„Atėjęs ruduo vieniems simbolizuoja mokslo metų pradžią, o mums, dvariškiams, tai simbolinė pabaiga – su lig rugsėju baigiasi visą vasarą lankytojus lepinęs gėlių, meno ir meilės festivalis. Tiesa, rugsėjo 1-ąją dar norisi pasidžiaugti ne tik paskutiniais saulės spinduliais, bet ir mūsų festivalio idėjomis, todėl visų nekantriai laukiame ir šią dieną drauge ketiname paversti tikrų tikriausia dvariška šeimos švente“, – pasitikti mokslo metų pradžią kviečia dvaro kūrybos vadovė Kristina Ivančenko.

Vietoje keleto gėlyčių, kurias moksleiviai paprastai dovanoja mokytojams, dvaras siūlo pasimėgauti didžiausia puokšte po atviru dangumi, mat lankytojus stebins gėlynuose žydėjimo piką pasiekę vėlyvieji žiedai.

Susipažinus su aromatingaisiais dvaro kampeliais ir pasigrožėjus milžiniškomis gėlių kompozicijomis, jaunieji svečiai laukiami paties barono Vilhelmo Ropo laikus menančiame dvaro ūkyje. Nors mūsų laikais jis kur kas mažesnis nei anuomet, čia vis dar apstu gyvūnijos: klega žąsys, antys ir vištos, glostomi leidžiasi vietiniai asiliukai ir avys. Nepraleisti derėtų ir itin bajoriškos pramogos – jodinėjimo su čia pat auginamais Pakruojo dvaro žirgais. Na, o jei tai pasirodys nepakankamai aristokratiška, dvare jau kurį laiką reziduoja ir ant savo kupros ekskursiją po apylinkę pravesti pasiryžęs kupranugaris.

Analogų neturinti žaidimų salė ir virpinantys artistų pasirodymai

Jei pailsėjus gryname ore energiją norėsis išnaudoti aktyvesniems žaidimams, dvare galima aplankyti unikalią senovinių žaidimų salę, kuri, kaip pasakoja dvaro kūrybos vadovė, įtraukia ne tik vaikus, bet ir tėvelius.

„Tai vienintelė tokio pobūdžio žaidimų salė Baltijos šalyse. Apsilankymas joje vyresnei kartai gali priminti kelionę laiku, o vaikams – legendinių kino filmų scenas. Čia surinkta įvairiausių senovinių žaidimų aparatų kolekcija iš viso pasaulio. Vieni jų itin reti, o kiti – skirti išskirtinai tik suaugusiems“, – užsimena K. Ivančenko.

Tiesa, veiklos dvare apstu ir patiems mažiausiems: nuo įspūdingo grožio žaidimų pilies, iki didingos senovinės karuselės, kuria lankytojai gali suktis kiek tik panorėję, ar apsilankymo pas dvaro amatininkus.

„Kiekviena šventė turi savo kulminaciją, ne išimtis ir Pakruojo dvaro rugsėjo 1-oji. Tikimės, kad visus drąsos naujiems mokslo metams įkvėps ore besisukanti profesionalių akrobatų trupė, visą vasarą ruošusi žadą atimančius triukus. Šįkart, pasak artistų, jie pasiryžę atiduoti visas jėgas ir pastangas, mat jiems šis pasirodymas taip pat simbolinis atsisveikinimas su itin svetinga Lietuvos publika“, – kvietimu į simbolinę rugsėjo 1-ąją Pakruojo dvare dalijasi K. Ivančenko.