Nusiraminkite – niekas neprarasta

Vienas iš iššūkių, kurį šiais metais turi įveikti naujai „iškepti“ abiturientai, kaip teigia G. Skučaitė, yra pasikeitusi stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka.

„Nuo šiol į aukštojo mokslo įstaigą norintis įstoti abiturientas turi būti išlaikęs tris valstybinius egzaminus. Anksčiau tai nebuvo privaloma. Tokia tvarka galioja tiek stojantiems į valstybės finansuojamas, tiek ir nefinansuojamas vietas. Nors didžioji dalis jaunų žmonių apie tai žino, tikėtina, kad atsiras ir tokių, kurie apie tai nebuvo girdėję. Jie liks nusivylę ir nežinioje, ką daryti toliau“, – sako pašnekovė.

Pasak jos, šiuolaikinis jaunimas patiria didelį stresą dėl pačių įvairiausių dalykų, o labiausiai – dėl aplinkos ir reformų, kurios elitizuoja jaunus žmones.

„Šiais laikais turime tokią situaciją, kad jei tu kažko neišlaikei, neatlikai, jei nesi pats geriausias dabar, šiuo esamuoju savo paauglystės ar jaunystės periodu, deja, bet tau gali būti užkirstas kelias siekti savo svajonių. Tačiau mes, SMK Aukštoji mokykla, esame tam, kad pagelbėtume įveikiant šiuos iššūkius ir padėtume jaunam žmogui neiškristi iš švietimo sistemos“, – teigia G. Skučaitė.

Gabija Skučaitė

Todėl kaip alternatyvą tiems, kurie dėl pasikeitusios tvarkos ar kitų priežasčių nepateks į aukštąsias mokyklas, SMK įkūrė Kompetencijų akademiją.

„Šioje akademijoje studijos yra paremtos mūsų sukurta mokymosi grandine, kuri puikiai atliepia mokslo paradigmą – mokytis reikia visą gyvenimą. Tai reiškia, kad čia jauni žmonės gali kartoti mokyklos kursą, gali ruoštis pagal parengiamąjį kursą ir pan. Mūsų tikslas yra pasiūlyti profesinio mokymosi programas, skirtas tiems, kurie neišlaikė egzaminų, bet nori toliau tęsti mokslus“, – aiškina G. Skučaitė.

Anot jos, studijuodami pagal profesinio mokymosi programas SMK Aukštojoje mokykloje, abiturientai ne tik įgauna profesinę kvalifikaciją, bet ir turi galimybę pasiruošti bakalauro studijoms. Be to, SMK siūlomos profesinės programos yra paklausios ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje rinkoje, nes atliepia šiuolaikinius darbdavių poreikius. Per trumpą laiką yra įgyjama specialybė, naujausios kompetencijos ir žinios. Asmuo, pabaigęs profesinio mokymo programas, greitai ir kokybiškai integruojasi į darbo rinką ir tampa konkurencingu savo srities profesionalu.

„Įgavus profesinę kvalifikaciją ir norint toliau mokytis pagal bakalauro programą, pastarosios trukmė sutrumpėja. Tai dviguba nauda – jaunuolis turi kvalifikaciją ir tuo pačiu per trumpesnį laiką dar gali gauti ir aukštojo mokslo diplomą“, – neabejoja pašnekovė.

Visos galimybės tobulėti

D. Berdikšlienė pasakoja, kad pastaruoju metu jos vadovaujamas karjeros centras iš abiturientų sulaukia pačių įvairiausių klausimų, susijusių su studijų galimybėmis.

„Koks studijų turinys, kiek laiko jos trunka, koks įstojimo procesas, ką daryti, jei pasirinkau laikyti ne tuos egzaminus, kokias alternatyvas rinktis, jei neįstojau į norimą programą – su tokiais ir panašiais klausimais į mus pastaruoju metu vis dažniau kreipiasi mokyklą baigęs jaunimas. Savo ruožtu mes stengiamės atsakyti į visas užklausas ir padėti jaunam žmogui pasirinkti teisingiausią karjeros kelią“, – tikina pašnekovė.

SMK Aukštosios mokyklos kanclerės pasiteiravus, kiek šiais laikais Lietuvoje yra populiaru rinktis nestandartines mokymosi alternatyvas, G. Skučaitės teigimu, toks variantas, kai pasirenkamas profesinis išsilavinimas vėliau siekiant aukštojo mokslo, tendencingai populiarėja.

„Žmogui yra būdingas linijinis mąstymas, nes į gyvenimą mes žiūrime kaip į tam tikrą liniuotę – nuo pradžios iki pabaigos. Tarp jų, žinoma, kažkuriuo metu atsiranda ir mokymosi etapas, kuriuo žmogus rengiasi tolimesniam savo gyvenimui. Mūsų siūlomas modelis nėra kažkoks per daug netradicinis, jis tiesiog leidžia įgyti profesiją anksčiau, nei kad aukštąjį išsilavinimą. Žmogus, kuris turi kvalifikaciją, visada turės ką veikti ir iš ko uždirbti. O aukštasis išsilavinimas jau plečia mūsų akiratį, rengia žmogų kaip asmenybę ir atskleidžia dar daugiau jo potencialo“, – sako G. Skučaitė.

Platus programų pasirinkimas

Šiuo metu SMK Aukštoji mokykla siūlo 14 profesinių mokymosi programų, tiek pirminiam profesiniam mokymuisi, tiek ir tęstiniam profesiniam mokymuisi.

„Tai reiškia, kad pas mus studijuoti gali tiek baigę mokyklą abiturientai, tiek norintys tobulinti jau turimą kvalifikaciją. Mes siūlome mokytis pagal IT, verslo ir vadybos, sveikatos ir grožio bei daugelį kitų programų“, – pasakoja aukštosios mokyklos bendrakūrėja ir kanclerė.

Vis dar svarstantiems, kokį profesinį kelią pasirinkti, karjeros centro „Hey Ready“ vadovė turi keletą patarimų.

„Ne tik labai rekomenduoju užsiregistruoti į konsultaciją su SMK Aukštosios mokyklos atstovais, bet ir atvykti į atvirų durų dienas, kurių per metus organizuojame net tris: dvi online ir vieną gyvą. Turime modernias erdves, daug praktikos ir viską, ko reikia norint tapti geidžiamu specialistu darbo rinkoje. Tad visiems abiturientams palinkėsiu susipažinti su mokymosi įstaiga, geriau pažinti save, nesivadovauti stereotipais, o klausyti savo širdies“, – sako D. Berdikšlienė.

Išankstinis priėmimas į SMK Aukštąją mokyklą jau prasidėjo. Nori sužinoti daugiau? Registruokis studijų konsultacijai ČIA.