Makšties kandidozė – nesupainiokite su kitomis infekcijomis

Skaičiuojama, kad su pienlige bent kartą gyvenime susiduria 3 iš 4 moterų, o daliai jų infekcija linkusi kartotis. Priežastys, kodėl taip nutinka, gali būti skirtingos, mat ligą sukeliantis Candida grybelis moters organizme gyvena nuo pat gimimo ir aktyvuojasi susidarius palankioms sąlygoms daugintis.

Dažnu atveju grybelio augimą paskatina dėl lėtinių ligų, netinkamos mitybos, vitaminų trūkumo, patiriamo streso bei kitų priežasčių nusilpęs imunitetas, vartojami antibiotikai, kurie kartu su ligos sukėlėjais organizme naikina ir gerąsias bakterijas bei daugybė kitų veiksnių – netinkamai parinktos higienos priemonės, iš sintetinių medžiagų pagamintas apatinis trikotažas, apsaugą nuo infekcijų sutrikdanti nepakankama ar perteklinė higiena bei kt.

Diagnozuoti makšties kandidozę galima atlikus mikroskopinį tyrimą iš makšties tepinėlio, tačiau įprastai infekciją galima atpažinti ir iš jai būdingų simptomų.

Dažniausi makšties kandidozės simptomai:

  • Tirštos konsistencijos, varškę primenančios, tačiau blogo kvapo neturinčios išskyros;

  • Niežulys ir perštėjimo jausmas makšties srityje;

  • Vizualiai matomas išorinių lytinių organų patinimas, paraudimas;

  • Skausmas ar deginimo jausmas šlapinantis ar lytinių santykių metu;

  • Opelės makšties gleivinėje.

Nors ši infekcija gydoma itin greitai ir paprastai, į jos atsiradimo priežastis numoti ranka nereikėtų, mat maždaug 8 proc. moterų visame pasaulyje liga kartojasi daugiau nei kelis kartus per metus.

Pamirškite namines gydymo priemones

Panaršius internete galima atrasti daugybę liaudiškų makšties kandidozės gydymo receptų – vieni rekomenduoja gerti jogurtą, kefyrą ar pasukas, kiti prausti išorinius lytinius organus įvairiausiais tirpalais. Tokios priemonės ne tik neefektyvios, bet gali būti ir žalingos, mat sutrikdžius natūralią makšties florą, sudaroma palanki terpė grybeliams daugintis.

Efektyviai Candida grybelis gydomas priešgrybeliniais vaistais – makšties kremais, kapsulėmis, žvakutėmis. Šių formų vaistai saugūs, nes veikia vietiškai, nesąveikauja su kitais vartojamais vaistais. Be to, lyginant su geriamaisiais vaistai, simptomus palengvina greičiau.

Makšties kandidozės gydymui skiriamos vietiškai veikiančios minkštosios „Lomexin“ kapsulės savo sudėtyje turi fentikonazolo nitrato – kai kurių rūšių grybelių augimą slopinančio ir naikinančio vaisto. Ypač gerai jis naikina pienligės sukėlėją – Candida albicans. Preparatą Lietuvos vaistinėse galima įsigyti be recepto, tačiau būtina vadovautis pakuotėje esančiais nurodymais.

„Lomexin“ sudaro dvi pakuotės: vienos dienos gydymo kursui – 600 mg N1 ir trijų dienų gydymo kursui – 200 mg N3.

Minkštoji 600 mg „Lomexin“ kapsulė turėtų būti vartojama vieną kartą, prieš miegą įsikišant ją į makštį. 200 mg kapsulės turi būti vartojamos tris dienas iš eilės. Nepaisant to, kad ligos simptomai gali išnykti greitai, vaistą būtina vartoti visą nurodytą laiką.

Tyrimai rodo, kad priešgrybeliniai vaistai užtikrina klinikinį pasveikimą daugiau nei 90 proc. pacienčių, tačiau infekcijai kartojantis, gali išsivystyti grybelio atsparumams vaistams, o grybeliui „susidraugavus“ su kitomis mikrobų rūšimis, gali pakisti įprasta makšties flora, tad teks ieškoti kitų gydymo metodų.

Norint to išvengti, būtina užtikrinti teisingą priešgrybelinį gydymą – parinkti tinkamas vaistų dozes ir juos vartoti nurodytą laiką. Taip pat derėtų nepamiršti kitų prevencinių priemonių – stengtis maitintis sveikatai palankiais produktais ir kasdienį mitybos racioną papildyti gerosiomis bakterijomis, pasirūpinti odai kvėpuoti leidžiančiu medvilniniu apatiniu trikotažu bei laisvesniais, kūno nevaržančiais drabužiais, atsisakyti agresyvių higienos priemonių su kvapikliais bei dažikliais ir vietoj jų rinktis natūralesnius prausiklius.

Turėkite omenyje, kad Candida grybelis labai gajus – ant drabužių ar patalynės jis gali išgyventi net iki 4 mėnesių, todėl apatinius rūbus, lovos užklotus bei rankšluosčius reguliariai keiskite ir skalbkite karštame, 60 °C ar 70 °C vandenyje.

Esant lėtinei, vis pasikartojančiai pienligei, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju ir nepamiršti bent kartą per metus apsilankyti profilaktinėje apžiūroje pas ginekologą.

Plačiau apie Lomexin“ galite skaityti čia. https://www.lomexin.lt/

Prieš vartodami „Lomexin“, visada pasikonsultuokite su gydytoju ar vaistininku.