„Veido chirurgijoje mes vengiame koncentruoti efektą į vieną zoną. Mes nežiūrime vien į antakį, voką, skruostą ar kaklą. Mes žiūrime į visą veidą ir turime subtiliai pakoreguoti aibę zonų ir ištaisyti daugybę amžiaus pakitimų, kad bendras vaizdas atitiktų lūkesčius“, – teigia chirurgas.

Jis pabrėžia, kad veido operacijų tikslas – atjauninti, tačiau tą padaryti maksimaliai natūraliai. Medikas sutiko papasakoti apie šių operacijų specifiką bei atsakė, kodėl kartais kompleksinė veido operacija – pati geriausia išeitis, tačiau jai būtina nuodugniai pasiruošti.

Pakėlimas – netolygu patempimui

Veido pakėlimo operacija – viena pačių sudėtingiausių operacijų. Tai – visos veido chirurgijos ikona.

„Tai – viena pačių sudėtingiausių plastinių operacijų iš viso specialybės spektro. Lietuvoje neretai girdžiu šias operacijas vadinant veido patempimu. Tačiau tai nėra visiškai teisinga. Žodis „pakėlimas“ tiksliau atspindi šios operacijos prasmę“, – aiškina medikas.

Anot jo, visa veido chirurgija gali būti laikoma tarsi atjauninimo chirurgija. Tai – lyg laiko atsukimo atgal menas.

„Jeigu bėgant amžiui kažkas veide „pasėdo“, mums tą reikia pakelti. Juk mes neturime tikslo kažką pertempti ar užtempti. Veido anatomija yra labai rafinuota ir labai smulki. Todėl galima sakyti, kad šios operacijos yra labai kruopščios. Mūsų tikslas – paveikti tam tikrus veido anatominius vienetus, kad būtų įmanoma išgauti ryškų, tačiau būtinai natūralų efektą. Tai – visa veido pakėlimo operacijos esmė“, – teigia pašnekovas.

Itin svarbus tinkamas chirurgijos planas

G. Samulėnas pabrėžia, kad pacientėms veido pakėlimo operacija neretai yra gana jautri tema. O dauguma besioperuojančių ir yra moterys.

„Ir tai yra labai normalu. Juk pagalvokime, veido nepaslėpsime. Jei operuojame pilvą ar krūtinę ir kažkas nepavyksta, blogiausiu atveju mes galime tai paslėpti. O veido juk nepaslėpsi. Todėl, operuojant veidą, labai svarbu pasiruošti tinkamą chirurgijos planą. Juk mes net dešimt kartų matuojame, o tik tada kerpame“, – sako medikas.

Anot jo, veido chirurgija privalo būti itin kruopšti, apgalvota ir apskaičiuota.

Gediminas Samulėnas

Natūrali išvaizda ir operacijos – suderinama?

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas įsitikinęs, kad natūralią išvaizdą ir veido operacijas suderinti galima.

„Dažnai pacientės klausia, ar po veido operacijos jos neatrodys nenatūraliai. Visada atsakau, kad jei pacientės bus operuojamos tinkamai, natūralumas bus išsaugotas. Aš pats padarau gana daug veido operacijų. Jeigu būtų įmanoma kažką padaryti greičiau, paprasčiau, pigiau ir geriau, aš tikrai tą daryčiau. Todėl siūlau nebūti „pagautoms“ tų viliojančių pasiūlymų pasidaryti kažką įtartinai geromis sąlygomis – labai greitai, pigiai, be randų ir panašiai. Nes būtent tokios operacijos dažnai ir slepia tą nenatūralumą“, – sako pašnekovas.

Gydytojas pabrėžia, kad už stebėtinai patrauklų operacijos pasiūlymą pacientės dažnai susimoka savo natūralumu.

„Kuo veido chirurgija yra rimtesnė, tuo natūralesni yra rezultatai. Veido chirurgija paprasta nebūna. Pati operacijos esmė paprasta – mes turime atstatyti audinių aukštį, nenorime nieko pertempti ir keisti. Esmė – labai elementari, tačiau norint to pasiekti, tenka įveikti sudėtingą kelią“, – teigia specialistas.

Natūralumui užtikrinti – kompleksinės veido operacijos

Kompleksinė operacija yra tokia, kurios metu kombinuojamos kelios operacijos.

„Pavyzdžiui, pacientė skundžiasi dėl amžiaus „pakibusiu“ kaklu. Ji kompleksuoja, todėl negali nustoti galvoti apie kaklą, nes jis jai nepatinka. Tačiau mes žiūrėsime į veidą kompleksiškai. Gali būti, kad mes kartu pasiūlysime pakeisti ir antakį. Tai gali pasirodyti keista. Tačiau jeigu mes ignoruosime kitus, amžių „išduodančius“ pakitimus veide ir fokusuosimės tik į vieną zoną, irgi sukursime nenatūralumą“, – pasakoja medikas.

Kompleksinių operacijų metu yra paliečiama daug anatominių vienetų, tačiau pamažu. Taip sukuriamas gražus ir natūralus vaizdas.

Gediminas Samulėnas

„Tinkamai planuojant galima atlikti keletą operacijų vienu metu. Su kolegomis atliekame turbūt daugiausiai veido operacijų Lietuvoje. Esame labai gerai sustygavę visus procesus, mūsų operacinė veikia kaip orkestras, visi žino, kas ir ką turi daryti. Planinė veido chirurgija turi būti labai gerai pamatuota ir saugi“, – nurodo G. Samulėnas.

Jis teigia, kad puikiai viską suplanavus galima atlikti pilną veido plastiką ir, pavyzdžiui, antakių pakėlimą vienu metu. Taip pacientui yra atliekama tik viena narkozė, sveikti tenka taip pat tik vieną kartą. Tai – optimalus ir protingas būdas, padedantis taupyti laiką ir vienos operacijos metu atrodyti jauniau 10 ar net 15 metų.

Gediminas Samulėnas

Veidas operuojamas ilgai ir kruopščiai

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas nurodo, kad veido operacijos niekada nebūna paprastos ir trumpos.

„Veidas yra operuojamas labai lėtai. Pavyzdžiui, veido pakėlimas kartais trunka net 6 valandas. Tokios operacijos yra labai subtilios ir lėtos. Jų metu naudojame nervų stimuliatorius, mikrochirurginę optiką. Operuojant veidą reikia viską daryti idealiai tam tikru sluoksniu. Tam tikrose veido zonose net ir minimalus nuokrypis yra labai blogai“, – teigia specialistas.

Anot jo, operuotis pacientai turėtų tuomet, kada tam yra prasmė ir tam tikros indikacijos. O pastarosios atsiranda dėl amžiaus ir gyvenimo pokyčių.

„Turi būti paties paciento noras kažką keisti. Tada mes įvertiname, ar tas noras yra logiškas. Teiraujamės, kas nepatinka ir ar tą galima pakeisti“, – pabrėžia gydytojas.

Veido operacijos: kas išduoda, kad jos gali būti atliekamos net 30 metų amžiaus?

G. Samulėnas paaiškina, kad veido operacijos gali būti atliekamos net nuo 30 metų amžiaus. Vis dėlto tai yra gana ankstyvas laikas, tačiau būna išimčių.

„Jeigu mes turime pacientę, kuri turi perteklinę vokų odą, kuri dar ir raukšlėta, mes galime ją sumažinti. Kartu taip pat pakoreguosime ir viršutinio voko riebalinę išvaržą. Tokia operacija vadinsis viršutinių vokų plastika“, – aiškina gydytojas.

Jeigu pacientė skundžiasi, kad jos paakiai yra paburkę, tikėtina, kad ji turi labai išreikštas apatinių vokų riebalines išvaržas.

„O jas galima sutvarkyti net neatliekant jokio odos pjūvio. Tačiau apie tai papasakoti galiu konsultacijų metu. Pasitaiko ir tokia problema, kad pacientė skundžiasi, jog žmonės jei sako, kad ji nuolat atrodo liūdna ir pikta. Tikėtina, kad ši pacientė ekspresyvi persona, kuri dažnai kilnoja kaktą ir raukosi. Dėl šių įpročių, tikėtina, pacientė bus išmankštinusi savo viršutinio veido raiščius. Todėl jie pasidarė laisvesni ir antakis smunka. Tokiu atveju galima antakį „pastatyti“ į vietą“, – itin įdomia informacija dalijasi pašnekovas.

Anot jo, gali būti atliekama daug smulkių operacijų, atsižvelgiant į jų poreikį.

Chirurgų komanda

Sulaukus 50 metų amžiaus – veido pakėlimas

Medikas pasakoja ir apie dažniausiai atliekamą operaciją kiek vyresnėms moterims – veido pakėlimą. Jis sako, kad sulaukus 50 metų amžiaus galima pastebėti labai charakteringus vidurinio ir apatinio veido aukščių požymius.

„Ilgainiui, jei pacientė neturi antsvorio, jai gali „skilti“ skruostas. Tokiu atveju skruostas lyg pasmunka. Tai nėra labai gražu, todėl neretai pacientės ieško pagalbos pas odos gydytojus, kurie suleidžia joms užpildų. Iki tam tikros ribos tai padės, tačiau vėliau skruostą gali tekti pakelti“, – aiškina gydytojas.

Pašnekovas pasakoja, kad kai skruostas „sėda“ ir „tuštėja“, gilėja ir nazolabialinė raukšlė. Tai – raukšlė, kuri anatomiškai eina nuo nosies sparnelio iki lūpos kampo. Tačiau keliant skruostą pasitaiso ir ji.

„Taip pat moterys dažnai jaudinasi dėl pakitusios žandikaulio linijos ir kaklo odos. Tačiau mes ją galime pastangrinti. Ekspresyvūs ir daug mimikuojantys žmonės turi labai aktyvų platųjį kaklo raumenį. Kai moterys pastebi tokias lyg stygas kakle, jas taip pat prašo koreguoti“, – teigia jis.

G. Samulėnas nurodo, kad visas šias problemas sprendžia veido pakėlimo operacija.

Pooperacinis periodas: ką svarbu žinoti?

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas akcentuoja, kad veido chirurgija nėra lengvas kelias. Todėl po operacijos pacientai turi duoti sau laiko pasveikti.

„Greičiausias laikotarpis, kada pacientė gali grįžti į savo kasdienę veiklą, yra dvi savaitės po operacijos. Tai tinka, jei dirbamas darbas nereikalauja maksimalaus reprezentatyvumo, o pacientė neslepia fakto apie operaciją nuo kitų žmonių.

Tačiau, jeigu darbe reikia maksimaliai gerai atrodyti, siūlau palaukti mėnesį laiko. Po šio laiko aplinkiniai žmonės turbūt nepastebės, kad buvo atlikta operacija. Tačiau pati pacientė operacijos faktorius jaus apie pusmetį“, – teigia pašnekovas.

G. Samulėno pranešimas virtualioje konferencijoje „Plastinė chirurgija, keičianti gyvenimus“: