„Esant didesnei širdies ligų rizikai, natūraliai kyla noras turėti visus galimus sprendimus, padedančius stebėti širdies veiklą. „Zive“ man pasirodė itin įdomus bei naudingas prietaisas, galintis praversti mano tėčiui“, – pasakoja Agnė.

Anot pašnekovės, tėčiui išbandžius aparatą, jie įsitikino, kad šis gali pagerinti gyvenimo kokybę žmonėms, kurie skundžiasi chroniniais negalavimais bei jiems reikalinga stebėsena. Taip pat ji įsitikinusi, kad aparatas praverstų ir tiems, kurie skundžiasi ūmiais širdies veiklos sutrikimais.

Mano, kad teigiama patirtimi dalintis būtina

Apie „Zive“ kardiografą Agnė sužinojo iš pažįstamų. Ją sudomino tai, kad šis prietaisas yra itin tikslus bei suteikiantis galimybę užfiksuotus duomenis apdoroti.

„Kadangi tokie prietaisai nėra plačiai reklamuojami, manau informacija dalytis svarbu ir su kitais – juk ir su manimi ja pasidalijo. Manau, kad ir gydytojai turėtų pacientus nukreipti tinkama linkme bei informuoti, kad kiekvienas norintis gali įsigyti prietaisą, leidžiantį stebėti širdies veiklą“, – sako pašnekovė.

Pabendravusi su „Zive“ kardiografo kūrėjais ir panagrinėjusi klinikinį prietaiso pagrindą bei teigiamus ekspertų atsiliepimus, nutarė jį įsigyti.

Sužavėjo aparato inovatyvumas

Paklausta, kaip šis aparatas padėjo jos tėčiui, Agnė negaili jam gerų žodžių.

„Klinikinis EKG prietaisas „Zive“ leidžia realiu laiku stebėti širdies būklę. Telefone įdiegta inovatyvi programėlė leidžia matyti aktualią informaciją, kuri yra kaupiama ir vėliau gali būti kliniškai panaudota. Šios funkcijos tikrai padėjo ir mano tėčiui“, – nurodo pašnekovė.

Zive

Ji įsitikinusi – „Zive“ prietaisas gali būti itin naudingas tiek gydytojams, tiek pacientams. Juk, anot jos, nuolat stebima paciento būklė suteikia galimybę geriau parinkti terapinius sprendimus ir vertinti gydymą. Tokiu būdu pacientai yra mažiau priklausomi ir aktyviau grįžta į kasdienę veiklą.

Moters nuomone, „Zive“ prietaisas turėtų būti prieinamas visiems pacientams, kuriems reikia stebėsenos.

„Tai – lyg pirmasis žingsnis link personalizuoto gydymo. Pacientams šis aparatas gali sugrąžinti mobilumą ir nepriklausomybę. Vis dėlto manau, kad apie šią pagalbos priemonę per mažai kalbama. Tad visiems rekomenduočiau susipažinti su „Zive“ ir įsivertinti, ar konkrečiam pacientui bus tinkamas sprendimas. Žinoma, aktyvesnis medikų įsitraukimas taip pat būtų labai naudingas“, – pabrėžia ji.

Anot pašnekovės, širdies veiklos stebėsena yra aktuali ne tik kardiologinėms ligoms fiksuoti, tačiau ir esant kitiems sutrikimams. Ji įsitikinusi, jog ateityje „Zive“ galėtų būti pritaikomas sprendžiant ir daugiau sveikatos bėdų.

Sunerimti verčiantys simptomai

Gydytojas kardiologas, Klaipėdos universiteto ligoninės Širdies aritmijų ir kraujagyslių intervencinės radiologijos skyriaus vedėjas dr. Jonas Jarašūnas teigia, kad Lietuvoje širdies ir kraujagyslių ligomis serga labai daug žmonių. Anot jo, statistika – negailestinga.

„Lietuva yra priskiriama didžiausios rizikos grupei. Mūsų šalyje mirštamumas nuo šio tipo ligų – itin didelis, tai lyderiaujanti mirties priežastis Lietuvoje. Vis dėlto svarbu suprasti, kad daliai šių mirčių mes galėtume užkirsti kelią. Tereikia nustatyti ligą dar ankstyvoje stadijoje ir skirti pacientui tinkamą gydymą“, – teigia medikas.

Kardiologas pabrėžia, kad žmonių, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis, pasitaiko įvairiose amžiaus grupėse.

