Briliantai (Deimantai)

Istorija

Deimantai yra bene populiariausi brangakmeniai, o jų istorija siekia senovės Indiją, kur jie buvo naudojami kaip religiniai simboliai ir grožio atributai. Viduramžiais deimantai pateko į Europos aristokratų dvarus ir asocijuodavosi su turto ir aukšto socialinio statuso simboliais. Dar ir šiandien, karališkųjų šeimų paveldas įtraukia unikalius deimantus, kurie yra perduodami iš kartos į kartą. Visgi, mokslas nestovi vietoje ir žmonės išmoko kurti dirbtinius deimantus, tad jei norite būti tikri, kad irgi puošiatės tikru brangakmeniu, nepamirškite pirkti juos tik sertifikuotus ir pasitarkite su patikimais pardavėjais, kaip auksomeistrai.lt.

Cheminė sudėtis ir savybės

Deimantai yra sudaryti iš grynos anglies. Mums gerai pažįstama anglis, kurią rasite ir laužo žarijose, žemės gelmėse, susidūrusi su labai aukšta temperatūra bei spaudimu, virsta deimantu. Anglies atomai sudaro kristalinę struktūrą, vadinamą tetraedrine, todėl deimantai yra kiečiausia natūrali medžiaga žemėje, kurios kietumas, pagal Moso skalę, yra 10. Dėl savo kietumo ir nepaprasto blizgesio deimantai yra itin vertinami juvelyrikoje, o specialiai išpjauti, jie vadinami briliantais.

Metafizinė reikšmė

Energetine prasme, deimantai simbolizuoja amžinybę, tyrumą ir vidinę stiprybę. Jie yra meilės ir atsidavimo simbolis, todėl juos dažnai sutiksite sužadėtuvių žieduose. Manoma, kad deimantai padeda sustiprinti dėmesį, kūrybingumą ir harmoniją. Jie taip pat laikomi apsaugos akmenimis, saugančiais nuo neigiamos energijos ir nepageidaujamos įtakos.

Safyrai

Istorija

Dėl savo nuostabaus mėlyno atspalvio, safyrai buvo vertinami jau senovės civilizacijose. Senovės Persijoje žmonės tikėjo, kad dangus yra mėlynas dėl didžiulio safyro, ant kurio ir stovi pati žemė. Viduramžiais safyrai buvo laikomi šventais akmenimis, saugančiais nuo piktųjų dvasių ir nešančiais išmintį bei ramybę. Šiandien jie dažnai naudojami kaip centrinis papuošalų brangamenis, kurio mėlynumui negali atsispirti daugybė pirkėjų.

Cheminė sudėtis ir savybės

Safyrai priklauso korundo mineralų grupei, o jų cheminė formulė yra Al₂O₃ (aliuminio oksidas). Paprastai korundas yra bespalvis, tačiau įvairios priemaišos suteikia jam spalvų, tad mėlyną spalvą safyrams suteikia geležies ir titano priemaišos. Safyrai yra itin patvarūs, jų kietumo indeksas pagal Moso skalę yra 9, todėl juvelyrikoje jie dažnai naudojami dėl savo ilgaamžiškumo ir unikalaus mėlyno spindesio.

Metafizinė reikšmė

Safyrai siejami su išmintimi, dvasiniu aiškumu ir tiesa. Manoma, kad jie padeda išlaikyti proto aštrumą ir vidinę ramybę. Safyrai simbolizuoja ištikimybę ir sąžiningumą, todėl jie dažnai naudojami vestuviniuose žieduose. Sakoma, kad jie padeda subalansuoti emocijas ir pasinerti į meditaciją, todėl puikiai tinka choleriškiems ir neramiems žmonėms.

auksomeistrai.lt parduodami papuošalai su brangakmeniais

Smaragdai

Istorija

Žali užkerintys smaragdai yra vieni seniausių žinomų brangakmenių. Jų istorija siekia senovės Egiptą, kur jie buvo naudojami kaip galingi amuletai, nešantys sėkmę ir suteikiantys jų savininkui visapusę apsaugą. Net pati Kleopatra, sakoma, garsėjo savo meile smaragdams ir dažnai jais puošėsi, o kaimyninėje Romos imperijoje, smaragdai buvo laikomi vaisingumo ir atgimimo simboliais.

