Sausa ar dehidratuota oda?

„Būna, kad turintys riebią arba mišrią odą asmenys, atėję pas specialistus, ją įvardija kaip sausą, nors iš tiesų oda yra dehidratuota, – patirtimi dalijasi dr. D. Barragan Ferrer ir paaiškina skirtumą: – Sausoje odoje gaminasi mažiau riebalinių medžiagų, o dehidratuota oda yra tiesiog netekusi daug drėgmės dėl lipidinio barjero pažaidų“.

Pasak pašnekovės, jei oda yra jautri ir sausa, reiktų rinktis odos priežiūros priemones, kuriose yra barjerą atstatančių lipidinių medžiagų, pavyzdžiui, įvairių augalinių aliejų, praturtintų omega-3, omega-6 riebalų rūgštimis, vitaminais, keramidais.

Dr. D. Barragan Ferrer perspėja: jei sausos odos priežiūrai naudojamos stipriai drėkinančios priemonės be lipidinio pagrindo, taip galima ir pakenkti odai.

„Daugelis mano, jog drėkinamieji kremai pagreitina barjero atsistatymą, tačiau tai netiesa, jie procesą lėtina; tam, kad atsistatytų odos struktūra ir funkcijos, joje turi būti pakankamai lipidus gaminančių komponentų ir fermentų.

Pagrindinis vaidmuo, atkuriant odos barjerinę funkciją, tenka emolientams. Tik reguliarus emolientų naudojimas gali pagerinti sausos odos būklę, mažinti antrinės bakterinės infekcijos riziką bei atkurti sveikai odai būdingą barjerinę funkciją, – aiškina specialistė.

– Emolientai ne tik sumažina drėgmės trūkumą, bet ir pasižymi uždegimą mažinančiu ir niežėjimą slopinančiu poveikiu. Tokiuose produktuose dažnai būna raminančių, drėkinančių medžiagų, kurių reikia jautriai ir sausai odai“.

Dr. Diana Barragan Ferrer

Ženklai, rodantys odoje prasidėjusį uždegimą

Dr. D. Barragan Ferrer teigimu, pasitaiko atvejų, kai naudojami drėkinamieji produktai, ypač jautresnėse vietose, sukelia odos dirginimą, deginimo pojūtį:

„Tai reiškia, kad odoje jau yra mikroįtrūkimų, mikropažeidimų ir prasidėjusios uždegiminės reakcijos. Tokiai jautriai sausai odai reikalingos priemonės, kuriose yra drėkinančių, raminančių ir lipidinį barjerą atstatančių medžiagų.

Tuo tarpu riebiai, bet dehidratuotai odai, atvirkščiai – trūksta drėgmės, ir riebalinės liaukos išskiria daugiau sebumo, kad kompensuotų drėgmės trūkumą. Tokiai odai reikia rinktis produktus, kuriuose yra daug drėkinančių, raminančių, uždegimą mažinančių komponentų, bet mažiau okliuzinių medžiagų.“

Rūpinantis dehidratavusia oda, reiktų rinktis kosmetikos produktus, praturtintus beta gliukanais, hialurono rūgštimi, glicerinu, jūrų dumbliais, trechaloze, ksilitoliu – medžiagomis, kurios drėkina, bet tuo pačiu turi teigiamą poveikį ir mikrobiotai.

pH neatitikimas – ne mitas

Anot dr. D. Barragan Ferrer, odą laikinai sujautrinti gali ir netinkamų kosmetikos produktų naudojimas: „Pavyzdžiui, muilas netinka ne tik jautrios, bet ir sveikos odos priežiūrai, nes šio produkto pH yra daugiau nei 8, o odos priežiūrai skirtose priemonėse jis turi būti apie 5,5 pH.

Netinkamo pH kosmetikos produktai dažniausiai išbalansuoja ir keičia mūsų odos pH, dėl to sutrinka odos apsauginių funkcijų veikla ir pakinta mikrobiota – visas mūsų mikroorganizmų pasaulis, todėl oda ir tampa jautri.“

Pasak specialistės, odos pH pokyčiai turi neigiamos įtakos ir epidermio lipidų sintezei, todėl oda praranda vandenį, vyksta dehidratacija, ir išorinis odos sluoksnis (arba epidermis) nebegali veikti kaip apsauginis barjeras.

Dr. D. Barragan Ferrer pabrėžia, jog lipidinis barjeras yra labai svarbus mūsų odai, nes reguliuoja medžiagų patekimą į odą ir pašalinimą iš jos.

„Jautrioje odoje yra padidėjęs medžiagų pralaidumas (pažeistas lipidinis odos barjeras), todėl į ją lengvai prasiskverbia tiek kenksmingos medžiagos iš aplinkos, tiek aktyvūs komponentai iš kosmetikos produktų.

Pažeidus lipidinį odos barjerą, atsiranda dehidratacija, odos sausumas, o tada jau pasireiškia ir aplinkos užterštumo poveikis: toksinai, mikrobai, įvairios cheminės medžiagos lengvai patenka į odą ir sukelia mikrouždegimus“, – aiškina dr. D. Barragan Ferrer.

Anot specialistės, pasikonsultavus su kosmetologu, gydytoju ar vaistininku ir parinkus tinkamas priemones, dėl aplinkos veiksnių atsiradęs odos jautrumas labai lengvai pasiduoda korekcijoms.

Veido priežiūros rutina pritaikyta jautriai odai

Taigi išvada viena – jautrią, sausą odą būtina prižiūrėti tinkamomis priemonėmis.

„Bioderma” atsižvelgė į jautrios odos fiziologinius poreikius ir sukūrė ekobiologinį micelinį aliejinį prausiklį, kuris ne tik valo, bet ir rūpinasi jautria veido oda. „Sensibio” linijos aliejinis micelinis prausiklis puikiai tinka jautrios ir sudirgusios odos higienai.

Produkto sudėtyje esanti amino rūgštis bei riebiosios omega-3 ir omega-6 rūgštys maitina, ramina jautrią veido odą, o glotini aliejinė tekstūra suteikia papildomo komforto pojūtį.

Prausiklis pašalina ne tik susikaupusius nešvarumus (taršos daleles, apsaugos nuo saulės filtrus), bet ir vandeniui atsparų makiažą, nepalieka riebumo pojūčio ant odos, nedirgina akių. „Sensibio” aliejinis micelinis prausiklis pasirūpina veido oda nuo pat pirmojo valymo žingsnio.