„Nors daugiausia pacientų yra vyresni, tačiau dėl nesveiko gyvenimo būdo bei žalingų įpročių tikrai pasitaiko ir jaunesnių pacientų. Tad esu įsitikinęs – niekada nėra per anksti rūpintis savo sveikata“, – sako pašnekovas.

Zive

Sukurta inovacija gali išgelbėti daugybę gyvybių

Dabartinę širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių pacientų stebėsenos problemą, anot dr. J. Jarašūno, gali padėti spręsti „Zive“ aparatas.

„Nors šiuo metu rinkoje yra panašių prietaisų, skirtų širdies aritmijos diagnostikai, visų jų pagrindinė problema – veikia ir fiksuoja aritmiją, kai žmogus ją pajaučia. Žmogus turi atlikti tam tikrą veiksmą, o tik tada yra fiksuojama kardiograma. O „Zive“ prietaiso išskirtinumas – jis kardiogramą fiksuoja nuolat, nesvarbu, ar žmogus pats jaučia ritmo sutrikimus, ar ne“, – sako pašnekovas.

Jis pabrėžia – neretai aritmija, net ir labai pavojinga, neturi visiškai jokių juntamų simptomų. Tad „Zive“ aparatas suteikia unikalią galimybę sekti širdies ritmą nuolatos.

Naudingas tiek pacientams, tiek ir gydytojams

„Zive“ kardiografas skirtas ilgą laiką stebėti ir rašyti elektrokardiogramą namuose arba gydyto įstaigoje. Anot Ž. Jančoro, to iš esmės negalima padaryti su jokiais kitais medicininiais prietaisais.

„Šis kardiografas yra sertifikuotas medicinos prietaisas. Jį sudaro diržas ir elektroninis įtaisas. Dirbtinio intelekto algoritmai suranda širdies darbo surikimus ir nuokrypius nuo normos“, – pasakoja šios inovacijos kūrėjas.

„Zive“ yra unikalus tuo, kad juo galima atlikti ilgalaikį matavimą ir surinktų duomenų analizę. Ši analizė itin vertinga siekiant nustatyti diagnozę.

„Prietaisą labai paprasta naudoti: tereikia užsisegti diržą su kardiografu, kuris tesveria vos 40 g. Nepraeina nei 15 minučių, ir žmogus užmiršta, jog kažką dėvi. Su „Zive“ patogu užsiimti kasdiene ar aktyvia veikla ir net miegoti“, – teigia Ž. Jančoras.

Jis paaiškina, kad elektroninis įtaisas be sustojimo veikia net 4 paras. O įkraunamas – vos per valandą. Be to, mūsų sukurtas prietaisas yra medicininės paskirties, jis yra pilnai kompensuojamas privataus sveikatos draudimo lėšomis.

Pasitelktos visos naujausiosios technologijos

„Zive“ užfiksuotus duomenis galima visada aiškiai matyti bei analizuoti specialiai tam sukurtoje mobiliojoje aplikacijoje. Aparatas, užtikęs kokį nors širdies sutrikimą, praneša tai vartotojui.

„Prietaisas nuima milžinišką krūvį nuo gydytojų pečių, mat gali analizuoti EKG duomenis. Svarbu pabrėžti ir tai, kad „Zive“ kūrimo procese dalyvavo ir medikai. Tad ir sukurtas jis taip, jog būtų patogus naudotis ir jiems, ne tik patiems pacientams. Internetinėje aplikacijoje prisijungęs gydytojas gali peržiūrėti visą paciento informaciją, kurią užfiksavo aparatas“, – nurodo Ž. Jančoras.

Tai, anot jo, gali padėti pacientų ligas nustatyti itin ankstyvoje stadijoje. Tokiu būdu būtų galima išvengti daugybės staigių mirčių.

„Mūsų įmonė gamina medicinines priemones ir įrenginius. Kuriamų išradimų tikslas – „atnešti“ mediciną į namus pas paprastą žmogų. Norime, kad kuriamos diagnostikos priemonės leistų žmonėms gyventi visavertį gyvenimą iki gilios senatvės“, – sako pašnekovas.

„Zive“ aparato kūrėjas įsitikinęs – jei žmonės išmoktų sekti savo pagrindinių kūno funkcijų parametrus, netikėtų mirčių skaičius sumažėtų drastiškai.