Miesto kasyba – kasdienis įprotis

„Puoselėti tvaresnį gyvenimo būdą yra paprasta ir tai galime padaryti kiekvienas – dauguma svarbių įpročių telpa į „miesto kasybos“ idėją. Tai kertinis tvarumo principas, reiškiantis, kad vertingas žaliavas galime išgauti ne tik iš žemės, bet ir iš senų daiktų. Taigi, ką mes galėtume „kasti“? Ogi beveik viską, kas mums tampa nereikalinga. Tai galime padaryti paprasčiausiai teisingai išrūšiavę namuose sukauptas atliekas ar pridavus jas perdirbimui – taip padėsime joms tapti antrinėmis žaliavomis ir grįžti į žiedinės ekonomikos ciklą naujų daiktų gamybai. Šis procesas apima elektroninę įrangą, įvairius metalinius daiktus, plastikines ir popierines pakuotes, taip pat ir maisto atliekas. Kiekviena iš šių atliekų turi potencialą tapti naujais daiktais, prietaisais ar kitomis naudingomis prekėmis.“ – teigia „EMP Recycling“ Generalinis direktorius Darius Valeika. Kaip pasakoja „EMP Recycling“ Generalinis direktorius Darius Valeika: „Tvarumas yra ilgaamžis, o ilgaamžiai dalykai yra vertybės. Jis ne tik prisideda prie geresnės ateities mums ir mūsų vaikams, bet, žvelgiant praktiškai, yra net taupus pasirinkimas. Jei vis dar svarstote, ar verta varžyti save tvariais pažadais, žinokite, kad jie suteikia daugiau laisvės, nei apribojimų. Gyventi tvariau tikrai verta.“

Darius Valeika

Vienas žmogus – didelis pokytis

Kaip pastebi Darius Valeika, dažnai žmonės jaučiasi bejėgiai kažką pakeisti vieni ir tai juos sustabdo nuo daugybės gerų dalykų. Bandant prisijaukinti naujus tvarumo įpročius, lengva pasiduoti iliuzijai, kad tavo darbai nieko nekeičia, tačiau tai netiesa. „Be galo svarbu, kad kiekvienas pradėtume nuo savęs. Net vieno žmogaus indėlis į tvarumą jau yra gerai, nes ten, kur yra vienas, atsiras ir antras. Geras pavyzdys yra užkrečiamas, tad skleiskime „tvarumo virusą“. Pavyzdžiui, namuose užtenka vieno žmogaus sprendimo, kad visa šeima pradėtų rūšiuoti.“ – teigia Darius Valeika.

Kokie įpročiai puoselėja pasaulinį tvarumą?

Be jau minėtos miesto kasybos ir pasiryžimo tinkamai rūšiuoti atliekas, kiekvienas iš mūsų galime nesunkiai puoselėti ir kitus tvarius įpročius. Bene daugiausiai šiukšlių sukuria maisto ir jo įpakavimų atliekos, tad kaskart į parduotuvę išėję su nedideliais daugkartiniais maišeliais vaisiams ir daržovėms, ilgainiui prisidėtumėte prie teigiamo pokyčio. Pirkti taip pat reikėtų atsakingai – prieš įsigyjant naują daiktą, verta paklausti savęs, ar senasis tikrai netinkamas naudoti. Galbūt jį galima pataisyti arba parduoti kitiems žmonėms – jau naudotų ir mylėtų daiktų parduotuvės yra puikus pasirinkimas tiek aplinkai, tiek piniginei. Galiausiai, rinktis lietuviškas prekes visuomet yra tvarus ir bendruomeniškas sprendimas. Taip ne tik mažinate savo anglies dvideginio pėdsaką, bet ir remiate savo valstybę, ekonomiką ir verslius piliečius. Lietuva niekada nepasižymėjo dideliais vertingų iškasenų kiekiais, tačiau įmonė įsitikinus, kad mes turime pakankamai – tereikia pasinaudoti jau turimais nenaudojamais daiktais, prietaisais, elektronika ir žaliavas „iškasti“ iš jų. Natūraliems žemės ištekliams senkant pasauliniu mastu, pažadas išrūšiuoti ir perdirbimui atiduoti namuose sukauptas atliekas yra svarbus kaip niekada. Jos turi labai daug potencialo, pavyzdžiui, tinkamai išrūšiavus 6 senus šaldytuvus, galima atgauti pakankamai aliuminio 1 kalnų dviračio gamybai (net neskaičiuojant kitų vertingų medžiagų).