Ne tik baltymų šaltinis

Nei vienas grilinimo sezonas neapsieina be gardžiai iškeptos kiaulienos: tiek sultingi šašlykai, tiek gardžiai išmarinuoti šonkauliukai yra vieni populiariausių pasirinkimų kepant mėsą lauko kepsninėje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad ruošiant liesesnes kiaulienos dalis ir pritaikant šalia sveikatai palankų garnyrą, galime organizmą aprūpinti keliomis svarbiomis maistinėmis medžiagomis.

„Kiaulienoje gausu baltymų, kurie būtini raumenų augimui ir atstatymui, taip pat bendrai organizmo veiklai. Maždaug 80 g porcijoje kiaulienos nugarinės yra apie 22 g baltymų. Be to, kiaulienoje, priklausomai nuo jos dalies, yra skirtingas riebalų kiekis. Pavyzdžiui, kiaulienos nugarinė, palyginus yra liesa, o šoninė pasižymi ženkliai didesniu riebalų kiekiu. Tad svarbu rinktis liesesnę kiaulieną, nes taip apsisaugosime nuo perteklinių sočiųjų riebalų“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

 dr. Edita Gavelienė

Ji priduria, kad šioje mėsoje taip pat galima rasti kai kurių vitaminų ir mineralų: tiaminą (vitaminą B1), cinką ir seleną. „Tiaminas būtinas energijos apykaitai ir nervų veiklai, cinkas svarbus imuninei sveikatai ir žaizdų gijimui, o selenas veikia kaip antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų. Kiaulienoje taip pat yra mažiau kitų B grupės vitaminų, geležies, magnio ir kalio.“

Kodėl vertėtų vengti sočiųjų riebalų pertekliaus?

Gydytoja dietologė pažymi, kad dažnai susirūpinimą kelia minėtas kiaulienoje esantis sočiųjų riebalų kiekis: didelis jų suvartojimas siejamas su padidėjusia širdies ligų rizika, tad prieš gaminant maistą reikėtų nupjauti visus matomus riebalus, o kepimas be pridėtinių riebalų ant grotelių, keptuvėje ar troškinant taip pat gali padėti sumažinti jų kiekį.

„Kai kada žmonės linkę naudoti pridėtinius riebalus maisto gamyboje, nes tai jiems patiekalą padaro skanesnį. Vis dėlto, vertėtų vietoje to pasitelkti aromatingus marinatus, pagamintus iš žolelių, prieskonių ar citrusinių vaisių sulčių. Be to, grilinimas – puikus būdas paruošti kiaulienos taip, kad būtų sveikatai palankiau, nes mėsai kepant, išsiskyrę riebalai nulaša pro groteles ir nepersunkia kepamos kiaulienos dalies“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Marinatai kiekvieno skoniui

Nors kiaulienos šonkauliukai įprastai valgomi su klasikiniu barbekiu padažu, verta pasidairyti ir įvairesnių nebrangių idėjų, kurios grilintą mėsą pakeltų į kitą lygmenį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šonkauliukų marinavimui pravartu visuomet po ranka turėti citrusinių vaisių – jų sultys mėsai suteiks nepamirštamo skonio ir bus pigus būdas ją suminkštinti.

„Citrusiniai vaisiai, pavyzdžiui, apelsinai, citrinos ir laimai gali suteikti šonkauliukams ryškaus ir gaivaus skonio, o kartu padėti mėsai suminkštėti. Į tipišką citrusinių vaisių marinatą gali įeiti šviežios citrusinių vaisių sultys, žievelės, alyvuogių aliejus, česnakas, šviežios prieskoninės žolelės, pavyzdžiui, rozmarinas ar čiobreliai ir truputis medaus ar klevų sirupo, kad būtų šiek tiek saldžiau. Citrusinių vaisių rūgštingumas padeda suskaidyti mėsos raumenų skaidulas, todėl šonkauliukai tampa minkšti ir sultingi“, – teigia O. Suchočeva.

 O. Suchočeva

Ji taip pat sako, kad mėgstantiems egzotiškesnius ir aštresnius skonius, įtiks čili ir imbiero marinatas: jo sudėtyje dažnai būna šviežio imbiero, aitriųjų paprikų, česnakų, sojų padažo, sezamų aliejaus ir šiek tiek rudojo cukraus arba medaus.

„Be to, visų šių ingredientų galite įsigyti ženkliai pigiau tiksliai planuodami pirkinių krepšelį. O naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, galite gauti asmeninių pasiūlymų bei papildomų nuolaidų, kurios neabejotinai padės pasiruošti griliaus sezonui pigiau bei leis sutaupyti“, – pataria O. Suchočeva.

