Taigi, kas ta krūtų implantų liga? Kokiais atvejais ji gresia? Ką turi žinoti moteris, nusprendusi pasidailinti savo krūtinę implantais?

Kaip pasireiškia krūtų implantų liga?

Krūtų implantų liga – tai lyg rinkinys simptomų, kuriuos gali jausti moterys, pasididinusios krūtis implantais.

„Tai – generalizuota, visą kūną apimanti būklė. Krūtų implantų liga – komplikacija, susijusi ne su krūtimi lokaliai, bet apskritai su visu kūnu“, – aiškina medikė.

Anot jos, krūtų implantų ligai galimi įvairūs sveikatos sutrikimai, kurių – daugiau nei 20. Vieni pačių dažniausių – užmaršumas, plaukų slinkimas, nerimas, nuovargis, galvos skausmas, generalizuotas skausmas, artritas.

„Kodėl atsiranda šių, su krūtimi nesusijusių simptomų? Teorija yra tokia, kad aplink implantą natūraliai susidaro randinio audinio plėvelė, mes ją vadiname kapsule. Jeigu ją ištirtume, galbūt rastume silikono dalelių, nors pats implantas ir nebūtų plyšęs. Galbūt joje rastume ir bakterijų dalelių ar pačių bakterijų ir uždegiminių ląstelių“, – nurodo pašnekovė.

G. Aštrauskaitė aiškina: jeigu organizmas ir žmogaus imuninė sistema reaguoja į svetimkūnį uždegiminiu atsaku, galbūt žmogus ir gali pradėti jausti skirtingus nemalonius simptomus.

Goda Aštrauskaitė

Mistinė liga, kuri praeina taip pat mistiškai

Ir nors ši informacija apie krūtų implantų ligą ir skamba įtikinamai, G. Aštrauskaitė sako, kad neretai panašiais simptomais skundžiasi ir moterys, kurios implantų neturi.

„Kam iš mūsų neslenka plaukai arba kuri iš mūsų nejaučia nerimo? Visi šie simptomai yra sunkiai nusakomi ir įvairialypiai. Taip pat įtarimą kelia ir tai, kad moterims, kurioms atliekama operacija, pagerėja iškart. Jeigu tai yra sisteminė reakcija į svetimkūnį, turi praeiti kažkiek laiko, kad tas uždegimas nusloptų. Tačiau, kiek esu mačiusi pacienčių su krūtų implantų liga, joms pagerėja iškart, pašalinus implantus“, – vertinga informacija dalinasi gydytoja ir priduria, kad tai dažniausiai labiau panašu ne į fizinį pagerėjimą, o į psichologinį.

Pašnekovė sako, kad pagerėjimas yra labai suprantamas. Juk pacientė atsikratė problemos, kuri galbūt ją labai vargino.

Neegzistuoja ligą nustatančių tyrimų

Pasak gydytojos, pacientės, kurios serga šia liga arba tiki sergančios, nori, kad būtų pašalinamas ir randinis audinys aplink implantą.

„Tai vadinama kapsulektomija. Ši procedūra yra gana traumuojanti. Tačiau moterys būtinai nori, kad ta kapsulė būtų pašalinta. Yra tyrimų, kurie įrodo, kad jei moteris nežino, ar kapsulė buvo pašalinta, ji jaučiasi geriau. Tačiau jeigu žino, kad ji tikrai palikta, ji įsitikinusi, kad simptomai neišnyks, ir jie iš tiesų neišnyksta“, – teigia G. Aštrauskaitė.

Taip pat sudėtinga ir tai, kad šios ligos neįmanoma įrodyti jokiais tyrimais. Nėra jokių žymenų kraujyje, kurie įrodytų, kad žmogus serga krūtų implantų liga.

„Todėl patariu visoms pacientėms, kurios turi implantus, bet jų nebenori, išsitirti, ar neserga autoimunine liga. Juk žmonės, kurie serga autoimunine liga arba jų artimieji ja serga, neretai susiduria su tais pačiais simptomais, kuriuos įvardija ir sergantieji krūtų implantų liga“, – rekomenduoja medikė.

