Išankstinis susitarimas ir sutarto rezultato siekimas yra esminis match fixing‘o elementas, leidžiantis nusikaltėliams pelnytis iš šio susitarimo atlikus atitinkamus statymus lažybose. Pavyzdžiui: varžybose tarp komandų A ir B, komanda A yra akivaizdus favoritas. Jos pergale niekas neabejoja ir lažybų organizatoriai už jos pergalę siūlo mažą koeficientą (tarkim x1,01, kas reiškia atlikus 100 eur statymą bus laimimas 1 euras). Komanda B yra gerokai silpnesnė, jos pergalė mažai tikėtina ir todėl lažybininkai nustato aukštesnį koeficientą (pvz. x4, kas reiškia atlikus 100 eurų statymą bus laimėti 400 eurų). Iš anksto sutartus, kad komanda A pralaimės prieš komandą B, galima gauti 4 kartus didesnę sumą, nei bus pastatyta.

Tam, kad pasiekti norimą rungtynių rezultatą ir gauti finansinę naudą, visiškai nereikia susitarimo tarp A ir B komandų. Iš esmės pakanka, kad komanda A nežaistų taip gerai, kaip įprasta. Taip pat net nebūtina, kad visi komandos A žaidėjai žinotų, jog kažkas siekia varžybų pralaimėjimo komandai B – pakanka, kad būtų įsitraukę keli pagrindiniai žaidėjai. Dar paprasčiau manipuliuoti varžybomis yra tose sporto šakose, kur dalyvauja tik vienas sportininkas, o ne komanda (pvz. lauko tenisas).

Lažybų organizatoriams su sutartomis varžyboms susijusias neteisėtas lažybas dažnai tiksliai indikuoja taip vadinami sindikatiniai statymai. Tai situacijos, kai per 1 minutę už įvykį (sporto rungtynes), kuriuo beveik niekas nesidomėjo, likus nedaug laiko iki rungtynių pabaigos, staiga keliolika klientų pastato maksimaliai leidžiamas sumas. Ir netikėtai jie laimi, nors statymą atliko už visišką varžybų autsaiderį (su koeficientais 3 arba net 4).

Kiek ši problema yra paplitusi?

Nuo sutartų varžybų sukčiavimo kenčia iš esmės viso pasaulio sportas. Globalizacija, komunikacijos greitis ir saugumas, socialiniai tinklai, atsiskaitymo būdų įvairovė sudarė sąlygas kurti organizuotas grupes, kurios pasidalina užduotimis: vieni paperka arba šantažuoja sportininkus, kad jų rezultatai būtų tokie, kokie nurodomi, kiti už atlygi platina informaciją apie sutartas lažybas, treti organizuoja lažybų bendrovių klientų sindikatus, kurie organizuotai atlieka statymus už sutartas varžybas.

Periodiškai tai vienoje, tai kitoje kyla sutartų varžybų skandalai (Pavyzdžiui istorija iš Ispanijos futbolo lygos: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/23-arrested-in-spanish-football-match-fixing-probe)

Bendrovės „Sportsradar“ duomenimis 2021 m. neteisėto pasipelnymo suma iš tokių sutartų varžybų ir neteisėtų lažybų organizavimo pasiekė 1,65 milijardus eurų (https://investors.sportradar.com/news-releases/news-release-details/match-fixing-rise-global-sports-betting-turnover-surpasses-eu145 ) ir jis kasmet auga, nes didėja įtarimų sukėlusių varžybų (https://sportradar.com/wp-content/uploads/2023/03/Betting-Corruption-And-Match-Fixing-In-2022.pdf ).

Kodėl sutartos varžybos yra visuomenės problema, o ne vien tik lažybų bendrovių nuostolis? Pirmiausia, tai diskredituoja sportą, kurio pagrindinė idėja – sąžiningai ir iš visų jėgų siekti pergalės ir geriausio rezultato. Sporto sirgaliams stebėti vangų favoritų žaidimą, nesuprantamai kvailas sportininkų daromas klaidas, neadekvatų elgesį ir varžybų eigą yra keista, nuvilia, nepateisina lūkesčių ir vietoj teigiamų duoda daug neigiamų emocijų.

Valstybei tai problema, nes tai yra organizuoto nusikalstamumo pajamų šaltinis, leidžiantis finansuoti kitus nusikaltimus ir stiprinti nusikaltėlių galią, tai taip pat svarbu dėl negaunamų reikšmingos lošimų mokesčių dalies. Lošimų verslas apmokestinamas pagal šią schemą: įmokėta suma minus išmokėti laimėjimai = lošimų veiklos rezultatas, kuris ir yra apmokestinamas tam tikru procentiniu dydžiu (Lietuvoje tai yra 20 procentų). Tai reiškia, kad kuo didesnę sumą laimi match fixing‘o schemų organizatoriai – tuo mažiau mokesčių sumoka lošimų organizatoriai. Tarkim jei Lietuvoje per metus tokie nusikaltėliai laimėjimais lažybose atsiima 1 mln. eurų, tai reiškia, kad valstybė neteko 200 tūkst. eurų biudžeto pajamų.

Ar ši problema egzistuoja ir Lietuvoje?

Deja, taip. Ir mūsų šalyje sutartų varžybų ir neteisėtų lažybų problema yra ne kartą linksniuota.

Šviežiausia naujiena sutartų lažybų tema Lietuvoje yra Lietuvos krepšinio federacijos ketinimas suspenduoti Nacionalinę krepšinio lygą būtent dėl didelių įtarimų šios ligos komandoms ir žaidėjams dalyvaujant sutartų lažybų schemose.

Kaip Lietuva kovoja su negerove? Jei įvairių sporto šakų federacija imasi įvairių prevencinių priemonių, tai valstybės indėlis yra iš esmės formalus.

Lietuvoje lošimų organizatoriai stengiasi kovoti su sutartomis varžybomis ir siūlė įvairius sprendimus, tarp jų informacijos apsikeitimas tarp pagrindinių sporto šakų federacijų dėl sportininkų dalyvavimo lažybose, pranešimų apie koreliaciją tarp įtartinų varžybų baigčių ir klientų atliktus statymus bei pan. Tačiau pagrindinė bėda ta, kad valstybės institucijose neatsiranda rimto noro kovoti su šiuo reiškiniu ir viskas apsiriboja deklaratyviais veiksmais (kaip pvz. Makolino konvencijos ratifikavimu, kurio neseka jokie veiksmai, sprendžiantys sutartų varžybų problemą).

Lošimų priežiūros tarnyba prie Finansų ministerijos viešai deklaruoja savo didelį indėlį į sporto švarinimo procesą, tačiau iš tiesų jos veikla ir formuojama praktika yra palanki sutartų varžybų organizatoriams, kadangi ši institucija gina nesąžiningų lažybų dalyvių interesus bei baudžia lošimų organizatorius, kovojančius su įtariamais nusikalstamų schemų dalyviais. Jokie lažybų organizatorių argumentai, teikiami konkretūs pavyzdžiai, teisėsaugos institucijų sprendimai nedaro jokio įspūdžio šiai tarnybai ir jos vadovui, kuris toliau laikosi pozicijos, kad yra labai protingi lošėjai, kurie sugeba numatyti arba atsitiktinai atspėti visų įmanomų sporto šakų varžybų rezultatus ir laimėti visus statymus, kuriuos jie padaro. Akivaizdus įrodymai, kad veikia grupės veiksmus derinančių lošėjų, kurie atlieka statymus už varžybas, viešai aptarinėjamas kaip iš anksto sutartos, šios institucijos yra atmetami, bendrovės baudžiamos dešimtis tūkstančių eurų siekiančiomis baudomis ir joms grasinama atimti veiklos licenciją už bandymus stabdyti nesąžiningą ir nusikalstamą veiklą manipuliuojant sporto varžybų rezultatais ir siekiant finansinės naudos.