Kaltininkai – ir genetika, ir stresas

Gydytoja dermatologė-trichologė R. A. Vankevičiūtė pastebi, kad plaukų retėjimas vargina tiek vyrus, tiek moteris, tad manyti, kad plinka tik vyrai – klaidinga.

„Moterys taip pat susiduria su skirtingomis plaukų ligomis, kurios pažeidžia plaukus. Dėl prigijusio mito, jog plinka tik vyrai, konsultacijos metu diagnozę išgirdusios moterys dažnai mano, jog jos yra vienos iš nedaugelio, tačiau plikimai nesirenka nei pagal amžių, nei pagal lytį”, – teigia R. A. Vankevičiūtė.

Pasak jos, labai svarbu suprasti, jog plaukų tankio mažėjimas gali kilti dėl įvairių priežasčių – padidėjusio plaukų slinkimo, kai plaudami, šukuodami plaukus matome neįprastai didelį išslenkančių plaukų kiekį, plikimo, kai bėgant laikui dėl plauko nykimo jų tankis vis mažėja. Plaukų retėjimas pasireiškia ir dėl skalpo odos ligų, ir būklių, kurios naikina plaukus pažeisdamos skalpo odą.

Nors įprasta manyti, kad plaukų retėjimui didelę įtaką daro genetika, tai tikrai nėra vienintelė priežastis, dėl kurios žmones pradeda kamuoti ši problema.

„Gyvenimo eigoje svyruojantis hormoninis fonas – nėštumas, laktacija, skydliaukė ligos, menopauzė, policistinių kiaušidžių sindromas, pasiruošimas pagalbiniam apvaisinimui – taip pat daro įtaką mūsų plaukams. Svarbu nepamiršti ir streso, kuris gali būti ne tik psichologinis, bet ir sukeltas įvairių fiziologinių būklių – karščiavimo, bakterinių ar virusinių infekcijų, operacijų, per daug greitai ir drastiškai numesto ar priaugto svorio, lėtinio nuovargio”, – galimas plaukų retėjimo priežastis vardija gydytoja trichologė.

Gydytoja dermatologė-trichologė R. A. Vankevičiūtė

Kada reikėtų sunerimti?

R. A. Vankevičiūtė išskiria tris pagrindinius ženklus, kada reikėtų sunerimti pastebėjus retėjančius plaukus. Pirmasis – neįprastas plaukų slinkimas.

„Plaukų slinkimas yra natūrali būsena, taip seni plaukai pakeičiami į naujus. Yra žmonių, kuriuos kiek didesnis plaukų slinkimas vargina periodiškai – rudenį, po didesnio streso ar iššūkių organizmui. Šis plaukų slinkimas praeina savaime ir nelemia didesnių plaukų tankio pokyčių. Sunerimti turėtume, jei plaukų slinkimas užsitęsia mums neįprastai ilgai arba staiga pradeda slinkti itin didelis kiekis plaukų, stebime kasos apimties ir plaukų tankio sumažėjimą“, – teigia gydytoja.

Antras požymis, kuris signalizuoja, kad susiduriame su plikimu ir mums reikalingas gydymas – plaukų tankio mažėjimas ir retėjimas, vadinamas androgenine alopecija.

Wella produkcija

„Ši liga yra viena dažniausių, ji vargina tiek vyrus, tiek moteris, ir pasireiškia plauko nykimu, kuris yra ilgas ir lėtas procesas. Jei pastebite, kad su amžiumi plaukai darosi vis plonesni – nebijokite apsilankyti pas gydytoją trichologą. Androgeninė alopecija šiai dienai nėra pagydoma, tačiau ją galima sukontroliuoti. Kuo ankstesnėse stadijose pradedamas gydymas, tuo geresnių rezultatų galima pasiekti“, – kalba R. A. Vankevičiūtė.

Pasak gydytojos, rimčiausios plaukų ligos pasireiškia bėrimais skalpo odoje, paraudimu, deginimo, diskomforto jausmu, išplikusias plotais – pastebėjus šiuos simptomus reikėtų kreiptis į gydytoją trichologą ilgai nedvejojant.

Į pagalbą – ir tinkama plaukų priežiūros rutina

R. A. Vankevičiūtė pastebi, kad norėdami džiaugtis ir gražiais, ir sveikais plaukais turėtume prisiminti plaukų šaknis – jas palepinti skalpo odos kaukėmis, rinktis augimą skatinančias priemones ar procedūras. Pasak gydytojos, kosmetinės priemonės nėra skirtos plaukų ligų gydymui, tačiau norint turėti puikiai atrodančius ir sveikus plaukus vertėtų nepamiršti rūpintis ir lepinti plaukų šaknis.

„Receptinių vaistų pagrindinis tikslas – pagerinti galvos odos plaukų tankį. Visgi ne visi žmonės susiduria su plaukų ligomis, o džiaugtis vešliais ir sveikais plaukais – nori visi. Tokie žmonės turėtų rinktis kosmetines plaukų priežiūros priemones, kuriose yra sudedamųjų dalių, galinčių užtikrinti stipresnius plaukus”, – sako gydytoja trichologė.

Wella produkcija

Vienos tokių priemonių – remiantis daugiau nei 30 metų nepriklausomų tyrimų patirtimi sukurti, kliniškai patvirtinti „Nioxin Pro Clinical“ produktai ploniems ir silpniems plaukams. Tankumo ir vešlumo suteikiančias plaukų priežiūros priemones palaiko trichologų institutas, pirmaujanti profesionali plaukų mokslo ir tyrimų asociacija pasaulyje.

„Nioxin Pro Clinical“ siūlo tikrą produktų įvairovę – nuo formavimo priemonių, serumų iki plaukų priežiūros rinkinių – sistemų. Net keturios skirtingos plaukų priežiūros priemonių sistemos, kurias sudaro šampūnas, kondicionierius ir nenuplaunama priemonė, yra pritaikytos skirtingiems poreikiams ir jau po 30 dienų leidžia pastebėti storesnius plaukus. „Nioxin Pro Clinical“ produktų sudėtyje esantis pipirmėčių aliejus, kofeinas, niacinamidas ir salicilio rūgštis padeda džiaugtis storesniais ir vešlesniais plaukais, o produktų veiksmingumas – įrodytas tyrimais.