Žadins vaikuose įgimtą tyrėjo talentą

„Mokslo centro idėja, apie kurią mes kalbame, yra lankytojas. Tu, mokslo salos gyventojas, esi atsakingas už viską, kas vyksta mokslo saloje, mieste, šalyje, pasaulyje. Kiekvienas sprendimas, kurį tu priimi, yra mūsų bendro gėrio dalis. Ekspozicijoje mes kalbame apie žmogaus kūną, sveikatą, aplinką, maistą, energiją, transportą, komunikaciją, atliekas. Ir apie tai, kaip mes, kiekvienoje srityje priimdami tam tikrus sprendimus, sukuriame gernesnį arba blogesnį gyvenimą sau ir kitiems“, – pasakoja Kauno miesto savivaldybės Investicijų ir projektų skyriaus vedėja Aistė Lukaševičiūtė.

Statomo projekto vadovė pasakoja, kaip čia atrodys STEAM veiklos ir jų erdvės.

„STEAM laboratorijoje mes norime pabudinti kiekvieno lankytojo, kiekvieno vaiko natūralų tyrėjo talentą, su kuriuo jis ateina į šį pasaulį, o vėliau išmoksta to nebedaryti. Čia yra viena iš laboratorijų, kurią mes įkursime, čia bus pritaikyta fizikos ir inžinerijos dalykų įranga.

Taip pat turėsime chemiją, biologiją, robotiką ir „Smart City”. Tai bus mūsų specifinė laboratorija, akcentuojami darnaus vystymosi tikslai ir skirtingi būdai, kaip mes sukuriame aplinką aplink save.

„Išmanusis miestas“ yra ne tik technologijos ir kompiuteriai. Tai yra ir paprasčiausi sprendimai, kuriuos mes priimame namie, planuodami miestą, važiuodami į mokyklą. Kiekviena mūsų diena susideda iš tam tikrų sprendimų. „Išmaniojo miesto“ laboratorijoje kelsime klausimą, kaip mūsų gyvensena, kasdienė veikla galėtų būti darnesnė“, – būsimąją STEAM laboratoriją pristato A. Lukaševičiūtė.

STEAM užsiėmimai, anot pašnekovės, vyks ir itin moderniame planetariume.

„Planetariumo technologija leidžia mums keliauti ne tik po kosmosą, bet ir po STEAM pasaulį nagrinėjant įvairias temas per skirtingas prizmes. Mes galime mokytis tiek apie fiziką, chemiją ir biologiją, tiek apie menus, matematiką bei istorija per kupole rodomas programas“, – apie planetariumą pasakoja A. Lukaševičiūtė.

Centras su kvalifikuotais specialistais ir daugybe veiklų

Vytauto didžiojo universiteto atstovė (VDU) Judita Žukauskienė pasakoja, ką, jos nuomone, reiškia tokio didžiulio mokslo populiarinimo muziejaus atidarymas su išskirtiniu STEAM centru ir jo suteikiamomis galimybėmis patiems mokiniams.

„Visiems ten turėtų būti įdomu, tikrai vaizdas jau matyti, ten turėtų būti smagu. Pagaliau STEAM‘as atėjo į Lietuvą su didele jėga, daug pasiūlymų, daug veiklų, kvalifikuotas specialistais, kurie gali pasiūlyti turinį. Tai vaikus įtraukia, jiems patinka, o mes džiaugiamės, kad galime padaryti taip, kad jų akys spindėtų vien dėl to, kad jie pamato mokslą iš kitos pusės“, – plačiau apie steigiamame Kauno mokslo muziejuje kuriamą STEAM centrą pasakoja VDU KTPC Mokslo paslaugų vadybininkė Judita Žukauskienė.

Šiuo metu Vytauto didžiojo universitete yra įsikūręs STEAM didaktikos centras, kuriame daug dėmesio skiriama mokytojų STEAM kvalifikacijos tobulinimui ir bendradarbiauvimui su mokyklomis.

„Tai yra prioritetinė sritis universitete. Kas suteikia daugiau kvalifikacijos mokytojams, jei ne mokslininkų lopšys, kurie gali padėti surinkti papildomos informacijos ir išeiti iš dar nežinomų zonų. STEAM‘as mokytojams yra ir įdomus, ir baugus. Mokytojai prašo papildomų žinių, o komanda yra įvairi, universitetas yra platus – turime ir matematikus, ir fizikus, ir biologus, inžinierius.

Universitetas gali pasiūlyti visapusiškai kvalifikuotą turinį apie tai, kaip dėstyti STEAM’ą, kaip padaryti, kad mokytojams būtų lengviau, užsiėmimas būtų įdomus ir kaip jį sieti su mokyklos turiniu bei atnaujintomis programomis, kada jį reikėtų taikyti.

Itin pasiteisinę yra keli mokymai, kai vykdoma STEAM veikla grupėse. Mokytojams labai patinka, jie išeina po mokymų be išgąsčio ir su pasitikėjimu bei meile tam, ką toliau galėtų daryti.“

Mokslo saloje kuriamas STEAM centras duris turėtų atverti turėtų jau kitais mokslo metais. Tai bus vienas iš 10 regioninių ir nacionalinių centrų, kurių steigimą inicijavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Šiuo metu jau aktyviai veikia 7 regioniniai STEAM centrai. Visų jų steigimas finansuojamas ES fondų lėšomis.