2023 m. rugpjūčio 2 d. Mykolo Romerio universitete (MRU) prasidėjo Pasaulinės medicinos teisės asociacijos (World Association for Medical Law - WAML) kongresas, kuriame teisininkai, medikai, mokslininkai ir praktikai iš viso pasaulio diskutavo aktualiausiomis medicinos teisės temomis.

Vykdomų sveikatos sistemos reformų problemos, kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas, pilietinės visuomenės vaidmuo ir atsakomybė sveikatos sektoriuje, nauji iššūkiai sveikatos sistemoms post-pandeminiu laikotarpiu, pacientų teisių apsauga, teismo medicinos ekspertų vaidmuo, tiriant karo nusikaltimus (Rusijos karinė agresija Ukrainoje) – šie ir kiti aktualūs teisės medicinos klausimai yra svarstomi 27-ajame Pasaulio teisės medicinos asociacijos kongrese Vilniuje.

Apie MRU vykdomas Sveikatos teisės magistro studijas, kaip jos atliepia iššūkius, kylančius visuomenėms post-pandeminiu laikotarpiu ir kaip Universitetas, vykdydamas mokslinius projektus, potencialiai pajėgus prisidėti prie aktualių sveikatos teisės klausimų sprendimo, kalbiname Sveikatos teisės LL.M magistro programos, MRU Mediacijos ir darnaus ginčų sprendimo laboratorijos vadovę, prof. dr. Agnę Tvaronavičienę.

Kongreso metu yra plačiai diskutuojama apie tai, kad nauji iššūkiai šalių sveikatos sistemoms, kaip antai Covid-19 pandemija, sukrėtusi visą pasaulį, vis dažniau akcentuoja pacientų teisių užtikrinimo būtinybę. Kaip, Jūsų vertinimu, Lietuvoje sekasi derinti pacientų, sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų ir visuomenės interesus, užtikrinant, kad medicinos praktika išliktų etiška, saugi ir teisinga? Ar MRU Sveikatos teisės studijos siūlo jas baigusiems studentams sprendimus pasitinkant šiuos iššūkius?

Pacientų, sveikatos priežiūros institucijų bei visuomenės interesų derinimas yra nuolatinis procesas. Turbūt nei vienoje pasaulio valstybėje nėra tobulos ir visiems prieinamos sveikatos priežiūros sistemos, nei vienos pasaulio šalies medikai nėra apsaugoti nuo medicininių klaidų, nenumatytų ir iki tol nežinomų naujųjų medikamentų ar gydymo būdų šalutinių poveikių, ir apskritai - kiekvienoje jurisdikcijoje gausu įvairių su sveikatos priežiūra ir jos valdymu susijusių problemų. Sveikatos priežiūros sistemos vystymasis ir mūsų šalyje pasižymi nuolatine dinamika. Nors medikų ir teisininkų bendruomenėse bei plačiojoje Lietuvos visuomenėje netrūksta diskusijų ir net aštrios kritikos esamai sistemai bei vykdomoms sveikatos priežiūros sektoriaus reformoms, tačiau vis dažniau iš užsienio kolegų išgirstame komplimentų, susijusių su tuo, jog daugelio Lietuvos sveikatos priežiūros teisės institutų teisinis reguliavimas yra pažangus, atliepiantis moderniausias tendencijas, o kai kuriose srityse net - kaip gerosios praktikos pavyzdys. MRU sveikatos teisės ekspertų komanda, kurdama Sveikatos teisės LL.M magistro programą, ją tobulindama, bendradarbiaudama su socialiniais partneriais, siekia, kad ją baigę studentai būtų visiškai pasirengę kūrybiškai ir profesionaliai spręsti sudėtingiausius sveikatos teisės iššūkius, griežtai laikydamiesi aukščiausių etikos standartų ir teisės reikalavimų. Besivystančiam ir nuolat tobulinamam sveikatos priežiūros sektoriui būtini teisininkai, išmanantys jo specifiką ir galintys įsisenėjusias problemas išspręsti efektyviausiais moderniais būdais. Tokie specialistai ir yra rengiami MRU.

MRU studijų programos Sveikatos teisė pagrindinis tikslas yra gilintis, analizuoti teisės srities klausimus, betarpiškai susijusius su medicinos mokslo pasiekimais, praktika. MRU plėtojama sveikatos teisės kryptis lėmė ir tai, kad universitetas tapo 27 Pasaulinio teisės medicinos asociacijos (WAML) rengiamo kongreso partneris. Kokiu būdu Sveikatos teisės studijų programa reprezentuoja MRU kaip inovatyvų, modernų, atvirą pažangai universitetą, gebantį vykdyti pasaulinius mokslo projektus?

