SMK Aukštosios mokyklos bendraįkūrėja ir kanclerė Gabija Skučaitė, kartu su komanda žvelgdama į nuveiktus darbus, jubiliejinę sukaktį pavadino 30 Prasmės metų. Dirbant su ženklodaros ir skaitmeninio dizaino agentūra „AndStudio” buvo sukurta ir proginė vizualinė kampanija.

Gabija Skučaitė

„Žvelgėme į praeitį ir bandėme suprasti, ką sukaupti metai reiškia mums kaip organizacijai, kolektyvui, žmonėms. Juk metai tai ne tik praėjęs kalendorinis laikas, kurį galima suskaičiuoti aritmetiškai. Tai patirčių, įvykių, pasisekimų ruožas, kuris SMK buvo ne toks jau ir trumpas, nes trisdešimt metų organizacijai jau yra šis tas. Tiek pakako, kad galėtume pažvelgę atgal jau suprasti įvykių ir viso, ką kūrėme, prasmingumą. Pradėti artikuliuoti dalykų, kurie įvyko ir kuriuos sukūrėme patys, reikšmes. Kai tapo aiški ta reikšmės artikuliacija, sekė kitas etapas – kaip tai papasakoti kitiems?

Dirbant su agentūra gimė vizualinė kampanija, kuri paremta totemu kaip kūrybos simboliu, kuris gali įgauti bet kokią formą. Tokia totemo vizualika yra laki ir paslanki, ji atskleidžia, kaip formos gali kisti, kurdamos naujas konfigūracijas. Kaip ir žmogus, jei yra atviras pokyčiams, yra lankstus ir gali įgauti vis naujas formas. Tokia totemo metamorfozė simbolizuoja kismą, į kurį SMK nuolat kviečia žmones. Spalvinė kampanijos gama taip pat atspindi SMK tapatybę, paremtą ryškiais simboliais, aiškiai išreikšta pozicija. Toks spalvų sąskambis demonstruoja drąsą veikti ir kalbėti“, – specialiai jubiliejui kurtą kampaniją pristato G.Skučaitė.

SMK Aukštoji mokykla mini 30 metų jubiliejų

Kūrybinė misija teko ne tik marketingo agentūrai, bet ir visai SMK Aukštosios mokyklos bendruomenei. Lygiagrečiai vykdant vizualinės kampanijos paieškas, SMK darbuotojai būrėsi į kūrybines dirbtuves, kuriose kuriama SMK Prasmės knyga. Būtent per šias dirbtuves totemas figūratyvizavosi į konkretų Švyturį, kuris tapo SMK 30-mečio simboliu.

SMK Aukštoji mokykla mini 30 metų jubiliejų

„Vizualinė kampanija ir jos simbolika rodo mūsų polinkį tapti tuo, kuo mes dar patys nežinome, kad galime tapti. Taip atsitiko ir SMK vykstančiose kūrybinėse dirbtuvėse, kurios kviečia kartu kurti prasmę. Prasmė – tai ne ore tvyranti savybė, ji atsiskleidžia per refleksiją, per žvilgsnį į tai, kas mes jau esame. Tą žvilgsnį nukreipėme į praeitį, ieškodami figūrų, alegorijų, įvykių, žmonių, daiktų. Prasmės paieškose taip jau nutinka, kad kai kurie dalykai atsitinka reikšmiškai tinkamu metu ir tinkamoje vietoje. Taip po mūsų dirbtuvių, besitęsiant meniškam kūrybinių sąveikų procesui, į tą bendrakūrybos lauką įžengė švyturys. Pirmiausia iš mano pasakojimo šį simbolį ištraukė fotomenininkė Viktorija Vaišvilaitė, jai užkibo būtent švyturys, nors minėjau ir daugiau figūrų. O tą švyturį, kurtą mano tėčio, turėjau namuose, tad taip jis „įsiprašė“ į mūsų 30 metų minėjimą. Ar šios dvi kampanijos susijusios? Taip, nes viena rodo mūsų, kaip institucijos portretą, o švyturys viską konkretizuoja. Jei totemas yra visuma, kviečianti kiekvieną tapti simboliu, tai kolektyviniu simboliu šiais metais tampa švyturys, kuris apšviečia praėjusį 30 metų laikotarpį“, – pasakoja SMK bendraįkūrėja.

