Ar ne laikas keisti?

Monitorius perkamas gana ilgam laikui, todėl, prieš įsigyjant naują monitorių, reikia įvertinti savo poreikius. Tai padaryti nėra labai sunku, bet pastebėjau, kad labai daug žmonių pernelyg ilgai nekeičia savo monitorių: tiek biuruose, tiek namuose galima pamatyti įvairiausių senienų, net neturinčių HDMI įvado, atvaizduojančių labai keistas spalvas ir net mirgančių. Nors monitorių technologijos gerokai patobulėjo, tačiau išgirdęs klausimą „kodėl neįsigyja naujo monitoriaus?“, žmogus dažnai gūžteli pečiais ir burbteli kažką panašaus į „brangu“ ar „ne taip svarbu“. Vis tik ramiai atsisėkite prie savo seno monitoriaus ir įvertinkite:

  • įstrižainę (gal jau laikas turėti didesnį ekraną?),

  • ekrano formatą (gal vietoje 19:9, patogiau būtų 21:9?),

  • ekrano formą (gal jau laikas lenktam ekranui?),

  • ekrano atsako laiką (gal vis dažniau žaidžiu, tad reiktų rinktis monitorių kurio atsako laikas 1 ms?),

  • ekrano atsinaujinimo dažnį (kaip manote, ar monitorius atsinaujinantis 60 Hz dažniu jums vis dar tinka?),

  • spalvų atkūrimo tikroviškumą, ryškumą, ekrano matricos tipą, jungtis, kitas naudingas savybes, pavyzdžiui ar ekranas turi sertifikuotą akis saugančią technologiją, kas svarbu turėtų būti visiems, daug dirbantiems prie kompiuterio.

Taigi įvertinę savo monitorių, galite pradėti ieškoti naujo. Nesunku rasti gerą monitorių pačių brangiausių monitorių lentynoje, tačiau jei nenorite išlaidauti, norite įsigyti pigesnį monitorių, labai lengva nusipirkti tokį, kuris nedaug bus geresnis nei jūsų senasis. Tačiau rinkoje tikrai yra nebrangių ir gerų monitorių. Du iš jų – šiame straipsnyje.

„Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi“ – žaidimai ir darbui

„Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi“ nėra didžiausias ultraplačiaekranis monitorius ir jo ekrano išlenkimas nėra pats „agresyviausias“ , tačiau kaina stebina – tik apie 350 eurų už tokio dydžio ir lygio monitorių? Žinoma, nelyginu šio monitoriaus su aukščiausios klasės OLED monitoriais, pasižyminčiais 240 Hz atnaujinimo dažniu ir kitomis aukščiausiai klasei būdingomis savybėmis bei funkcijomis. Tačiau pasižiūrėkime, ką siūlo 34 colių „Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi“ monitoriaus ekranas. Visų pirma, 180 Hz maksimalų ekrano atsinaujinimo dažnį, antra, 3440 x 1440 taškų (dar vadinama WQHD) raišką. Primenu, kalbu apie taip vadinamos biudžetinės klasės gaminį, o lyginant įvairių gamintojų pigesnius pasiūlymus, neretai matai, kad labai daug kas aukojama dėl kainos ir, galų gale, lieka tik kaina, o visos savybės, funkcionalumas, kažkur užkulisiuose. Apie „Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi“ monitorių to pasakyti negaliu, net atvirkščiai – už 350 eurų kainą gausite kur kas daugiau nei tikėjotės.

Xiaomi G34WQi

„Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi“ ekranas palaiko „FreeSync Premium“ – adaptyvią technologiją sinchronizuojančią monitoriaus atnaujinimo dažnį su vaizdo apdorojimo įrenginio kadrų dažniu, todėl ekrano vaizdas netrūkčioja ir nevirpa, monitorius dirba kintamu atnaujinimo dažniu, kuris atitinka vaizdo plokštės kadrų dažnį.