Anot jos, įdomu bei keista yra ir tai, kad žmonėms, kurie yra linkę į autoimunines ligas arba tokia liga jau serga, krūtų implantų liga greičiausiai atsiras didesne rizika.

„Taip pat prašau bet kuriuo atveju neatlikti kapsulektomijos. Nesakykite, kad ją reikia išimti drauge su visu implantu. Tai – labai kraujinga ir dažnai nė nereikalinga, perteklinė procedūra. Jos metu gali būti pažeista krūtinės ląsta, todėl nereikėtų to siekti beatodairiškai“, – pabrėžia plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja.

Taip pat tokioms pacientėms, medikė teigimu, reikėtų atlikti ir audinių tyrimą. Jam užtenka tik gabalėlio kapsulės.

Goda Aštrauskaitė

Svajojančioms apie krūtų implantų operaciją

G. Aštrauskaitė ragina visas moteris, kurios nori krūtis pasidailinti implantais, įvertinti, ar joms iš tiesų to reikia.

Krūtų implantų operacija yra intervencija, kuri gali turėti komplikacijų ir rizikų.

„Taip pat prieš operaciją būtina pasitikrinti dėl krūties vėžio. Tai daroma todėl, kad operuoti krūtų, kuriose yra neišgydytas vėžys, negalima. Taip pat būtų labai gerai, jei pasitikrintumėte dėl autoimuninių ligų. Įrodyta, kad jei sergi tokia liga, greičiausiai krūtų implantų liga pasitaikys dažniau“, – teigia chirurgė.

Moterims, kurios nusprendė operuotis, ji pataria būti susipažinus su visomis galimomis rizikomis.

Apčiuopiamos komplikacijos: kas tai?

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja nurodo, kad be krūtų implantų ligos, kuri yra sunkiai nusakoma, egzistuoja ir daugybė kitų problemų, su kuriomis įmanoma susidurti išsioperavus.

„Žinokite, kad po operacijos galite kraujuoti, gali atsirasti ir infekcija ar kapsulės kontraktūra. Kapsulės kontraktūra – būklė, kuomet randinis dangalas aplink implantą pradeda kietėti ir storėti. Taip krūtis deformuojasi, ją gali pradėti skaudėti. Tokiu atveju greičiausiai reikės dar vienos operacijos“, – pasakoja gydytoja.

Ji sako, kad žmonėms, kurie turi krūties implantus, reikia susitaikyti, kad bent vienos operacijos ateityje greičiausiai reikės.

„Ji gali būti dėl kapsulės kontraktūros, implanto plyšimo, implantų padėties pokyčių. Implantas gali apsiversti, nusmukti. Kadangi su implantu krūtis sunkesnė, ji gali nusmukti. Galbūt jums reikės ateityje jos pakėlimo“, – supažindina G. Aštrauskaitė.

Dar viena galima komplikacija – atipinė didelių ląstelių limfoma. Tai – labai retas, pasitaikantis vienai moteriai iš kelių tūkstančių, vėžys. Tai – ne krūties, o imuninės sistemos vėžys. Jis išgydomas, jei yra diagnozuojamas anksti.

Prielaidų daugiau nei įrodymų

G. Aštrauskaitė pabrėžia, kad iki šiol trūksta įrodymų, kad krūtų implantų liga atsiranda būtent dėl implantų.

„Taip pat trūksta įrodymų ir apie tai, kaip šią ligą išgydyti, kad žmogui pagerėtų. Pasigendama ir kokybiškų, didelės apimties mokslinių tyrimų. Jeigu turite implantus ir tikite, kad dėl jų sergate, jeigu tikite, kad dėl jų suprastėjo jūsų gyvenimo kokybė, jūsų teisė yra prašyti implantų šalinimo“, – aiškina medikė.

Tačiau, anot jos, kaip operuoti ir ar šalinti kapsulę, šiuos klausimus verčiau palikti gydančiam gydytojui. Jis tai padarys įvertinęs visas rizikas.

„Prieš implantų operaciją būtinai susipažinkite su rizika. Nenumokite ranka, žinokite viską. Taip galėsite pasverti, ko labiau reikia – implantų ar galimų komplikacijų“, – pabrėžia plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja.

„Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojos Godos Aštrauskaitės pranešimas: