Ženklai, į kuriuos nevalia numoti ranka

Rožinė amžiaus nesirenka – ja gali sirgti tiek jauni, tiek brandaus amžiaus moterys ir vyrai. Ligai prasidėjus jaunystėje, dažniausiai stebimi trumpalaikiai paraudimai ir kaitimo, deginimo pojūtis veido, kaklo, krūtinės odos srityse. Brandesniame amžiuje būdingas ligos požymis – išsiplėtę veido kapiliariai.

Gydytoja dermatovenerologė dr. Aistė Beliauskienė tikina, kad numoti ranka į šiuos simptomus nereikėtų, mat rožinė linkusi progresuoti ir savaime nepraeina: ilgainiui veidas lieka nuolat paraudęs, atsiranda plika akimi matomų išsiplėtusių kapiliarų, gali varginti spuogai, stambėti nosis. Apie pusei sergančiųjų pažeidžiamos ir akys – jos rausta, peršti, lyg smėlio akyse būtų. Šiuo atveju būtina apsilankyti ir pas akių ligų gydytoją.

„Kuo anksčiau kreipsitės į gydytoją dermatologą ir pradėsite kontroliuoti ligą, teisingai prižiūrėdami bei gydydami odą, tuo lengviau įveiksite ligos simptomus ir odos būklė greičiau pagerės“, – sako dr. Aistė Beliauskienė.

Svarbus ne tik paveldimumas

Polinkis sirgti rožine yra paveldimas, tačiau tai ne vienintelis veiksnys, galintis paskatinti šios ligos vystymąsi ir progresavimą.

„Patariama vengti didelių klimato kontrastų – vėjuoto šalto arba karšto ir drėgno oro – galinčių išprovokuoti rožinės paūmėjimus. Panašiai kenkia ilgas buvimas pirtyse, karštos vonios. Svarbu rūpintis bendra sveikatos būkle, mat paskatinti rožinės vystymąsi ir progresavimą gali kitos ligos bei vartojami vaistai“, – pastebi gydytoja.

Vienas stipriausiai ligą skatinančių veiksnių – pomėgis degintis saulėje ar soliariume. Ultravioletiniai spinduliai veikia apgaulingai: po trumpalaikio pagerėjimo liga gali sugrįžti dar sunkesne forma nei anksčiau. Todėl net ir debesuotą dieną odą reikėtų saugoti fotoapsauginiu kremu su SPF 20–30, o saulėtomis dienomis patartina dėvėti kepurę, vengti tiesioginių saulės spindulių ir teptis SPF 50 turinčiu fotoapsauginiu kremu. Būnant lauke saulėtą dieną apsauginis kremas turėtų būti tepamas kas dvi valandas.

Gydytoja dermatovenerologė dr. Aistė Beliauskienė

Gydytoja pastebi, kad sergantieji rožine geriau toleruoja fotoapsauginius kremus su mineraliniais titano dioksido arba cinko oksido filtrais, o kremai su žaliais arba odos spalvos pigmentais dar ir nebalina veido, papildomai maskuoja. Toks yra „Bioderma“ veido kremas raustančiai odai, apsaugantis nuo daugeliu prasmių pavojingų saulės spindulių.

Nepainiokite rožinės su kitomis ligomis

Bene dažniausias klausimas, kylantis susidūrusiems su jautria ir raustančia veido oda – kaip prižiūrėti tokią odą ir ar apskritai rožinę įmanoma išgydyti? Efektyvių priemonių tikrai yra, svarbiausia nedelsti ir į odos priežiūrą bei gydymą žiūrėti atsakingai.

Dr. A. Beliauskienė atkreipia dėmesį, kad rožinės simptomus nesunku supainioti su kitomis odos ligomis – paprastaisiais spuogais, dermatitu ar alergija, – tačiau kiekvienos jų gydymo eiga bei priemonės skiriasi, todėl pirmasis žingsnis kovoje su rožine turėtų būti konsultacija su specialistu – gydytoju dermatovenerologu.

„Rožine sergančiojo veido oda yra jautri, netoleruoja kosmetikos priemonių, dažnai rausta ir pleiskanoja, todėl neretai supainiojama su alergija. Tačiau skirtingai nuo rožinės, jei žmogus alergiškas, paprastai beria ir kitas kūno sritis, ne tik veidą. Rožinė gali turėti ir kitoms ligoms būdingų simptomų, tačiau gydymo metodai bus skirtingi. Pavyzdžiui, tepami hormoniniai vaistai, skirti dermatitų gydymui, gali ne tik nepadėti, bet ir labai pakenkti sergant rožine“, – paaiškina gydytoja dermatovenerologė.

Tinkamai parinkus gydymą, ligą galima kontroliuoti

Anot jos, rožinės gydymui skirtų tepamų bei geriamų vaistų pasirinkimas yra pakankamai platus, todėl šiuolaikiniais gydymo metodais įmanoma efektyviai kontroliuoti ligos paūmėjimus ir pasiekti ligos remisiją. Tačiau labai svarbu pritaikyti individualų gydymą, vaistus naudoti tik gydytojui paskyrus ir tepti juos nurodytą trukmę bei tinkamu dažnumu.

Efektyvia rožinės gydymo dalimi gali būti ir mokslu pagrįsta sparčiai tobulėjanti aparatinė dermatologija – gydymas lazeriais, intensyvia pulsine šviesa. Šias gydymo priemones kovoje su rožine, įvertinęs ligos eigą bei odos būklę, taip pat turėtų rekomenduoti ir atlikti gydytojas dermatovenerologas.

Kasdienei odos priežiūrai – ypatingas dėmesys

Odos būklei sergant rožine svarbus ne tik gydymas, bet ir kasdienės naudojamos higienos priemonės. Kaip pastebi dr. A. Beliauskienė, eksperimentuoti su oda nereikėtų. Kasdienei odos priežiūrai pakaks vos poros priemonių – švelnaus prausiklio ir pagal odos tipą parinkto kremo.

„Reikėtų vengti odos priežiūros priemonių, turinčių dirginančių medžiagų: natrio laurilsulfato, kamparo, mentolio. Prausiklis turėtų būti neutralus arba šiek tiek rūgštinis, be muilų. Kremai, skirti rožine sergančiai odai, gali turėti augalinės kilmės aktyvių, uždegimą slopinančių ir odą stiprinančių medžiagų – enoksolono, alantoino, likochalkono, rudųjų dumblių, saldymedžio ekstraktų“, – sako specialistė.

Rožinės paūmėjimo metu patartina atsisakyti ar bent jau sumažinti dekoratyvinės kosmetikos priemonių, nesudirginti odos šveitikliais ar kaukėmis.