Paprastai „Xiaomi“ gamyklinis ekrano spalvų kalibravimas būna tikslus. Kaip to įrodymą, monitoriaus dėžėje rasite spalvų kalibravimo ataskaitą, rodančią, kad gamyklinio kalibravimo spalvų tikslumas ΔE mažesnis nei 2. Apskritai viskas, kas yra mažesnė reikšmė nei 2, yra tikslios spalvos. Monitorius atvaizduoja 95 proc. DCI-P3 spalvų gamos ir 100 proc. sRGB spalvų gamos, taigi spalvų neiškraipo, jas perteikia labai tiksliai. Didžiausias ekrano ryškumas – 350 nitų. Monitoriaus atsako laikas į naudotojo veiksmus yra tik 1 ms. Žinoma, galima sakyti, kad brangiausių monitorių atsako laikas net 0,03 ms, tačiau norėčiau priminti, kad žmogaus akys nepastebi mažiau nei per 16 ms besikeičiančio pikselio.

„Xiaomi Curved Gaming Monitor G34WQi“ monitorius turi „TÜV Low Blue Light“ sertifikatą, rodantį, kad įjungus žemą mėlynos šviesos lygio rėžimą, jis filtruoja mėlyną šviesą, efektyviai mažina ekrano mirgėjimą, nevarginą akių, tad puikiai tinka ir biurui.

Šis monitorius neturi garsiakalbių, tačiau ar daug žmonių šiais laikais naudoja monitorių garsiakalbius, kurių garsas paprastai būna „kibirinis“?

Xiaomi G Pro 27i

Lenkto „Xiaomi Curved Gaming Monitor G34WQi“ ekrano geometrija

Monitoriaus „Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi“ ekrano išlenkimo koeficientas – 1500R. Šis skaičius ir raidė apibūdina 1500 mm spindulio (R) apskritimą. Iš pirmųjų geometrijos pamokų mokykloje žinome, kad kuo ilgesnis spindulys, tuo didesnis apskritimas. Kompiuterių monitoriuose, ši paprasčiausia geometrijos taisyklė atsispinti taip: kuo didesnis spindulys, tuo mažiau išlenktas ekranas: 4000R ekranas būtų mažai išlenktas, artimesnis plokščiam, o 1000R būtų jau stiprokai išlenktas. Lyginant plokščius ir lenktus monitorių ekranus, pabrėžiama, kad lenkti ekranai geriau atitinka natūralų žmogaus matymo lauką, todėl prie lenkto ekrano priprantama greitai ir nėra jokio noro sugrįžti prie plokščio.

Kalbant apie žiūrėjimo atstumą, reiktų paminėti, kad monitoriaus ekrano išlenkimo spindulys parodo ir maksimalų geriausią žiūrėjimo atstumą, t.y. į 1500R ekraną turintį monitorių geriausiai žiūrėti atsitraukus iki 1,5 m atstumu, į 2000R – iki 2 m atstumu ir t.t. Šiuo atveju „geriausios žiūrėjimo vietos“ nustatymo paprastumas yra tame, kad lenktas ekranas geriausiai atitinka natūralų regėjimo lauką ir nereikia jokių painių skaičiavimų, kurie naudojami nustatant kokiu atstumu geriausia žiūrėti į plokščią ekraną.

Kaip jau minėjau, „Xiaomi G34WQi“ ekrano išlinkimo koeficientas yra 1500R ir toks rodiklis neretai pavadinamas „auksiniu“, nes nebūtina atsitraukti labai toli, kad atstumas nuo jūsų akių iki bet kurio ekrano taško būtų toks pats – sėdėdami įprastoje padėtyje prie stalo, jūs gerai matysite kas vyksta ekrano pakraščiuose, visame ekrane vaizdas bus tolygus: tas pats kontrastas, ryškumas, spalvų sodrumas. O juk žaidėjams labai svarbu, kad ekrane būtų matoma kiekviena detalė, kad būtų išvengta įvairių, su skirtingais žiūrėjimo kampais susijusių spąstų.

Xiaomi G34WQi

„Xiaomi Curved Gaming Monitor G34WQi“ ant darbo stalo?