veikatos teisės LL.M programa sukurta bendradarbiaujant su WALM ir vedančiais šios organizacijos ekspertais. Ši programa atliepia WALM vertybes ir perteikia studentams ne tik teorines žinias, bet ir pažangiausią pasaulinę patirtį. MRU dėstytojų kolektyvas, kaip ir kiekvienoje kitoje programoje, Sveikatos teisės LL.M studentams perduoda ne tik savo ekspertines žinias , bet ir geruosius pavyzdžius iš užsienio valstybių patirties. Dėstytojai nuolat tobulina savo kvalifikaciją, dalyvauja ne tik WALM, bet ir kitų tarptautinių organizacijų renginiuose, publikuoja savo tyrimus įvairiomis sveikatos teisės tematikomis Lietuvos ir užsienio mokslo leidiniuose. Studentams Universitetas suteikia išskirtinę dalyvavimo mentorystės programoje galimybę. Sveikatos teisės studentai noriai įsitraukia į tokio pobūdžio veiklas, visų studijų metu aktyviai bendrauja su savo mentoriais, semiasi iš jų dalykinių žinių bei patirties. Universitete yra vykdomi įvairūs nacionaliniai ir tarptautiniai projektai, į kuriuos kviečiami įsitraukti ir studentai. Kai kuriuos Sveikatos teisės LL.M studentus šios studijos įkvepia siekti mokslinės karjeros, stoti į doktorantūra, rengti mokslines ir mokslo populiarinimo publikacijas aktualiausiais klausimais. MRU studentai ir jų dėstytojai yra kolegos, kurie bendradarbiaudami, dalindamiesi patirtimi tobulėja ir auga kartu.

Sveikatos teisė ir socialiniai mokslai vaidina svarbų vaidmenį formuojant naują tikrovę visuomenės labui. Be abejonės, moksliniai tyrimai šioje srityje gali svariai prisidėti įgyvendinant teisingumą, visuomenės sveikatą ir gerovę. Ar Jūs įžvelgiate MRU potencialą bendradarbiaujant su WAML? Gal šio bendradarbiavimo kontekste galėtų atsirasti nišos rimtiems moksliniams projektams įgyvendinti; keistis moksline ir ekspertine patirtimi įtraukiant ir studentus?

Tikrai taip. Tyrimai sveikatos priežiūros srityje yra viena iš MRU vystomų mokslinių tyrimų krypčių. Svarbu paminėti tai, kad šis tyrimų laukas yra ne tik teisininkų, bet ir viešojo administravimo krypties mokslininkų akiratyje. MRU vysto tiek sveikatos teisės, tiek sveikatos politikos bei sveikatos priežiūros vadybos mokslinių tyrimų bei studijų kryptis. Bendradarbiavimas su WALM vykdomas jau daugiau nei penkerius metus. Tikiu, kad po šio kongreso, glaudesnio mokslininkų susipažinimo, kūrybingų diskusijų bei galimų ateities bendrų iniciatyvų planavimo, seks nuoseklus tolimesnis bendradarbiavimas, nukreiptas į inovacijų sveikatos teisės studijose diegimą, paraiškų mokslinių tyrimų projektams teikimą ir kitų bendrų veiklų įgyvendinimą. Studentų įtraukimas į mokslinius tyrimus yra MRU prioritetas. Tad ir Sveikatos teisės LL.M studentai turi plačias galimybes bendradarbiaudami su dėstytojais rengti mokslines publikacijas, paraiškas studentų moksliniams tyrimams, vykdyti mokslo populiarinimo veiklas.

Koks šiuo metu teisininkų, besispecializuojančių sveikatos teisės srityje poreikis darbo rinkoje? Ir gal kartais žinoma, kur Sveikatos teisės alumnai save realizuoja profesinėje plotmėje?

Nors kiekvienais mokslo metais MRU ir kitos Lietuvos aukštosios mokyklos išleidžia šimtus teisės magistro kvalifikacinį laipsnį įgijusių absolventų, teisininkų besispecializuojančių būtent sveikatos teisėje trūksta. Teisės kryptis yra labai plati, įvairialypė ir daugiasluoksnė. Kiekviena teisės šaka, jos institutas reikalauja specialiųjų žinių, kurias įgyti praktikoje užtrunka laiko ir reikalauja didžiulių pastangų. Sveikatos teisės LL.M programoje dirbančiam žmogui patogiu grafiku organizuojamos studijos, kurių metu per santykinai trumpą vienerių metų laikotarpį įgyjama žinių ir įgūdžių efektyviai dirbti teisininko darbą konkrečiai sveikatos priežiūros srityje. Svarbu pažymėti, kad ši programa yra skirta ne tik teisininkams, kurie nori specializuotis sveikatos srityje, bet ir biomedicinos srities išsilavinimą turintiems medikams, kurie savo kasdieniniame profesiniame gyvenime nuolat susiduria su teisiniais iššūkiais. Ši programa jiems suteikia bazines teisines žinias, būtinas kompetencijas ir užtikrina konkurencinį pranašumą. Sveikatos teisės LL.M programos alumnai džiaugiasi, kad įgytas teisines žinias ir teisės taikymo įgūdžius iš kart galėjo panaudoti savo tiesioginiame darbe, praplėtė savo akiratį tokiu būdu, kad galėtų siekti tolimesnės karjeros Lietuvos sveikatos priežiūros sektoriuje.