SMK Aukštoji mokykla mini 30 metų jubiliejų

Kartu su mama Nijole Skučiene prieš 30 metų SMK pagrindus sudėjusi Gabija Skučaitė įsitikinusi, kad išlikti ir augti privačiai aukštojo mokslo įstaigai padėjo prasmę tame matantys žmonės ir atsparumas aplinkybėms.

SMK Aukštoji mokykla mini 30 metų jubiliejų

„Kai su mama dviese įkūrėme SMK, vėliau tai tapo bendru darbu, į kurį palaipsniui įsijungė žmonės. 30 metų yra tas tarpsnis, per kurį galime apčiuopti dalykus materialioje plotmėje – ką ir kiek pavyko sukurti: turime pastatų, filialų, o pradėjome neturėdami nieko. Išaugo ir studijų programų, ir žmonių skaičius. Tik laikas subrandina ir ištikimybę žmonių, kurie pradėjo dirbti SMK ir išliko čia dešimtmečius.

Ko reikėjo, kad išliktume? Ištvermės. O ištvermė yra laikui pavaldi savybė – tverti gali tik laike. Laikas mums buvo geras padėjėjas, nors jis bėga greitai. Reikėjo kantrybės, nuoseklaus darbo, kad dirbtume ir tada, kai turėjom mažiau resursų, kai spaudė terminai ar įvairios aukštajame moksle neišvengiamos akreditacijos. Reikėjo didelio atsidavimo darbui, tad esu dėkinga, kad mes turime branduolį žmonių, kurie kaip laivai, priplaukę, prie mūsų švyturio, patys perima jo savybes. SMK todėl ir tapo švyturiu, kuris nušviečia kelią ir laukia tų laivų, girdinčių jo balsą, norinčių patirti virsmą.

Gabija Skučaitė

SMK tuos 30 metų išgyveno atspariai, nepriklausomai nuo politinių peripetijų, krizių, demografinės kaitos. Siekė apšviesti žmones, kad kiekvienas taptų totemu, transformuojančiu save į savo unikalaus gyvenimo simbolį“, – kalba SMK kanclerė.

Gabija Skučaitė pabrėžia, kad SMK 30-mečio minėjimas – toli gražu nėra tik korporatyvinio pobūdžio šventė. Ši šventė suburs didelį menininkų, kūrėjų būrį, kurie kartu jau dabar kuria muziką, filmus, fotopaveikslus, menines instaliacijas, skulptūras ir kitus kūrinius, kurie savo prigimtimi, formomis ir savybėmis atskleis tai, kas yra SMK - erdvė kurti ir būti kūrėju.

SMK Aukštoji mokykla mini 30 metų jubiliejų

„Šiuo metu su skulptoriumi Tadu Gutausku kuriame specialias skulptūrėles, Švyturio meno instaliaciją, rašome švyturių knygą, kur fotomenininkė Viktorija Vaišvilaitė kuria fotopaveikslus, perkeldama švyturį kartu su manimi į įvairias lokacijas. Aš, Gabija, rašau tekstus, kuriuose gyvena Švyturys ir kviečiu rašyti kitus. Sukursim ir naują himną, įvyks jubiliejinis minėjimas, mokslinė konferencija, simpoziumas, įvyks renginys apie ateities tendencijas, absolventams skirtas karjeros forumas, studentų renginys ir t.t. Svarbiausia žinia, kad Švyturys kalbina kurti ir prie tos kūrybos prisijungti kiekvieną, kad ir pats Švyturys kistų, pagal laikmetį, pagal žmonių poreikius bei vizijas“, – sako Gabija Skučaitė ir kviečia į Švyturio balsą atsiliepti kūrėjus, norinčius prisidėti prie 30-mečio minėjimo.