Nosis – sudėtingas organas

Nosies operacija yra laikoma viena sudėtingiausių veido plastinėje chirurgijoje. Gydytojas G. Baranauskas teigia, kad taip yra todėl, kad operacijos metu yra paliečiama ne tik oda, tačiau ir gleivinės, kremzlės, kaulai. Nosis – 3D organas, kuris yra veido centre.

„Nosis turi ne tik atrodyti gerai, tačiau privalo ir tinkamai veikti. Nosis yra sudaryta iš trečdalių: viršutinio, vidurinio ir apatinio. Viršutinis nosies trečdalis sudarytas iš dviejų porinių nosikaulių. Vidurinis ir apatinis nosies trečdaliai yra sudaryti iš kremzlių. Nosies pusės yra atskirtos pertvara, kuri taip pat sudaryta iš kremzlės ir kaulo. Viskas yra uždengta oda, o vidus išklotas gleivine“, – su nosies anatomija supažindina medikas.

„Nordclinic“ gydytojas otorinolaringologas Gytis Baranauskas

Priežastys, kodėl žmonės ieško pagalbos

Viena iš priežasčių, kodėl į G. Baranauską kreipiasi pacientai – nosis su kuprele. Vis dėlto gydytojas teigia, kad ne visada tokią nosį reikia mažinti ir žeminti.

„Tai priklauso nuo savitos žmogaus anatomijos. Juk svarbu, kad nosis atrodytų harmoningai. Dažnu atveju nužeminus kuprelę, nosis vizualiai prailgėja. Tokiu atveju reikia ieškoti naujos padėties nosies galiukui. Keičiant vieną nosies dalį, keičiasi arba reikia pakeisti ir kitas“, – nurodo pašnekovas.

Taip pat neretai pacientai kreipiasi dėl balno formos nosies deformacijos. Tokią nosį pacientai turi po patirtos traumos, infekcijos, operacijos. Dažni nusiskundimai – pasunkėjęs kvėpavimas.

„Tokiu atveju atliekama rekonstrukcija, kad nosis atrodytų estetiškai patraukli ir funkciškai tinkamai veiktų“, – aiškina jis.

Otorinolaringologas pamini ir dar vieną problemą, su kuria susiduria žmonės. Tai – kreiva nosis. Tokia nosis gali būti nuo gimimo, tačiau tam įtakos gali turėti ir patirta trauma ar operacija.

„Pacientai nori, kad nosis būtų tiesi. Todėl mes stengiamės nosį padaryti tiesesnę, tačiau reikia suprasti, kad po operacijos nosis nebus tobula. Stygos tiesumo nosis neįmanoma“, – sako pašnekovas.

„Nordclinic“ gydytojas otorinolaringologas Gytis Baranauskas

Nosis susieta ir su kitais veido bruožais

Dažniausiai pacientai G. Baranausko prašo nosį patrumpinti, tačiau jis nesiūlo skubėti daryti tokios operacijos.

„Nosis veide susijusi su kitais veido bruožais, todėl galbūt dėl jų susidaro vaizdas, kad nosis yra pernelyg ilga“, – pasakoja medikas.

Todėl, jis teigia, gali būti, kad gydytojas pacientui pasiūlys šiek tiek pakoreguoti nosį, tačiau patars, kad geriausiam estetiniam rezultatui pasiekti jam verčiau pakoreguoti smakrą ar kitą veido vietą.

„Apvalus arba dėžutės formos nosies galas yra toks, kurį pastebėti labiausiai pats žmogus gali tuomet, kai darosi asmenukę ar žiūri į save veidrodyje iš apačios. Tokiu atveju žmonės pageidauja mažesnės nosis. Tačiau iš tiesų prašoma, kad nosis įgautų kažkokią formą. Šioje situacijoje nosies galiukas nėra tiek mažinamas, o labiau jam suteikiama teisingesnė forma“, – aiškina G. Baranauskas.

Svarbiausia – anatomiškai teisinga nosies vieta

Dar viena ne taip ir retai girdima problema – nusviręs ar užriestas nosies galiukas. Gydytojas sako, kad nosies rotacija yra vertinama pagal nosies ir lūpos kampą. Vyrams jis turėtų būti 90–95 laipsniai, moterims – 95–105 laipsniai.

„Tačiau tai nėra absoliuti taisyklė. Kiekvieno žmogaus veido bruožai yra skirtingi, todėl kiekvienam nosies rotacija gali būti kitokia. Nusviręs nosies galas dažniausiai būdingas senstantiems žmonėms. Taip nutinka dėl padidėjusio liaukinio audinio. Oda tampa pernelyg sunki, todėl galiukas, praradęs atramą, svyra žemyn. Kartais ši problema gali pasireikšti ir todėl, kad yra peraugusi nosies pertvara, kuri nosies galiuką nustūmusi žemyn. O pernelyg riestas nosies galas dažniausiai būna pooperacinis rezultatas“, – pasakoja medikas.

Gydytojo teigimu, esant tokioms situacijoms stengiamasi nosies rotaciją grąžinti į anatomiškai teisingą vietą.

„Asimetriškas nosies galas – dar viena priežastis, kodėl į chirurgus kreipiasi pacientai. Tačiau verta suprasti, kad nė vienas žmogus nėra visiškai simetriškas ir tobulas. Jei pradėtumėte lyginti savo veidą, pamatytumėte, kad galbūt vienas antakis yra aukščiau, viena akis mažesnė ir panašiai. Todėl norėti turėti visiškai simetrišką ir gerai matomą organą veido centre, esant veido asimetrijai, būtų nelogiška“, – sako pašnekovas.

Anot gydytojo, esant asimetriškam nosies galui stengiamasi jį padaryti simetrišką būtent konkrečiam tam veidui, kad jis „neiškristų“ iš bendro konteksto.

Oda labai svarbi nosies operacijoms

Oda – didžiausias žmogaus organas. Gydytojas otorinolaringologas nurodo, kad oda yra labai svarbi ir nosies operacijose.

„Nosies oda nėra kažkokia „staltiesė“, kuri įgaus formą, kokios tik norime. Odos galimybė išsitempti arba susitraukti yra gana ribota. Todėl tiek mažinant, tiek ir didinant nosį yra tam tikros ribos, kiek galima tą padaryti saugiai“, – aiškina medikas.

Anot G. Baranausko, kai oda labai plona, susiduriama su problema, kad viskas, kas yra po oda, gali pradėti matytis arba jau matosi prieš operaciją.

„Tą žinant kartais tenka odą pastorinti siekiant, kad ji būtų kuo įmanoma lygesnė, be jokių pastebimų nelygumų. Kai oda labai stora, galima bandyti ją saugiai paploninti tam, kad ji apsitemptų aplink karkasą, kuris yra suformuotas po oda“, – teigia gydytojas.

Medikas aiškina, kad stora oda yra ir gana sunki. Tam, kad ji tinkamai susiformuotų, ją reikia įtempti, o tai įmanoma padaryti tik pridedant struktūros ir didinant nosį.

„Kartais medžiagos, kurią imame iš nosies pertvaros, neužtenka arba ji yra pernelyg silpna atlaikyti odos svorį. Tokiu atveju gali būti, kad net ir pirminės operacijos metu gali tekti naudoti šonkaulio kremzlę“, – įdomia informacija dalijasi pašnekovas.

Visiška simetrija veide neegzistuoja

Otorinolaringologas nurodo, jog po kiekvienos operacijos yra galimos ir tam tikros rizikos. Pacientai turi suvokti, kad joks chirurgas nekontroliuoja absoliučiai visko.

„Kiekviena intervencija turi savo rizikas ir komplikacijas. Literatūros duomenimis, pirminių nosies operacijų komplikacijų dažnis yra maždaug 5–15 proc. Tačiau tai nereiškia, kad visas tas nosis, kurios „papuola“ į šią statistiką, reikia operuoti vėl. Kartais tie netobulumai beveik nepastebimi“, – pasakoja G. Baranauskas.

Jo filosofija tokia, kad jeigu po operacijos liko kažkoks nelygumas, kuris yra nematomas, jo taisyti ir nereikia.

Ką svarbu žinoti pasiryžus operacijai?

Gydytojas sako, kad kiekvienas pacientas, kuris nusprendė operuotis, turi žinoti, kad nei vienas žmogus nėra visiškai tobulas ir simetriškas.

„Reikėtų pasirinkti tris pagrindinius dalykus, kurie jums nosyje labiausiai nepatinka, nes pakeisti visiškai visko, deja, mes negalime. Viskas, ką pacientai išgirsta konsultacijos metu iki operacijos, yra edukacija bei švietimas. Toks pats tekstas, išgirstas jau po operacijos, pacientui gali skambėti kaip pasiteisinimas“, – teigia pašnekovas.

Medikas įsitikinęs – graži nosis yra ta, kuri gerai kvėpuoja. O netobulumai kiekvieną žmogų paverčia savitu bei ypatingu.

G. Baranausko pranešimas virtualioje konferencijoje „Plastinė chirurgija, keičianti gyvenimus“: