Žolinė nuo neatmenamų laikų žinoma kaip šventė, kurioje pridera padėkoti už visas vasaros gėrybes, susiburti draugėn ir pabūti kuo įmanoma bendruomeniškiau. Tikima, kad tiems, kurie neateis į pačiame rugpjūčio įkarštyje minimą šventę, metai turtingi ir gausūs nebus. Tad jei norite pasirūpinti savo gerove ateičiai, didžiausias gėlynų ir žolynų festivalis po atviru dangumi kviečia pajusti tikrąją Žolinių magiją drauge. Na, o kad šventė būtų ne tik sklandi, bet ir įdomi, Pakruojo dvaro kancleris Giedrius Klimkevčius, dalijasi svarbiausiais patarimais.

1. Dėmesys magiškiems augalams

Kur jau kur, bet Pakruojo dvare, kurio 15 hektarų teritoriją yra nuklojusi tikra augmenijos jūra, dėmesio šiems gamtos stebuklams tikrai netruks. Čia gausu ne tik labai gražių, kvapnių, bet ir savo savybėmis stiprių ar net pavojingų gėlių. Pakanka pažvelgti į vieną didžiausių festivalio gėlių kompozicijų – skluptūrą „Pakas“ – ir kūnu perbėgs pagaugai. Ji apsodinta rūtomis, nuklota ricinmedžio žiedais, bitkrėslės šakelėmis, čemeryčiomis, karpažolėmis ir net valerijonais. Visi jie – be galo patrauklūs ir drauge kuriantys svajingą dermę, tačiau prisiartinus per arti – rizikingi žmonių sveikatai. Festivalio svečiai kviečiami grožėtis gėlėmis iš arti, tačiau liesti juos ar ne – ne tik kiekvieno pasirinkimas, bet ir, kaip sako organizatoriai, pavojingas žaidimas su magiškais augalais.

Žolinės Pakruojo dvare

2. Didžiausia Žolinių puokštė Lietuvoje

Norintiems ne tik pajusti Žolinių dvasią, bet ir laikytis šiai šventei būdingų tradicijų, Pakruojo dvaras taps geriausiu pasirinkimu. Ar žinojote, jog senai laikais buvo tikima, jog kas žolynų puokštės Žolinės metu rankose neturi, tai tam velnias savo uodegą į delną įkiš? Festivalyje puokštės ir įvairios gėlių kompozicijos lankytojų laukia kone ant kiekvieno kampo. Čia augmenija atkartoja visatos susikūrimą, kuri žemėje yra pilna gyvasties, o gėlynuose – augalų.

Įdomu ir tai, jog šiemet utopinį skaičių daugiamečių gėlių papildė ne tik begalės vasarinių gėlių rūšių, bet ir festivalio tematiką – „de’Žavu tarp javų“ – įkūnijantys javai. Anot dvaro atstovų, stipriai skirtingos augalų kultūros ne tik priverčia aikčioti iš netikėtumo, bet ir veikia stebinčių sąmonę, prisideda prie patiriamo psichologinio komforto. Kiekvieno, net ir mažiausio žolyno paskirtis, lietuvių kultūroje buvo siejamas su namų saugumu, tad stebint čia esančius milžiniškas augalų rinktines taip pat apima emocinė gerovė.

3. Netikėti artistų pasirodymai

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet Pakruojo dvaro „Gėlių, meno ir meilės“ festivalį papildo profesionalių artistų kuriama programa. Čia gėlių jūroje lankytojai kasdien leidžiasi į romantišką kelionę per prisiminimus, kuriuos žadina į garsiuosius Šekspyro poemos personažus – išdaigininką elfą Paką, fėjų karalienę Titaniją, elfų karalių Oberoną – įsikūniję profesionalūs aktoriai. Norintys išbandyti savo aktorinius sugebėjimus ir nugalėti scenos baimę, drauge su aktoriais gali pabandyti mechaninio teatro galimybes. Na, o tiems, kurie išsiilgę ekstremalių pojūčių ir vaizdų, vaizduotę kaitina akrobatų iš Italijos, Kolumbijos, Prancūzijos ir Šveicarijos pasirodymai. Bebaimiai artistai drąsiai laipioja lynais, rodo neįtikėtinus triukus ir, rodos, liečia patį dangų, taip priversdami lankytojus bent trumpam atitrūkti nuo pilkos kasdienybės ir patikėti stebuklais.

4. Pramogos – net ir patiems mažiausiems

Galvojantiems, kur praleisti Žolinės šventę su atžalomis, Pakruojo dvaras taip pat turi galybę specialiai vaikams pritaikytų pramogų ir veiklų. Mažieji lankytojai čia kviečiami susipažinti su gausiu dvaro ūkio gyventojų būriu: jame ne tik žirgai, avys, triušiai ar paukščiai, bet ir visų pamiltas dvikupris kupranugaris. Mažiausiuosius lankytojus taip pat sužavės žaidimų aikštelės pažiba – Gėlių pilis, leidžianti įsikūnyti į tikrų princų ir princesių vaidmenis. Čia pat ir svajingai besisukanti senovinė žirgų karuselė. Joje nustatytomis valandomis mažieji gėlių festivalio lankytojai gali suptis nemokamai.

