Prostatitas (prostatos uždegimas) skirstomas į ūmų ir lėtinį, o susirgimo formą lemia keletas veiksnių.

Ūmus ir lėtinis bakterinis prostatitas yra infekcinės kilmės. Uždegiminio arba neuždegiminio lėtinio dubens skausmo sindromo (LDSS) kilmė neaiški, tačiau jis sukelia diskomfortą ir skausmą dubens srityje. Asimptominio uždegiminio prostatito metu nors ir nėra būdingų simptomų, tyrimuose nustatomi uždegiminiai prostatos pakitimai.

Ligos sukėlėjai

„Ūmų prostatitą dažniausiai sukelia bakterijos, patekusios į prostatos audinį iš šlapimo pūslės ar šlaplės, limfiniu ar hematogeniniu keliu, medicininių diagnostinių procedūrų metu (pvz., atliekant prostatos biopsiją). Lytiniu keliu plintančios bakterijos sukelia prostatos ir/ar šlaplės uždegimus, esant nesaugiems lytiniams santykiams ar su dažnai besikeičiančiais lytiniais partneriais. Ūmų prostatos uždegimą gali sukelti lytinių organų traumos, medicininės intervencijos (pvz., šlapimo pūslės kateterizacija) ar tarpvietės sušalimai. Lėtinis prostatitas identifikuojamas tada, kai sergama ilgiau nei 3 mėnesius, jis gali būti sukeltas bakterijų arba kitų veiksnių, negydyto uždegimo, laiku nepradėjus gydyti ar netinkamai gydyto uždegimo atvejais. Lėtinio prostatito atsinaujinimui didelės įtakos turi organizmo atsparumas infekcijai – imunitetas. Stresas, pervargimas, lėtinis nuovargis, nepakankamas poilsis, ilgos darbo valandos, netinkama ar nepilnavertė mityba, rūkymas, fizinio aktyvumo stoka silpnina imunitetą“, – aiškina gydytojas S. Stirbys.

Gijos Klinikų urologas Saulius Stirbys

Pavojingi simptomai

Prostatos uždegimui būdingi simptomai ne visiems vyrams pasireiškia vienodai. Dažniausi simptomai: dažnesnis ir/ar skausmingas šlapinimasis, šlapimo susilaikymas, tarpvietės, sėklidžių maudimas ar skausmingumas, išskyros iš šlaplės, drumstas, blogo kvapo šlapimas, karščiavimas, kraujo priemaiša šlapime ar spermoje, dubens ar kryžkaulio srities skausmai, nemalonus jausmas erekcijos ar ejakuliacijos metu. Tai pavojinga sveikatai, nes laiku nenustačius diagnozės ir nepradėjus gydyti, uždegimas pereina į lėtiniam prostatitui būdingą formą su besikartojančiais, banguojančiais, varginančiais klinikiniais simptomais. Sutrinka pilnavertis vyro gyvenimas, darbingumas, lytinis aktyvumas. Visa tai gali turėti neigiamos įtakos tarpusavio santykiams šeimoje ir darbe.

„Vos tik pastebėjus prostatitui būdingus simptomus, reikėtų kuo greičiau kreiptis pagalbos į gydytojus. Urologai turi galimybę atlikti įvairius tyrimus diagnozės nustatymui: digitalinis rektalinis ištyrimas (prostatos apčiuopa per išangę), lytinių organų echoskopija, prostatos sekreto pasėlis, lytiškai plintančių sukėlėjų nustatymas PGR metodu, bendras šlapimo tyrimas, šlapimo pasėlis, dubens organų magnetinis rezonanso tyrimas. Įvertinus paciento nusiskundimus ir tyrimų duomenis bei nustačius diagnozę paskiriamas gydymas. Su lėtiniu prostatitu kiek sudėtingiau, nes pats žmogus ne visada jį pastebi. Laiku nepradėjus gydymo, galimos komplikacijos – pasikartojančios šlapimo takų infekcijos, suprastėjęs lytinis gyvenimas, pastovus skausmas, nevaisingumas ar net vėžio rizika“, – pasakoja urologas.

Kad visiškai išgytumėte, prireiks laiko

Gydytojo teigimu, lėtinis prostatitas yra sudėtinga ir varginanti liga, todėl jos gydymas kartais užtrunka nemažai laiko. Kiekvienam pacientui paskiriamas individualus gydymas pagal ligos simptomus, sunkumą, sukėlėjus ir t.t.

Urologo konsultacija

„Prostatos uždegimas kartais gydomas pakankamai ilgai, po gydymo reikia pakartoti kai kuriuos tyrimus. Gydymas priklauso nuo to, kiek liga yra paūmėjusi. Kartais trunka keletą savaičių, kartais prireikia ir kelių mėnesių. Gydymo efektyvumas priklauso ne tik nuo vaistų stiprumo, bet ir nuo paciento noro ir galimybių keisti gyvenimo būdą, mitybą, žalingus įpročius, darbo ir poilsio režimą“, – teigia pašnekovas.

Pasak urologo, kitaip nei prostatos vėžys, kuris dažniausiai diagnozuojamas vyresniems nei 40-ies metų vyrams, prostatitas gali pasireikšti ir jauname amžiuje.

„Kartais vyrai neskuba kreiptis į gydytojus dėl didelio užimtumo, o jaunesni vyrai apskritai nesureikšmina šios ligos ir į simptomus dažnai nekreipia dėmesio. Toks požiūris neteisingas savo sveikatos atžvilgiu. Kuo ilgiau bus delsiama, tuo sunkesnis ir ilgesnis lauks gydymas“, – tikina S. Stirbys.

Prostatito gydymui dažniausiai yra naudojami vaistai, gerinantys išsišlapinimą – antibiotikai, veikiantys į ligos sukėlėją, nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai, taip pat dubens organų kraujotaką gerinantys, skausmą ir spazmus mažinantys vaistai, o žarnyno mikrofloros atstatymui rekomenduojama vartoti gerąsias bakterijas. Lėtinio prostatos uždegimo atveju kartais prireikia ir papildomos terapijos, tuomet taikomos fizioterapinės procedūros.

„Labai svarbu sustiprinti imunitetą. Paskirtas medikamentinis gydymas be imuniteto stiprinimo gali lemti trumpalaikį sveikatos atstatymą. Žmogus turėtų gyventi be vaistų, svarbu žinoti, ką valgyti ir ko nevalgyti, kada laikas dirbti, kada laikas ilsėtis, kas organizmui naudinga ir kas žalinga. Imunitetą stiprina geras maistas, sveika žarnyno būklė. Nevertėtų piktnaudžiauti dieta, kurioje gausu angliavandenių, būtina mažinti saldumynų vartojimą, atsisakyti cukraus, saldžių gėrimų, perdirbtos mėsos produktų, alkoholio vartojimo, rūkymo. Kiek įmanoma, sumažinti streso įtaką kasdieninėje veikloje, stengtis išmokti reaguoti į stresines situacijas, pasikeitusias aplinkybes. Būtinas pakankamas poilsis sveikatos atstatymui, 8 valandas trunkantis miegas, fizinis aktyvumas, mankšta (ypač vyresniems pacientams)“, – pasakoja urologas.

Gijos Klinikos

Gydantis prostatitą, dar vienas svarbus veiksnys – atsakingas lytinis gyvenimas.

„Reikėtų vengti atsitiktinių ir nesaugių lytinių santykių. Nesvarbu, kokia ligos forma, nesaugus lytinis gyvenimas gali turėti neigiamų padarinių vyro ir moters sveikatai, vaisingumui, santykiams šeimoje“, – teigia „Gijos Klinikų“ gydytojas-urologas S. Stirbys.

Užsakymo nr.: PT_81785461