Pinigai banke ar kojinėje neuždirba

I. Veličkienė pastebi, kad nemažai tėvų pinigus vaikams linkę vis dar taupyti grynaisiais arba vaiko vardu atidarytoje sąskaitoje banke, o kai kurie kaupimą vis atidėlioja, laukdami tinkamo meto. „Žinoma, finansiškai neskausmingiausia kiekvieną mėnesį atidėti tam tikrą sumą. Žmonės gali įvertinti savo pajamas bei išlaidas ir nutarti, kokią sumą skirs kaupimui“, – teigia I. Veličkienė.

Ji sako, kad dažnai tenka susidurti su situacijomis, kai žmonės teigia, jog neturi „laisvų pinigų“, kuriuos galėtų skirti taupymui, tačiau atidžiai peržiūrėję bei įvertinę visas savo išlaidas, beveik visuomet jų atranda.

„Neretai žmonės pamato, kad dalis jų išlaidų visai nebūtinos, neapgalvotos ar spontaniškos, pradeda biudžetą planuoti kitaip ir tuomet lieka lėšų ne tik kaupti vaiko ateičiai, bet ir kitiems svarbiems dalykams, kurie atrodė neįperkami“, – apie gana dažną situaciją pasakoja gyvybės draudimo bendrovės atstovė.

Pasak jos, finansų ekspertai rekomenduoja kaupimui atidėti bent 20 procentų pajamų. Tačiau, kad kaupimas „nevalgytų pinigų“ – juk dėl infliacijos pinigų vertė laikui bėgant mažėja, ekspertė pataria rinktis investicinį gyvybės draudimą, kad vaikas turėtų finansinę apsaugą netikėtuose situacijose nuo traumų, kritinių ligų ar nelaimingų atsitikimų ir pinigai uždirbtų pinigus.

„Net pakankamai nedidelė suma kiekvieną mėnesį per ilgą laikotarpį augs ir galiausiai pilnametystės sulaukusiam vaikui bus išmokėta pinigų suma, kurią jis galės panaudoti, kaip jam atrodys reikalingiausia. Geriau pinigus įdarbinti nei tiesiog laikyti sąskaitoje ar grynais“, – pataria gyvybės draudimo PZU Produktų ir plėtros skyriaus vadovė.

  1. priežastys rinktis investicinį gyvybės draudimą

Ekspertė sako, kad galima išskirti pagrindines penkias priežastis, dėl ko verta drausti vaikus investiciniu gyvybės draudimu.

„Pirmiausia, tai finansinė parama nutikus nelaimei, patyrus traumą ar susirgus kritine liga. Taip pat tai pagalba jaunam žmogui pradedant savarankiškai gyventi ar studijuoti. Vieni vyksta mokytis į užsienį ar kitus miestus, todėl tenka apmokėti būstą, pragyvenimą, kiti pasirenka mokamas studijas ir net gyvenant su tėvais atsiranda nemažų išlaidų. Būtent apie tai paprastai ir mąsto tėvai drausdami vaikus“, – tikina pašnekovė.

Jos teigimu, neretai jauni žmonės sukauptą sumą panaudoja pradiniam įnašui įsigydami pirmąjį būstą, būna, jog pradeda verslą ar naudojasi tais pinigais, jei nepavyksta įstoti studijuoti.

„O kai kurie tiesiog sukauptus pinigus investuoja toliau“, – apie jaunų žmonių pasirinkimus pasakoja draudimo bendrovės atstovė.

Ji sako, kad investicinis gyvybės draudimas gali būti naudingas visą draudimo laikotarpį, ne tik tuomet, kai atsiimama sukaupta suma, bet ir susidūrus su sveikatos problemomis, ligomis.

Pašnekovė taip pat atkreipia dėmesį į labai aktualią, vaikus auginantiems PZU bendrovės paslaugą – tai telemedicinos draudimas, suteikiantis galimybę konsultuotis su gydytojais nuotoliu. Juk tikrai ne visuomet būtina vykti pas gydytoją. Kartais jauni tėvai nerimauja dėl daugelio dalykų, nori tiesiog pasitarti su mediku vaizdo ar paprastu skambučiu.

„Turint telemedicinos draudimą, konsultacija darbo dienomis suteikiama per 2 val., o savaitgaliais ir švenčių dienomis – per 4 val. Taip pat yra galimybė iškarto gauti receptą ir pradėti reikiamą gydymą. O atlikus kraujo tyrimus, galima skubiai gauti rekomendacijas gydymui ir, jei reikia, siuntimus pas specialistus“, – vardija I. Veličkienė.

Ekspertė sako, kad vis daugiau klientų supranta šios paslaugos naudą: „Nuo šios paslaugos atsiradimo prieš porą metų, kas ketvirtas PZU klientas sudaro gyvybės draudimo sutartį su papildomu telemedicinos draudimu. Ypatingai ši paslauga aktuali tiems, kurie yra aktyvūs, užsiėmę ir neturi laiko vykti į gydymo įstaigą dėl konsultacijos, recepto ar siuntimo pas specialistą. Taip pat tėvams, turintiems vaikų ar vyresnio amžiaus žmonėms. Konsultuotis su gydytoju tiesiog telefonu ar vaizdo skambučiu patogu visiems.“

I. Veličkienė primena, kad su investiciniu gyvybės draudimu galima rinktis ir papildomas draudimo apsaugas „jei kas nutiktų“, tai draudimas nuo įvairių traumų, nelaimingų atsitikimų, kritinių ligų“, – teigia pašnekovė.

Transportas

Kaip įvertinti rizikas?

Žinoma tiesa, kad kuo didesnė investicijų grąža, tuo jos rizikingesnės. Nutarus įsigyti investicinį gyvybės draudimą galima valdyti ir investavimo rizikas.

„Investicinis gyvybės draudimas yra vienas lengviausiai prieinamų investavimo įrankių. Čia galima investuoti į investicinius portfelius, kurie išskaidyti pagal 4 rizikos lygius“, – pasakoja I. Veličkienė.

Jos teigimu yra platus pasirinkimas įvairių investicinių krypčių, iš kurių galima savarankiškai diversifikuojant ir pagal poreikį sudaryti savo asmeninį portfelį.

„Taip pat bet kuriuo sutarties galiojimo metu galima keisti investavimo objektus, didinti arba mažinti prisiimamą investavimo riziką renkantis iš tuo metu platinamo investavimo krypčių sąrašo“, – galimybes vardija PZU atstovė.

Finansinį raštingumą prasminga ugdyti nuo mažens

I. Veličkienė sako, kad labai naudinga tiek apie pinigus, tiek apie investicinį vaiko gyvybės draudimą kalbėtis su vaiku.

„Juk visiems tėvams ateina laikas, kai tenka su vaikais pasikalbėti apie pinigus: aiškiname, kodėl neperkame bet ko, ką pamatome parduotuvėje, kodėl taupome atostogoms, kodėl ieškome pigesnių prekių ar paslaugų alternatyvų. Nereikia bijoti su vaikais kalbėtis ir apie pinigus bei investicijas“, – teigia pašnekovė.

Ji pataria vaikui papasakoti, kad dalis šeimos pinigų yra jau dabar atidedama jo ateičiai – galbūt studijoms, o gal būstui.

„Labai naudinga, kad jau mažas vaikas žinotų, kad jam yra investuojama pinigų dalis. Šiek tiek paaugusį galima išmokyti sekti savo investicinį portfelį. Tai ne tik puikus finansinis švietimas, bet ir puiki galimybė pasikalbėti su vaikais apie jų ateities svajones, planus, pasidalinti savo ar svetimomis patirtimis, kurios iliustruoja, kad rytojumi reikia rūpintis šiandien“.

„PZU Lietuva gyvybės draudimas“ atstovė sako, kad kalbant ir aiškinant apie investicinį gyvybės draudimą, vaikui galima labai paprastai paaiškinti ir sudėtingesnius procesus – kaip subalansuoti pajamas bei išlaidas, kodėl svarbu planuoti šeimos biudžetą, kad sąlyginai nedidelės mėnesinės įmokos po ilgesnio laikotarpio pavirsta į nemažą pradinį kapitalą.