Savo maisto fenomenas pakeitė nusistovėjusias normas
Teigiama, kad pastarieji metai į madą sugrąžino vaikystės prisiminimus ar mamos virtuvę menantį, jaukų, skanų ir, dažniausiai, sotų savą maistą. Ši tendencija neaplenkė viso pasaulio, tačiau skirtingose žemės vietose žmonės rinkosi jiems priimtinus ir sunkiais momentais raminančius patiekalus: nuo tradicinių sultinių ir sriubų, iki naminį skonį turinčių kepsnių, picų, makaronų ar kitų skanėstų.
Gana greitai panašius pojūčius teikiančius patiekalus į namus ėmė pristatinėti ir restoranai bei kavinės. Kaip pasakoja restoranų tinklo „Čili pizza“ vyriausioji technologė Sandra Graibutė, tendencija užsisakyti šilto, kokybiško, skanaus, bet nebūtinai įmantraus maisto, per karantiną ėmė ryškėti labai organiškai.
„Maistas tapo vienu iš nedaugelio viešai prieinamų malonumų. Žmonės su džiaugsmu užsisakydavo, o valgydami namuose mažiausiai norėdavo sukti galvas, kaip tai daryti tvarkingai. Mėgaudavosi, kad būtų skanu ir palaiminga, o ne pagal etiketą teisinga“, – mano S. Graibutė.
Taigi, atsisakius apsilankymų kavinėse ir restoranuose, ko ir reikalavo COVID-19 viruso diktuojamos sąlygos, nejučia buvo pamirštos mandagumo taisyklės: tvarkingą sėdėjimą prie stalo pakeitė drybsojimas ant sofos arba priešais kompiuterį, servetėlių funkciją vis dažniau perimdavo naminiai treningai, o įrankius keitė tiesiog valgymas rankomis.
Įvardijo, ką rankomis valgyti ne tik galima, bet ir reikia
Kad minimos manieros nepriimtinos viešose vietose ar oficialiuose priėmimuose, vargu, ar kas drįstu ginčytis, tačiau valgant savą maistą, į kurio kategoriją patenka ir picos, ir mėsainiai bei kiti greitai paruošiami patiekalai, iš tiesų galioja tam tikros etiketo išimtys.
Pasak picų pradininkų Lietuvoje, tinklo „Čili pizza“, vyr. technologės, šis itališko prado skanėtas visame pasaulyje gali drąsiai būti valgomas rankomis.
„Čia taisyklės vienodos tiek paprastiems studentams, tiek rimtiems ir kostiumuotiems verslininkams – pica valgoma rankomis. Tai italų nubrėžtas standartas, leidžiantis pažinti picą ne tik pasitelkus skonį, bet ir lytėjimą. Tiesa, nors ir rankomis, tačiau valgyti galima subtiliai, susivyniojus picos gabalėlį prieš dedant į burną. Šis autentiškas valgymo būdas priimtinas ne tik namuose ar draugų kompanijoje – kiekviena save gerbianti picerija tokį gestą priims kaip tinkamo skonio įvertinimą“, – teigia ilgametę patirtį turinti S. Graibutė.
Su tokiu pat malonumu ir pasigardžiavimu, S. Graibutės teigimu, rankomis galima valgyti ir Lietuvoje sparčiai išpopuliarėjusius mėsainius.
„Viešoje vietoje niekas kreivai nežiūrės, jei burgerį valgysite su peiliu ir šakute, tačiau tai visiškai savas maistas – jį kur kas skaniau doroti rankomis. Beje, ši nerašyta taisyklė taikoma maždaug nuo 19 a. pabaigos, mat anuomet atsiradę mėsos papločiai ir buvo patalpinti tarp bandelių, kad būtų patogiau paimti į rankas“, – pasakoja „Čili pizza“ vyr. technologė.
Panaši taisyklė ne viešoje vietoje galioja ir bulvytėms – pirštais ir drąsiai į burną. Vis dėlto, jei sėdite restorane su didele ir oficialia kompanija, būtų sveikintina vadovautis bendrais etiketo ir higienos sumetimais, t.y. smeikite bulvytes įrankiais, o ne merkite į padažą, esantį bendrai naudojamame inde. Pastarojo verčiau pasipilti į savo lėkštę.
Lietuvoje pamėgtus kebabus taip pat normalu valgyti rankomis – tiesa, dažniausiai tais atvejais, jei pastarieji susukti lavaše ar pitoje. Jei jie patiekiami autentiškai, iešmelyje, tuomet, pirmiausiai, dėl patogumo patariama nusmeigti mėsos gabalėlius su šakute į lėkštę.
Pabrėžia kultūrinį skirtingų šalių etiketą
Sparčiai į naujas gastronomijos aukštumas kylantis vadinamasis savas maistas, pasak virtuvės žinovų, yra neatsiejamas nuo skirtingų šalių kultūros, todėl skanaujant tam tikrus autentiškus patiekalus, rankomis valgyti yra visiškai normalu.
Pavyzdžiui, visame pasaulyje daug dėmesio sulaukiantys meksikietiški takai (angl. tacos) vietos gyventojų valgomi griežtai rankomis. Tai kultūrinis potyris per virtuvę, todėl prie meksikiečių, valgydami šį patiekalą šakute, atrodysite mažų mažiausiai snobiškai. Tas pats galioja ir Indijos virtuvei – tradicinis indiškas maistas valgomas tik rankomis. Net ir ryžiai, kuriuos visiškai normalu pirštais mirkyti karyje, o vėliau juos...apsilaižyti.
Pasak etiketo specialistų, svarbiausia taisyklė, norint išlikti taktiškiems – stebėti, kokioje aplinkoje esate, pasidomėti tam tikrų šalių valgymo manieromis ir tokiu būdu atiduoti pagarbą aplinkai. Tačiau valgant savą maistą, ypatingai savoje erdvėje, nieko blogo atsipalaiduoti ir pajusti sotumą taip, kaip tai skaniausia pagal savo įpratimą.
Užsakymo nr.: PT_87646479