Pasak VILNIUS TECH Elektronikos fakulteto Kompiuterijos ir ryšių technologijų katedros vedėjo prof. dr. Vaidoto Barzdėno, elektronikos prietaisai tampa vis išmanesni, mažesnių matmenų ir vartoja vis mažiau elektros energijos. Vis dėlto, retai kas susimąsto, kiek inžinerinių idėjų, pastangų ir darbo prireikė, kad būtų sukurtas išmanusis telefonas ar kompiuteris.

Visas šias idėjas ir inovacijas įgyvendina elektronikos inžinieriai bei inžinierės, kurių veikla yra grįsta tyrinėjimais ir atradimais. Nuomonė, kad tikslieji mokslai – nuobodūs ir sausi, yra visiškas mitas, sako prof. dr. V. Barzdėnas. Tai liudija ir žodžio inžinierius kilmė bei reikšmė. 

„Tai iš lotynų kalbos žodžio ingenium kilęs terminas, reiškiantis išradingą, kurti gebantį asmenį. Naujų dalykų kūrimas niekada nebūna nuobodus – susiduriama su įvairiomis problemomis ir iššūkiais, kuriuos išsprendus įgyjama unikalios patirties, žinių ir tampama savo srities profesionalu. 

Be to, sukūrus kažką naujo, ir matant, kaip sukurtas prietaisas palengvina buitį ar sulaukia didelės komercinės sėkmės, aplanko „inžinerinė laimė ar ekstazė“. Tada supranti, kokie įdomūs ir naudingi yra inžinerijos mokslai“, – dalijasi VILNIUS TECH mokslininkas.

Specialistų poreikis – visame pasaulyje

Elektronika yra viena iš sparčiausiai besivystančių mokslo ir pramonės šakų, kuri nuo pirmojo tranzistoriaus išradimo 1947 m. augo nepaprastu tempu ir įgijo didžiulę įtaką kasdieniame gyvenime. Šiais laikais sparčiai kuriami ir tobulinami daiktų interneto (IoT) prietaisai, 5G ryšio sistemos ir dirbtinio intelekto (DI) technologijos, smarki pažanga vyksta ir automobilių elektronikoje bei atsinaujinančios energetikos srityje, nuolat auga pramonės skaitmenizacija ir automatizacija.

Tai lemia augantį elektronikos inžinerijos specialistų poreikį. Ši tendencija vyrauja visame pasaulyje ir ilgainiui tik ryškės.

VILNIUS TECH prof. dr. Vaidotas Barzdėnas

„Europos sąjunga (ES), įskaitant ir Lietuvą, šiuo metu didelį dėmesį skiria integrinių grandynų ir jų lustų pramonės sustiprinimui bei plėtrai – iki 2030 m. siekiama padvigubinti ES pasaulinės puslaidininkių rinkos dalį nuo 10 % bent iki 20 %. Dėl to padvigubės šių specialistų poreikis ir augs kitos pramonės šakos – telekomunikacijų, automobilių pramonė, medicinos technologijos, energetikos sektorius bei kitos“, – teigia profesorius. 

Žinoma, tuo Elektronikos mokslų krypties studijas baigusių vaikinų ir merginų galimybės neapsiriboja – jų karjeros perspektyvos yra ypač plačios ir įvairios.  Studentai ir absolventai dirba inžinieriais ir vadovais elektronikos, telekomunikacijų, kompiuterijos, informacinių technologijų ir kitose srityse, taip pat Lietuvos ir užsienio pramonės įmonių mokslinių tyrimų ir plėtros (R&D) padaliniuose, kur kuria pažangius dabarties ir ateities elektronikos prietaisus.

Mikroschema

„Verslumo dvasia pasižymintys absolventai patys kuria savo technologijų įmones ar startuolius. Man, kaip dėstytojui, ypač džiugu matyti, kaip auga ir plečiasi VILNIUS TECH absolventų sukurtos elektronikos prietaisų bei sistemų kūrimo, lazerinių technologijų ar kitų sričių įmonės ir startuoliai. Prisidėdami prie inovatyvių technologijų kūrimo ir diegimo, jie skatina Lietuvos ir Europos pramonės augimą bei visų mūsų gerovę“, – džiaugiasi prof. dr. V. Barzdėnas. 

Elektronikos inžinieriai yra labai paklausūs ir IT sektoriuje, kur jie gali dirbti sistemų inžinieriais, programuotojais. „Šie specialistai žino du esminius dalykus: kaip sukurti elektronikos prietaisą ir kaip jam „įpūsti gyvybę“, t.y. kaip užprogramuoti šį elektronikos prietaisą taip, kad jis tinkamai veiktų“, – priduria jis. 

Studentai

VILNIUS TECH Elektronikos fakultetas ruošia ateities kūrėjus

Kasmet VILNIUS TECH sėkmingai užbaigia daugybė Elektronikos fakulteto absolventų, kurie iš universiteto išsineša didelį kraitį įvairių žinių ir kompetencijų. 

Per ketverius metus Elektronikos inžinerijos pirmos pakopos studentai išmoksta kurti elektronikos prietaisus „nuo idėjos iki galutinio produkto“, kurie naudojami įvairiose pramonės srityje: lazerių technologijose, automobilių, bepiločių orlaivių ir dronų pramonėje, medicinos įrenginių gamyboje, energetikos, gynybos ir saugumo bei daugelyje kitų.

„Kompiuterių inžinerijos studijų programa sujungia elektronikos inžinerijos ir informatikos sritis ir moko kurti tiek aparatinę, tiek programinę įrangą, Tuo tarpu Informacinių ir ryšių technologijų studijų programa ruošia specialistus, kurie geba kurti, valdyti ir programuoti informacines bei ryšių sistemas. Šios programos išskirtinumas – tarpdalykės žinios ir įgūdžiai, apimantys informatiką, ryšių technologijas ir elektroniką“, – sako VILNIUS TECH Kompiuterijos ir ryšių technologijų katedros vedėjas.

Studentai

Visiškai naujame VILNIUS TECH pastatų komplekse įsikūręs Elektronikos fakultetas studentams suteikia pačias geriausias sąlygas mokytis ir tyrinėti. Modernios auditorijos ir laboratorijos su naujausia įranga, skirta elektronikos projektavimui, testavimui ir matavimams, atveria dar daugiau galimybių kurti reikšmingas inovacijas. Ne mažiau svarbios žinios, kurias perduoda kompetentingi dėstytojai – mokslininkai ir pramonės profesionalai iš Lietuvos, JAV, Vokietijos ir kitų užsienio šalių, kurie suteikia pačių naujausių inžinerinių žinių.

Studentai

„Elektronikos fakulteto mokslininkai vykdo tyrimus įvairiose srityse: nuo 5G ryšio sistemų, daiktų interneto (IoT) iki medicininių prietaisų kūrimo, kurie ateityje bus naudojami ligų diagnostikai ir gydymui. Į jų projektines veiklas įtraukiami ir studentai. Be to, Elektronikos fakultetas glaudžiai bendradarbiauja su Taivano universitetais – kartu su jais vykdo mokslines veiklas ir siunčia studentus į mokymus bei praktikas“, – pasakoja prof. dr. V. Barzdėnas. 

Daugiau informacijos apie studijas VILNIUS TECH Elektronikos fakultete rasite čia.