Cheminė sudėtis ir savybės

Smaragdai priklauso berilo mineralų grupei, jų cheminė formulė yra Be₃Al₂(SiO₃)₆. Žalią spalvą jiems suteikia chromo ir vanadžio priemaišos. Nors smaragdai, dėl daugybės vidinių įtrūkimų, yra gana trapūs, tačiau jų kietumo indeksas yra 7.5 – 8 pagal Moso skalę, todėl jie yra atsparūs dėvėjimui ir puikiai atrodo daugelį metų.

Metafizinė reikšmė

Smaragdai simbolizuoja atsinaujinimą, viltį ir meilę. Jie padeda atgauti emocinę pusiausvyrą, skatina kūrybingumą ir intuiciją. Smaragdai taip pat yra ištikimybės ir santuokinės meilės simboliai, todėl jie dažnai dovanojami vestuvių ir jubiliejų progomis. Manoma, kad smaragdai stiprina regėjimą ir atgaivina sielą, todėl puikiai tinka siekiantiems gyvybingumo ir spartaus gijimo.

Rubinai

Istorija

Nuo seniausių laikų rubinai žmones žavėjo savo intensyvia kraujo raudona spalva ir simbolizavo gyvenimą ir aistrą. Senovės Indijoje rubinai buvo laikomi „karalių brangakmeniais“ ir dažnai buvo naudojami karališkuose papuošaluose. Viduramžiais rubinai buvo laikomi galios, drąsos ir apsaugos simboliais, o riteriai juos nešiojo kaip amuletus mūšiuose.

Cheminė sudėtis ir savybės

Rubinai, kaip ir jau minėti safyrai, taip pat priklauso korundo mineralų grupei, jų cheminė formulė yra Al₂O₃, tik charakteringą raudoną spalvą jiems suteikia chromo priemaišos. Rubinai pagal Moso kietumo skalę turi indeksą 9, tad jie yra itin patvarūs ir stiprūs. Jų spalva, priklausomai nuo chromo kiekio, gali skirtis nuo rožinės iki tamsiai raudonos.

Metafizinė reikšmė

Rubinai simbolizuoja meilę, aistrą ir gyvybingumą. Manoma, kad jie skatina drąsą, energiją ir motyvaciją. Rubinai padeda stiprinti emocinius ryšius ir aistrą, todėl jie dažnai naudojami kaip romantiškų santykių simboliai. Jie taip pat laikomi apsaugos akmenimis, kurie atbaido neigiamas energijas ir skatina sėkmę, todėl tinka visiems siekiantiems pritraukti meilę ar tiesiog laimėti mažuose ir dideliuose gyvenimo mūšiuose.

Perlai

Istorija

Kai vardijami populiariausi brangakmeniai, dažnai jų sąraše pastebime ir perlus. Visgi perlai tai visai ne akmenys, o labai unikali gamtos išdaiga, mat jie susidaro gyvūnuose – moliuskuose. Senovės Kinijoje perlai buvo laikomi išminties ir valdžios simboliais, o Romos imperijoje – turto ir prabangos ženklais. Perlai buvo itin vertinami ir viduramžiais, kur jie buvo nešiojami kaip apsaugos ir sėkmės simboliai, o šiandien jie labai populiarūs ir lietuvių papuošalų dėžutėse.

Cheminė sudėtis ir savybės

Perlai susidaro, kai smėlio grūdelis ar kitas dirgiklis patenka į moliusko kriauklelę ir čia moliuskas, saugodamas savo jautrius vidinius audinius, padengia šį svetimkūnį perlamutru. Perlamutras yra sudarytas iš kalcio karbonato (CaCO₃) kristalų ir organinių medžiagų. Perlų paviršius yra lygus ir blizgus, o jų spalva gali skirtis nuo baltos iki juodos, priklausomai nuo moliusko rūšies ir aplinkos sąlygų.

Metafizinė reikšmė

Perlai simbolizuoja tyrumą, išmintį ir moteriškumą. Jie padeda stiprinti emocinę pusiausvyrą ir intuiciją, taip pat skatina ramybę ir dvasingumą. Perlai yra populiarūs vestuvių papuošaluose, nes jie simbolizuoja naują pradžią ir tyrumą, o taip pat manoma, kad jie saugo nuo neigiamos energijos ir skatina vidinę ramybę bei sielos išgijimą.

Brangakmeniai - tai žavinga gamtos dalis, kurią žmonės, nuo neatmenamų laikų vertino ir brangino. Nesvarbu tikite jų ezoterine reikšme ar ne, rinkdamiesi dirbinį sau ar dovanai, palinkėkite jam išskleisti savo metafizines savybes ir sustiprinti jūsų energetinį lauką, juk geri palinkėjimai visada išsipildo.