Klaidinga manyti, jog lenkti ekranai tinka tik žaidimams, bet netinka darbui. Jei dirbant jūsų kompiuterio ekrane vienu metu atidaryti keli langai, kelios programos, lenktas ekranas darbui gali būti gerokai patogesnis nei plokščias. Lenkti monitorių ekranai paprastai yra itin platūs, ir vien dėl to juose vienu metu gali tilpti daug atvertų langų arba programų, tačiau kai jūsų darbinis monitoriaus ekranas yra lenktas, o ne tiesus, jūs gaunate tą pačią naudotojo patirtį, kokią turi žaidėjai – visus ekrano kampus matote natūraliai, nereikia sukinėti galvos, kad pamatytumėte kas yra ekrano kraštuose, kaip kad būna kai naudojamas plataus plokščio ekrano monitorius. Tiesa, yra sričių kur lenktas ekranas mažiau tinka nei plokščias, pvz. fotografija, dizaino darbai, vaizdo įrašų apdirbimas. Nesunku suprasti kodėl: nuotrauka – plokščia, brėžinys – plokščias, kino teatro ekranas – plokščias, tad ir darbui labiau tinka plokščias ekranas. Tačiau jei jūsų darbas susijęs su keliomis programomis, kurių nuolat prireikia, kurių langai turi būti visą laiką matomi ekrane arba dirbate kad ir su viena programa, bet tai be proto daug stulpelių turinti „Exel“, pagalvokite apie „Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi“ monitorių, nes nors šis monitorius įvardinamas kaip žaidimų (Gaming), jis puikiai tinka ir darbui. Ir nedarykite skubotų sprendimų: skubėdami greičiausiai įsigysite mažesnio dydžio, prastesnių savybių monitorių su plokščiu ekranu. Tad kam rinktis mažiau, jei už tą pačią sumą galima gauti gerokai daugiau?

„Xiaomi Monitor A24i“ – nebrangus darbinis „arkliukasׅ“

Populiaraus dydžio, 23,8 colių ekraną turintis monitorius „Xiaomi Monitor A24i“ skirtas kasdieniam darbui. Tokių monitorių rinkoje yra labai daug, todėl nesunku pasiklysti. Darbiniam „arkliukui“ nekeliami dideli reikalavimai, neretai lemiamas veiksnys yra kaina, bet pažiūrėjus į kainą, visada verta pasidomėti ir savybėmis. Įprasta, kad darbui perkami ne itin aukštus techninius parametrus turintys monitoriai, o tai nėra protingas sprendimas, nes prie tokių monitorių praleidžiam daug laiko.

Xiaomi G Pro 27i

Geras darbinis „arkliukas“ neturi būti didelis, pakanka ir 24 colių įstrižainės, tačiau svarbu, kad jis turėtų sklandų darbą užtikrinančias galimybes, o svarbiausi dalykai yra vaizdo raiška ir kokybė.

„Xiaomi Monitor A24i“ ekranas atsinaujina 100 Hz dažniu, kas užtikrina sklandų ir stabilų vaizdą, tad dirbant su įvairiomis programomis, naršant internete, nepastebėsite jokių vaizdo trūkčiojimų ar vėlavimų. Monitoriaus ekrano atsako laikas – 6 ms. 1920 x 1080 ekrano raiška (Full HD) užtikrina pakankamai detalų ir aiškų vaizdą. Jums labai patiks pati monitoriaus konstrukcija: jo korpusas yra labai plonas (didesnė korpuso dalis tik 7,5 mm storio), tad su originalaus dizaino kojele jis ant stalo atrodo labai elegantiškai. Labai ploni ir ekraną juosiantys rėmeliai, tad įspūdis toks, kad prieš jus tik ekranas. Atkuriamomis spalvomis taip pat liksite patenkinti, nes gamyklinio kalibravimo spalvų tikslumas ΔE mažesnis nei 2, monitoriaus ekranas atkuria 99 proc. sRGB spalvų gamą, maksimalus jo ryškumas – 250 cd/m² (paprastai rekomenduojama, kad darbui skirto monitoriaus ryškumas nebūtų mažesnis už šią reikšmę).

Ir dar – labai patiks jo kaina, kuri yra mažesnė nei 100 eurų. Taigi prieš jus nebrangus „Xiaomi Monitor A24i“ monitorius, tad kam mokėti daugiau, jei ir už mažiau galima įsigyti tai, kas puikiai tiks darbui?