Kur slypi raktas į skaniausiai iškeptus šonkauliukus?

Vien pagalvojus apie tobulai iškeptus kiaulienos šonkauliukus pradeda kilti apetitas. Vis dėlto, tam reikia nemažai kantrybės, dėmesio detalėms bei tinkamos technikos. Prekybos tinklo ekspertė sako, kad viskas prasideda nuo tinkamo kiaulienos šonkauliukų paruošimo.

„Pirmiausia nuo šonkaulių nugarinės dalies pašalinkite membraną, nes ji gali trukdyti įsiskverbti marinato skoniams bei kepant mėsa gali išsausėti ir sukietėti. Tada juos gausiai įtrinkite sausu prieskonių mišiniu: tai gali būti saldžiosios ar aitriosios paprikos milteliai, česnakų, svogūnų prieskoniai, rudasis cukrus, druska ir pipirai. Leiskite šonkauliukams pasimarinuoti bent kelias valandas arba per naktį šaldytuve“, – pataria O. Suchočeva.

Ji pasakoja, kad vėliau norint tolygiai iškepti kiaulienos šonkauliukus ir išgauti minkštą, nuo kaulų atsiplėšiančią tekstūrą, svarbiausia – netiesioginė kepsninės kaitra. „Vienoje kepsninės pusėje padėkite medžio anglis, o kitoje – vandens. Tai padeda sukurti pastovesnį karštį, todėl sumažėja užsidegimo ir perkepimo rizika. Kai kepsninė įkaitinama iki vidutinės žemos temperatūros, padėkite prieskoniais pagardintus šonkauliukus ant priešingos nei šilumos šaltinis kepsninės pusės, uždarykite dangtį ir palikite juos lėtai kepti 2–3 val., priklausomai nuo šonkauliukų storio. Be to, nepamirškite periodiškai tikrinti temperatūros ir pridėti daugiau anglių arba reguliuoti ventiliacijos angas, kad palaikytumėte pastovią temperatūrą.“

 Aromatingi barbekiu šonkauliukai

O. Suchočeva taip pat atkreipia dėmesį, kad paskutinis, bet nemažiau svarbus žingsnis – tai šonkauliukų aptepimas iš anksto paruoštu glajumi ar padažu: per paskutines 30 min. juos tereikia gausiai aptepti aromatingu glajumi arba barbekiu padažu, kad susidarytų karamelizuota plutelė.

„Be to, net ir labai skubantys, bet norintys pasimėgauti grilio patiekalų skoniais, gali pasinaudoti proga ir įsigyti „Mano dienai“ produkcijos: asortimente – jau išmarinuoti česnakiniame bei graikiškame marinate kiaulienos sprandinės šašlykai, šviežios kiaulienos dešrelės, medaus ir garstyčių padaže paruošti kiaulienos sprandinės pjausniai, viščiukų sparneliai, viščiukų šlaunelės laukinio česnako marinate ir daugelis kitų grilinimui paruoštų produktų. Visą asortimentą galite pamatyti apsilankę „Rimi“ e-parduotuvėje www.rimi.lt“, – pataria ekspertė.

Pradėkite grilio sezoną su jo visų laikų klasika – aromatingais barbekiu šonkauliukais: teprireiks trijų ingredientų, o patiekalu mėgausis visa šeima.

RECEPTAS

Aromatingi barbekiu šonkauliukai*



Patiekalui reikės:

  • 2 kg kiaulienos šonkaulių – kiaulienos šonkauliai kepimui grilyje „BBQ”, 4,99 € / 1 kg;
  • 40 g prieskonių mišinio – prieskonių mišinys kiaulienai „Saldva”, 0,75 € / 35 g;
  • 250 ml barbekiu padažo – klasikinio skonio BBQ padažas „Wowmama”, 2,39 € / 280 g.


Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C.
  2. Įtrinkite šonkaulius prieskoniais ir pamarinuokite juos nemažiau 30 min.
  3. Kai šonkauliai pasimarinuos, sudėkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Skardą su šonkauliais pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2 val.
  4. Pasiruoškite lauko kepsninę: kaitra turėtų būti vidutinė (apie 200 °C) ir netiesioginė.
  5. Ištraukite šonkaulius iš orkaitės ir sudėkite juos į kepsninę. Ją uždenkite ir kepkite šonkaulius apie 10 min. Kai praeis 5 min., juos apverskite.
  6. Praėjus 10 min., aptepkite šonkaulius barbekiu padažu ir kepkite dar apie 10 min. Kai praeis 5 min., šonkaulius apverskite.
  7. Galiausiai išimkite paruoštus šonkaulius iš kepsnines ir po 5 min. patiekite supjaustytus.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos balandžio 19 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.