VIKO kartu su kitomis Europos aukštosiomis mokyklomis stiprinti bendradarbiavimą, plėtoti tarptautinius projektus ir kurti bendras studijų programas. Šis finansavimas leis įgyvendinti įvairias veiklas: studentų ir personalo mainus, projektus, susijusius su tvarumu, dirbtiniu intelektu, socialinėmis inovacijomis bei stiprinti aukštojo mokslo institucijų poveikį visuomenės gerovei. O tai mūsų bendruomenei labai svarbu. Mat pasitenkinimo studijomis apklausos metu studentai puikiai įvertino (82,3 proc.) galimybes dalyvauti mobilumo programose“, – sako VIKO direktorė.

Vilniaus kolegija

Taigi, pagrindinis HEROES aljanso tikslas yra padėti studentams, tyrėjams ir darbuotojams stiprinti savo šalies regionus, o jiems kylančius iššūkius įveikti pasitelkiant skaitmenines inovacijas. Tad, pasak dr. Ž. Jankauskienės, siekdama atliepti šį tikslą, VIKO telks dėmesį į kokybišką ir visą gyvenimą trunkantį profesinį švietimą, į praktiką orientuotus mokslinius tyrimus bei tarptautinį bendradarbiavimą.