Žolinės Pakruojo dvare

5. Dvariško gyvenimo paslaptys ir įdomybės

Be romantiškų pasivaikščiojimų po gėlynų takus, festivalio organizatoriai ragina nepraleisti progos užsukti dvaro vidun ir pasmalsauti, kokiu gyvenimu mėgavosi anų laikų dvariškiai. Apie tai puikiai pasakoja net kelios dvaro siūlomos programos, kurių epicentre – pasakojimai apie didžiausio dvaro Lietuvoje istoriją, jo raidą, kultūrą. Įspūdį neabejotinai paliks apsilankymas dvare įkurtuose bausmių rūsyje ir panoptikume, pristatančiame ano meto elito kauptas egzotiškas gamtos ir žmogaus anomalijų kolekcijas, bei vizitas į vadinamąjį Fortūnos saloną, traukiantį savo burtais ir magija.

6. Unikalus kvapų pasaulis

Sutinkantiems, jog Žolinė yra pati kvapniausia vasaros šventė ir tądien tiesiog būtina susilieti su įvairiausiais gamtos siūlomais kvapais, apsilankymas Pakruojo dvaro parfumerinėje – tiesiog būtinas. Jos atsiradimas siejamas su 19 amžiumi ir anuomet čia viešėjusi žymiu parfumeriu Žaku, kuris net keletą metų čia įkurtoje parfumerinėje kūrė kvepalus, pats augino vietines ir atgabentas iš tolimųjų kraštų žoleles, gamino aliejus, gaivinančius aromatingus vandenis ir kt. Šiandien atkurtoje parfumerinėje ir vėl karaliauja kvapai: čia gaminami gėlių hidrolatai, rožių vanduo, natūralūs, dvaro grožio tradicijų įkvėpti aromatai ir net jaunystės eliksyras!

7. Senovinių amatų ir amatininkų „šposai“

Nors šiandienos dvaro lankytojams netrūksta komforto ir čia pat galima gauti visko, nepasinaudoti proga ir bent trumpam nepersikelti į praeitį būtų tikras praradimas. Čia įsikūrę amatininkai ne tik kviečia stebėti jų darbų vyksmą bei rezultatus, bet ir išbandyti darbus savomis rankomis. Užsukite į vilnos karšyklą, kurioje iš spalvingos vilnos galėsite nusivelti senovinį apavą ar aksesuarą, aplankykite puodžių, kuris pasiūlys įsigyti čia pat išdegtą ir augalais dekoruotą molinuką, pasimėgaukite čia besidarbuojančios ir vietos gėlių medų siūlančios bitininkės skanumynais.

Žolinės Pakruojo dvare

8. Pasipuoškite dvariškių kostiumais

Jei dar pritrūksite pojūčių ir gėlių magiją norėsite pajusti ne tik akimis, bet ir kūnu, pasipuoškite dvariškių kostiumais. Kostiuminėje dirbanti dvaro kostiuminė, prižiūrima dvaro siuvėjos, kviečia bent kelioms minutėms nusikelti į senus laikus, pajusti anų laikų grožį, eleganciją ir istorinę dvasią pasipuošus ištaigingais rūbais, netikėtais aksesuarais ar įdomiomis smulkmėmis. Apsilankę kostiuminėje taip pat sužinosite įmantrių XIX a. kostiumų istorijos detalių ir bajorų bei bajorienių aprangos paslapčių.

9. Prisiminimui – unikali ano laikmečio fotografija

Savo Žolinės vizitą Pakruojo dvare įamžinkite ne tik telefonu, bet ir senoviniu fotoaparatu, įkurdintu dvaro fotoatelje. Čia dirbantis fotografas pakvies į neeilinę fotosesiją, kurios metu pozuosite taip, kaip tai darė 19 amžiaus dvariškiai. Įdomu tai, kad nuotraukos gimimo procesą netipinėje fotolaboratorijoje galėsite stebėti ir patys!

10. Dvariškų skonių įvairovė

Visą dieną pramogaujant milžiniškoje dvaro teritorijoje, pasak kanclerio G. Klimkevičiaus, neverta nuogąstauti dėl užklupsiančio alkio, mat čia pat įsikūrusios net kelios maitinimo įstaigos. Visos jos, pasak atstovo, gana netipiškos ir menančios dvariškus laikus, todėl stabtelėti jose yra tarsi atskira festivalio patirtis.

„Festivalio lankytojai nesunkiai ras ir sočius pietus siūlančią karčemą, ir puodeliui šilto gėrimo, pavyzdžiui kmynų girai, prisėsti kviečiančią dvaro arbatinę. Nustebsite, bet net ir čia, ypač Žolinių šventės metu, skonių įvairovę tiek patiekaluose, tiek gėrimuose papildys vietos augalai ir iš jų gaminami prieskoniai. Taigi, šiemet paskutinę vasaros šventę kviesime patirti per kuo įvairesnius potyrius“, – žada Pakruojo dvaro kancleris.