Programa, kurią prižiūrėjo Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA), padėjo spręsti Lietuvos visuomenei aktualias problemas: nuo klimato kaitos pasekmių mažinimo iki energetikos efektyvumo didinimo. Tačiau, kaip teigia renginio organizatoriai, nors ši programa oficialiai pasibaigia, jos tikslai ir veiklos neturėtų būti pamirštos.

Aplinkosaugos iššūkiai – kasdienis rūpestis

Lietuva jau ne kartą patyrė, kokį poveikį gali turėti klimato kaita: nuo dažnėjančių ekstremalių oro sąlygų iki augančios taršos ir kenčiančių ekosistemų. Todėl programos „Aplinkosauga, energetika, klimato kaita“ tikslai buvo orientuoti į ilgalaikį tvarumą ir aplinkosaugos problemų sprendimą, kad ateities kartos galėtų gyventi švaresnėje aplinkoje.

„Programa padėjo pamatus klausimų, susijusių su Lietuvos klimato kaitos iššūkiais, sprendimui, tačiau veiklas būtina tęsti. Aplinkosauga ir atsakingas elgesys su gamta yra ilgo kelio pradžia, o ne pabaiga“, – sako Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) direktoriaus pavaduotoja Sandra Remeikienė.

Jos teigimu, vyksiantis renginys ne tik simbolizuoja programos pabaigą, bet ir atkreipia dėmesį, kad kiekvienas iš mūsų esame atsakingi už aplinką, kurioje gyvename.

Kviečia į aplinkos tvarkymo akciją Girulių paplūdimyje

Renginio organizatoriai rugsėjo 21 d., šeštadienį, kviečia susirinkti Girulių paplūdimyje, kur vyks Baltijos jūros kranto atkarpos nuo Girulių iki Melnragės I paplūdimio tvarkymo akcija. Ši iniciatyva, be kita ko, yra svarbus žingsnis link visuomenės sąmoningumo ugdymo. Kaip teigia S. Remeikienė, dalyvavimas akcijoje suteikia progą ne tik išvalyti mūsų pajūrį, bet ir paskatinti šalies gyventojus ateityje elgtis atsakingiau.

„Esame atsakingi už aplinką, kurioje gyvename, ir kiekvienas mūsų veiksmas turi įtakos. Todėl programos metu siekėme, kad žmonės ne tik suvoktų aplinkosaugos ir klimato kaitos problematiką, bet ir aktyviai dalyvautų šių problemų sprendime“, – pabrėžia S. Remeikienė.

Aplinkos tvarkymo akcija Giruliuose – tai simbolinis būdas parodyti, kaip net maži veiksmai gali sukurti didelius pokyčius. Tvarkydami Baltijos jūros pakrantę, dalyviai prisidės ne tik prie švarios aplinkos kūrimo, bet ir taps dalimi platesnės iniciatyvos, kurios tikslas – ilgametis tvarumo skatinimas. Kiekvienas iš mūsų galime pradėti nuo mažų veiksmų, kurie, kaip rodo programa, ilgainiui virsta reikšmingais pokyčiais, sako CPVA direktoriaus pavaduotoja.

Simbolinis programos užbaigimas ir naujo etapo pradžia

Po aplinkos tvarkymo akcijos dalyviai bus kviečiami į programos uždarymo renginį, kuris vyks kelte „Nida“. Tai bus proga ne tik atsipūsti po aktyvios veiklos, bet ir kartu aptarti įgyvendintos programos rezultatus, dalintis idėjomis ir diskutuoti apie ateities perspektyvas. Pakilią renginio nuotaiką kelte palaikys violončelininkų grupė „Voiceless“, kurios muzikinis pasirodymas simboliškai atspindės gamtos grožį ir ramybę, kuria visi privalome rūpintis.

„Plaukimas keltu „Nida“ – tai simbolinis mūsų kelionės per aplinkosaugos ir klimato kaitos klausimus pabaigos taškas, tačiau taip pat ir naujo etapo pradžia. Norime, kad visuomenė suprastų, jog tvarios aplinkos išsaugojimas reikalauja nuolatinio dėmesio ir veiksmų“, – pažymi S. Remeikienė.

Norintys dalyvauti paplūdimio tvarkymo akcijoje ir renginyje kelte, turėtų iš anksto užsiregistruoti. Organizatoriai pasirūpino, kad renginio dalyviai renginio vietą galėtų lengvai pasiekti viešuoju transportu arba automobiliu, o taip pat bus užsakyti autobusai, kad po akcijos dalyviai galėtų grįžti į pradinę vietą arba keliauti tiesiai į renginį kelte.

Registracijos forma ir daugiau informacijos – interneto svetainėje www.svarijura.lt

2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo „Aplinkosauga, energetika, klimato kaita“ programos uždarymo komunikacijos kampaniją inicijavo Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA). Kampanijos tikslas – atskleisti įgyvendintos programos rezultatus, kuriais Lietuvoje siekiama gerinti ekosistemų aplinkosauginę būklę ir sumažinti neigiamą taršos ir kitos žmonių veiklos poveikį. Kampanija finansuojama Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis.