Filtruotas vanduo iš čiaupo: ką sako ekspertai

U. Mikelevičiūtė teigia, kad vanduo iš čiaupo yra specifinis ir dėl savo atkeliavimo būdo, ir dėl skonio.

„Vanduo iš po žemių neatiteka tiesiai į čiaupą – jis patenka į dideles vandens talpyklas, kuriuose užsistovi. Tokiame vandenyje labai lengvai atsiranda bakterijų, galinčių sukelti įvairias ligas, negalavimus, pavyzdžiui, apsinuodijimą.

Be to, reikėtų nepamiršti, jog vanduo keliauja vamzdynais, taigi, jį privalu apdoroti chemiškai. Mineralai vandenyje lieka, tačiau lieka ir to cheminio apdorojimo pėdsakas – skonis. Būtent skonis yra vienas svarbiausių veiksnių, kodėl žmonės ne itin noriai geria vandenį iš čiaupo“, – aiškina vandens someljė.

Jei žmogui vanduo iš čiaupo patinka ir per parą išgeria rekomenduojamą vandens kiekį – 30 ml kūno kilogramui, pasak U. Mikelevičiūtės, viskas gerai, žmogus gali gerti tokį vandenį.

Visai kas kita, jei žmogus neišgeria rekomenduojamos paros normos arba nusprendžia vandenį „pagerinti“, t. y. filtruoti.

Urtė Mikelevičiūtė

„Filtruotas vanduo gali pridaryti daugiau bėdos nei naudos – filtruotame vandenyje nelieka ne tik chemikalų, bet dingsta ir organizmui naudingos medžiagos, mineralai. Gerdamas filtruotą vandenį žmogus tiki, kad geria išvalytą vandenį, tačiau iš tiesų ne tik nepapildo organizmo mineralais, bet jų ir netenka“, – aiškina procesus maisto ir gėrimų ekspertė.

Anot U. Mikelevičiūtės, filtruotą vandenį geriau naudoti skalbimo mašinai, virduliui, nes gerdami tokį vandenį savo organizmo naudingomis medžiagomis neaprūpinsime. Pašnekovės teigimu, vandens filtravimas yra bene prasčiausias pasirinkimas, kai kalbame apie vandenį kaip gyvybingumo ir sveikatos šaltinį.

Mineralai organizmui – būtini

U. Mikelevičiūtės teigimu, dar vienas nepageidaujamas „čiaupo vandens efektas“ – paprastai žmogus neišgeria tokio vandens tiek, kiek reikėtų.

Urtė Mikelevičiūtė

„Trumpalaikėje perspektyvoje gal ir nepajusime nieko blogo, tačiau ilgainiui, ypač jei neišgeriame tiek vandens, kiek rekomenduoja mitybos specialistai, mineralų stoka gali sukelti sveikatos problemų. Vadinasi, reikėtų ieškoti vandens alternatyvų.

Dažnai kartoju ir savo vedamose degustacijose, jog natūralus mineralinis vanduo yra pigiausia investicija į savo sveikatą, ligų prevenciją, pagaliau – ilgaamžiškumą. Moksliškai jau seniai įrodyta, jog su natūraliu mineraliniu vandeniu žmogus gauna tokių mineralų kaip kalcis, magnis, natris, chloras. Beje, kalcis sunkiai tirpsta, organizmui sudėtinga jį pasiimti, o vanduo tą poreikį gali labai lengvai patenkinti.

Visų šių naudingų elementų, dovanotų gamtos, turi natūralus mineralinis vanduo „Akvilė“. Jis ypatingas ne tik tuo, kad yra iš Lietuvos mineralinių vandens gręžinių, bet dar ir griežtai reglamentuojamas tiek Europos Sąjungos, tiek Lietuvos įstatymų. Mineralinio vandens formulė negali nukrypti – kas yra gręžinyje, kas nurodyta ant etiketės, toks ir turi būti vanduo“, – aiškina vandens someljė.

Urtė Mikelevičiūtė

Šarminis vanduo – geresnei savijautai

Urtė sako galinti palyginti kitų šalių siūlomą natūralų mineralinį vandenį.

„Mes išties esame turtinga ir laiminga šalis, nes turime gero vandens. Keliauju daug, ragauju tikrai įvairaus vandens, tačiau abejoju, ar galėčiau kažkur kraustytis gyventi, nes paprasčiausiai neturėčiau ko gerti, – šypteli pašnekovė. – Čekijoje, tarkim, dominuoja magnis, man jo skonis nepatinka, Italijos šiaurėje vanduo – itin mažos mineralizacijos ir man neskanus. O čia, Lietuvoje, mes turime tikrą lobį po žeme. Gero vandens galime atsigerti neišleisdami nė euro – fantastika.“

Urtė pamini, jog ne visos šalys dar ir turi to geriamojo vandens. Štai kaimynė Latvija naudoja perdarytą upių vandenį. Net ir turtingas Dubajus geriamąjį vandenį priverstas gamintis iš jūros vandens.

Jei žmogus sako geriantis salo vandenį, tai tas pats vanduo iš čiaupo, tik supilstytas į buteliukus, sako U. Mikelevičiūtė. Ji pabrėžia dar vieną „Akvilės“ ypatybę – šis vanduo yra šarminis, taigi naudingesnis nei vanduo iš čiaupo.

„Gerdami kavą arba arbatą, mes rūgštiname organizmą, o gerdami natūralų mineralinį – jį šarminame. Vandens someljė kursuose vienas profesorius labai taikliai apibūdino „Akvilės“ vandenį – tai vanduo, kuris skatina pats save gerti. Jis ir skanus, ir naudingas sveikatai, tinka netgi kūdikiams. Turbūt ne veltui sakoma: in aqua sanitas (lot. vandenyje sveikata)”, – garsų posakį primena Urtė.

Kokybiškesniam gyvenimui – tikslingesni sprendimai

Pašnekovė džiaugiasi, jog Lietuvoje žmonės vis labiau lavinasi, rūpinasi savijauta, skiria laiko savistabai ir daro gyvenimo kokybę gerinančius sprendimus. Anot vandens someljė, nemažai žmonių jau turi išsiugdę įprotį gurkšnoti vandenį, tačiau tik nedidelė dalis suvokia, kad vanduo nelygu vandeniui.

„Vanduo yra greičiausias būdas organizmui gauti reikiamų mineralų. Tačiau ir jį reikėtų rinktis ne bent kokį, o kuris turi tų medžiagų, yra kokybiškesnis, švaresnis.

Tiems, kurie mano, kad už 1l vandens skirti beveik eurą yra daug, visuomet sakau – bent vieną puodelį kavos išgerkite namuose, o ne mieste, ir skirkite pinigų vandeniui, kuriame yra visko, ko taip reikia mūsų organizmui.

Jei sugebame veido kremui skirti 60–80 eurų, tikrai galime eurą per dieną išleisti naudingam vandeniui. O natūralus mineralinis vanduo bus gazuotas ar negazuotas – jokio skirtumo. Svarbu, kad gautume tų mineralų, kuriuos organizmas galėtų lengvai ir greitai pasisavinti“, – sako U. Mikelevičiūtė.