Kreiptis į gydytojus paskatina nesiliaujantis skausmas ir diskomfortas

Nordclinic“ ilgametę patirtį turinti 8 gydytojų ortopedų – traumatologų komanda kasmet atlieka virš 1000 ortopedinių operacijų. Didelė patirtis ir atidumas lėmė pacientų pasitikėjimą ir klinikos lyderystę. Nuo priežasties nustatymo iki pooperacinio laikotarpio siekiant kuo lengvesnio ir efektyvesnio atsistatymo proceso. Artroskopinės operacijos, atliekamos klinikoje, yra modernus ir minimaliai invazyvus būdas išspręsti peties, klubo, kelio ir kitų sąnarių problemas.

,,Artroskopinės operacijos dažniausiai atliekamos tiems žmonėms, kuriems nėra efektyvus konservatyvus gydymas, sąnario būklė pakankamai gera ir nereikia sąnario keitimo. Tokiu atveju dažniausiai skiriamos artroskopinės operacijos“, – sako ,,Nordclinic“ ortopedas – traumatologas dr. Valdemar Loiba.

Valdemaras Loiba

Dažniausios priežastys, dėl kurių kreipiasi pacientai, pasak ortopedo – traumatologo dr. Valdemaro Loibos, yra sąnarių skausmas ir sutrikusi jų funkcija. Pavyzdžiui, peties sąnario ankštumas, peties raumenų sausgyslių arba sąnarinės lūpos plyšimas, kalkių sankaupos. Taip pat kelio sąnario meniskų, raiščių ar kremzlės pažeidimas - dėl įvairių traumų arba degeneracinių ligų. Dažniausios klubo sąnario problemos gydomos artroskopiškai yra ankštumas, sąnarinės lūpos plyšimai, kremzlės pažeidimai, bursitai.

„Vieni pirmųjų požymių, rodančių, kad pacientui gali prireikti kelio sąnario artroskopinės operacijos, yra diskomfortas judant ir ūmus skausmas, dažniausiai, po trauminio epizodo - sąnario kryptelėjimo, sumušimo, staigaus nepatogaus judesio. Tačiau šie simptomai gali atsirasti ne tik dėl menisko ar kelio raiščių plyšimų, bet ir dėl kremzlės pažeidimo arba amžinių sąnario pakitimų. Todėl diagnozei patikslinti ir, jei reikia, operacijai paskirti atliekama rentgenograma, magnetinio rezonanso tyrimas ar kiti tyrimai.“, paaiškino ,,Nordclinic“ ortopedas – traumatologas Ritauras Rakauskas.

Ritauras Rutkauskas

Artroskopinės operacijos metu chirurgas per mažus pjūvelius įkiša nedidelį vamzdelį su kamerą į kelio sąnario ertmę, įvertina pažeidimus, specialiais, artroskopijai skirtais instrumentais sutvarko pažeidimus. Operacija trunka nuo keliolikos minučių iki 2-3 valandų (esant daugybiniams raiščių ar sausgyslių plyšimams), pacientas keliauti į namus gali jau tą pačią dieną, o grįžti į įprastą fizinį aktyvumą po kelių savaičių arba mėnesių. Kiekvienas atvejis yra individualus, todėl svarbu laiku nustatyti pažeistą vietą ir parinkti tinkamiausią gydymo būdą, kad būtų išvengta komplikacijų.

,,Operacijos rezultatai priklauso nuo sąnario būklės, traumos senumo. Po operacijos atliekama reabilitacija, kineziterapija. Dažniausiai žmonės grįžta į prieš tai buvusį fizinį aktyvumą, atsikrato skausmų ir pagerėja sąnario funkcija. Labai daug pacientų kreipiasi, daug jų nori išvengti protezavimo operacijų, nori kiek įmanoma nukelti sąnario keitimą, tokiu atveju artroskopinė operacija gali būti tinkama ir efektyvi išeitis, tačiau kiekvienas atvejis yra individualus“, – komentavo ortopedas – traumatologas dr. Valdemar Loiba.

Greitesniam atsistatymui po operacijos – kineziterapinis gydymas

Po ortopedinių operacijų greičiau atsistatyti padeda ,,Nordclinic“ įrengtas modernus kineziterapijos padalinys, o individualias reabilitacijos programas rengia daugiau nei 20 metų patirtį turintis sporto kineziterapeutas prof. Laimonas Šiupšinskas.

Laimonas Šiupšinskas

,,Mūsų klinikoje gydomi pacientai turi išskirtinę galimybę gauti gydymą nuo konsultacijos iki pilno funkcijos atstatymo. Tai reiškia, siekiant geriausio rezultato, jei reikalinga, kineziterapeutai bendradarbiauja ir su gydytoju ortopedu-traumatologu, tariamasi dėl gydymo taktikos. Mūsų tikslas yra, kad pacientas jaustųsi saugus ir ramus, kad ,,Nordclinic” klinikoje jam bus užtikrintas sklandus gydymo procesas”, - sakė padalinio kineziterapeutas – sporto medicinos klinikos profesorius, biomedicinos mokslų daktaras Laimonas Šiupšinskas.

Prof. L.Šiupšinskas atkreipė dėmesį, kad ankstyvoji reabilitacija suteikia galimybę pasiekti puikių rezultatų. Į gydymo procesą gali būti integruojamos šalčio kompresijos, elektros terapija, fiziniai pratimai, limfodrenažinio masažo procedūros, o jei reikia - ir daug aktyvių gydymo būdų. Visiems klinikos ,,Nordclinic” pooperaciniams pacientams reabilitacija suteikiama be eilių, kas leidžia užtikrinti efektyvų atsistatymą po operacijos.

Šiuolaikinės gydymo technikos, naudojamos ,,Nordclinic“, nuolat žinias atnaujinantys specialistai ir trumpas operacijos laukimo laikas - vidutiniškai nuo vienos iki dviejų savaičių - yra ne tik motyvacija nebekentėti ir imtis veiksmų, bet ir galimybė kuo greičiau grįžti į įprastą rutiną ir kokybišką gyvenimą. O tai padėti padaryti yra visuomet pasiruošusi ,,Nordclinic“ klinikos profesionali komanda.