Pirmas žingsnis – pažinimas: kas ta aknė?

Aknė yra lėtinė ir uždegiminė odos liga, kuri pažeidžia plauko-riebalinės liaukos kompleksą̨ bei dažniausiu atveju pasireiškia bėrimu veido srityje, krūtinėje ar nugaroje. Ši liga dažniausiai kamuoja paauglius, tačiau taip pat yra paplitusi ir tarp suaugusiųjų. Aknės atsiradimo priežastys gali būti susijusios su genetika (paveldimumu), tačiau taip pat šiai ligai įtaką gali daryti ir netinkamas gyvenimo būdas: prasta odos priežiūra, bloga mityba, rūkymas ar didelis stresas.

Priklausomai nuo aknės sunkumo, gali pasireikšti skirtingi ligos simptomai. Dažniausias aknės bėrimas pasireiškia atvirais ar uždarais komedonais – 1–3-jų mm dydžio taškeliais, kuriuos sudaro susikaupusios, suragėjusios ląstelės, riebalai ir bakterijos. Jei plauko maišelio anga dar nėra pilnai užakusi, oda patamsėja ir spuogelio viršūnėlė tampa juoda, o jei anga užakusi – taškelio viršūnėlė tampa balta.

Taip pat gali atsirasti rausvi iki 5-ių mm dydžio odos nelygumai, vadinami papulėmis. Uždegimo atveju, atsiranda pūlinukai – smulkūs odos bėrimai su pūlinga gelsva viršūnėle. Dėl uždegimo kartais pradeda formuotis ir gilesnis odos išbėrimas mazgeliais bei cistos – ertmėmis, prisipildžiusiomis pūlių.

Aknė yra lėtinė liga, kurios be gydytojo dermatologo pagalbos įveikti praktiškai neįmanoma, mat ilgiau jos negydant, ji tik progresuoja ir simptomai tampa dar sudėtingesni. Todėl pastebėjus pirmuosius aknės požymius, būtina kreiptis į specialistus, kurie suteiks visą reikiamą informaciją apie kamuojančią ligą, įvertins odos būklę bei paskirs reikiamą gydymą ir informuos apie kasdienę odos priežiūrą.

Gydymas ir prevencija

Priklausomai nuo aknės sunkumo, gydymas gali būti labai skirtingas. Jei aknė yra stipresnė ir labiau pažengusi (pūliniai, cistos), tuomet yra skiriami geriamieji vaistai arba antibiotikai. Jei aknė yra lengvesnės formos, rekomenduojama speciali dermatologinė kosmetika ar kosmetikos ir vietinių tepamų vaistų derinys.

Svarbu paminėti ir tai, kad prieš vartojant bet kokius vaistus, būtina kreiptis į gydytojus dermatologus, kurie ir paskirs tinkamiausią gydymo metodą. Pats aknės gydymas gali trukti nuo 3-jų iki 6-ių mėnesių, todėl reikėtų „apsišarvuoti“ kantrybe.

Šalia vaistų, būtina imtis ir papildomų priemonių: per dažnai neplauti odos, vengti tiesioginių saulės spindulių, visada prieš einant miegoti kruopščiai nusivalyti veido odą. Dažnu atveju, vaistai nuo aknės sausina odą, todėl labai svarbu ją drėkinti, naudojant priemones su glicerinu, keramidais ar pantenoliu. Taip pat reikėtų atsisakyti žalingų įpročių, pavyzdžiui, rūkymo, mažinti streso lygį, didinti fizinį aktyvumą, daugiau laiko praleisti gryname ore.

Nereikia abejoti ir tuo, kad subalansuota bei sveika mityba – svarbus faktorius, norint įveikti aknę. Dietologai ir odos gydytojai rekomenduoja vengti greito maisto, pusfabrikačių, gazuotų gėrimų su saldikliais, pieno, o taip pat – cukraus, druskos ar riebalų. Kasdieniniame meniu turėtų atsirasti daugiau daržovių, žuvies, viso grūdo produktų bei kito maisto, kuriame netrūksta omega-3 riebalų rūgščių, mažinančių uždegimą organizme.

Nusiteikimas – raktas į sėkmingą gydymą

Kadangi aknė pasireiškia paauglystėje, spuogais nusėtas kūnas, o ypač veidas, jaunimui dažnai tampa varginančia našta, iš kurios dažnai kyla psichologinės problemos: nepasitikėjimas savimi, gėda, socialinis atsiribojimas. Tad labai svarbus yra tėvų indėlis į vaiko psichologinę gerovę.

Psichologai vieningi – tėvai turi padėti spręsti visas jų vaikams paauglystėje iškylančias problemas, ne išimtis – ir aknė. Palaikymas yra labai svarbus. Nors konfliktinių situacijų gali nepavykti išvengti, tačiau būtina ieškoti kompromisų.

Bioderma

Visgi, aknė yra viena tų ligų, kurios gydymas reikalauja nemažai pastangų ir laiko, o paauglystė nėra pats kantriausias amžius. Todėl šioje vietoje taip pat labai svarbu tinkamai nuteikti savo atžalą. Pavyzdžiui, paaugliui bus lengviau susitaikyti su savo situacija ir laikytis gydymo režimo, jei jis žinos, kad vienokia ar kitokia aknės forma serga beveik 100 proc. 15–17 m. amžiaus žmonių.

Tačiau neturėdami teisingų žinių apie ligą, stokodami palaikymo iš artimųjų ir tikėdamiesi ją įveikti „paprastuoju“ būdu, t. y., spuogus „išaugti“, paaugliai kartais imasi drastiškų priemonių, pavyzdžiui, „maskuojasi“ storu dekoratyvinės kosmetikos sluoksniu. Tai priveda prie dar didesnio odos uždegimo, randų ir ilgo gydymo.

Kviečia su akne kovoti drauge

Kosmetikos, skirtos į spuogus linkusios odos priežiūrai, gamintojas „Bioderma“ pristato iniciatyvą – „Sveikos odos palaikymo programa“ ir kviečia kartu įveikti šią nemalonią odos problemą.

Žmonės, kurie gydosi aknę ar nori apie spuoguotos odos priežiūra sužinoti daugiau, gali registruotis www.bioderma.lt esančioje skiltyje: „Tavo sveikos odos sąjungininkas“ ir 3 mėnesius gauti kartu su dermatologais, psichologais bei kitais savo srities specialistais paruoštus naujienlaiškius įvairiomis temomis, susijusiomis su akne ir jos gydymu. Skaitydami naujienas, plačiau sužinosite, kaip aknę veikia mityba, kaip teisingai prižiūrėti savo odą, kokias priemones rinktis bei kaip įveikti šios ligos sukeliamus psichologinius iššūkius.

Užsakymo nr.: PT_86725223