Popierius iš pomidorų, tušinukas iš austrių ir stebuklinga užrašų knygelė


Populiariausios verslo dovanos jau keletą metų mažai tekinta. Tai – daiktai, orientuoti į žmogų ir jo aplinką: gertuvės, termopuodeliai, kuprinės, džemperiai, marškinėliai, kojinės, bandanos, medžiaginiai maišeliai, energijos talpyklos. Į populiarumo viršūnes grįžta kurį laiką kiek nuošaliau buvę krepšiai kompiuteriui ir nedidelės rankinės asmeniniams daiktams, telefonui. Visgi nemaža dalis pirkėjų ieško neįprastų, net labai stebinančių sprendimų, o ir tvarumo aspektas čia tampa kone lemiamas.

Užrašų knygelė

„Ieškome ir atrandame gamintojus, kurie verslo dovanų gamybai naudoja ne tik įprastas perdirbtas ar perdirbamas medžiagas – PLA plastiką, RPET plastiką, bet ir mažiau girdėtas. Tarkime, sėklų popierius – naudojamas užrašų knygelėms, lipniems lapeliams, konferencijų atributams, tokiems kaip apyrankės ar akreditacijos, gaminti. Tokį popierių po panaudojimo galima pasodinti į žemę ir iš jo išauga lauko gėlės. Sėklas surišantis popierius yra perdirbtas ir visiškai saugus gamtai, pasodinus tiesiog suyra.

Dovanos laisvalaikiui

Dar vienas įdomus atradimas – popierius, pagamintas iš žemės ūkyje atsirandančių augalinių atliekų po to, kai jos buvo panaudotos maisto ar namų ūkio prekių gamybai: levandų, alyvuogių, obuolių, pomidorų, svogūnų ir kitų. Dažniausiai iš šių medžiagų gaminamos užrašų knygelės“, – itin unikalių dovanų idėjomis dalinasi „Stampline“ vykdomoji direktorė J. Stakelskienė.

Kelioniniai puodeliai

Ar kada pagalvojote, kad po jūsų vakarienės restorane iš likučių gali būti pagamintos rašymo priemonės? O, pasirodo, gali! Toks bioplastikas gaminamas iš kavos, cukranendrių, jūros kriauklių, tarkime austrių geldelių iš gurmaniškų restoranų. Šio bioplastiko panaudojimas, anot J. Stakelskienės, jau gerokai platesnis – gaminami maisto indeliai, rašikliai, daugkartiniai puodeliai, biuro stalui skirtos darbo priemonės. Tušinukas, pagamintas iš austrių kriauklių, skirsis savo išvaizda nuo įprasto plastikinio tušinuko, bus kiek sunkesnis, matiškesnis, išskirtinės spalvos.

Tušinukas iš kavos

Dovana išduoda apie verslo vertybes


„Įdomu ir sveikintina tai, jog itin populiarėja dar viena verslo dovanų kategorija, kuri anuomet buvo visiškai neįprasta verslo pasaulyje. Tai – dovanos namams, dažniausiai virtuvei: pjaustymo lentelės, prijuostės, rankšluosčiai, aksesuarai griliui ir maisto gaminimui namuose. Tai rodo ir vis didėjantį dėmesį darbo bei asmeninio gyvenimo balansui. Dovanos, kurias verslo atstovai įteikia partneriams ir darbuotojams, jau nebesisieja tik su darboviete, o neretai kviečia atsigręžti į save, savo laisvalaikį, laiką su šeima, bičiuliais“, – pasakoja J. Stakelskienė.

Dovanos namams

Anot „Stampline“ vykdomosios direktorės, verslo vertybių atsispindėjimas dovanose apskritai tampa įprastu reiškiniu. Klientai, atėję rinktis dovanų savo kolektyvui, partneriams, nebežiūri į tai kaip į greitą pareigą. Anaiptol, atidžiai apžiūrinėja dovanų pavyzdžius, patys jas išmėgina ir ieško to, kas būtų išties tvaru ir naudinga, o ne tiesiog dar vienas nereikalingas daiktas namuose.

„Šiuolaikinės įmonės turi aiškias vertybes, kurias renkantis verslo dovanas mes aptariame ir į jas orientuojamės pateikdami pasiūlymą. Išskirtinis dėmesys keliauja tvarumui, ekologijai ir atsakingam rūpesčiui darbuotoju, aš tai vadinu santykių ekologija. Dėl šių aspektų pasirenkamos atitinkamos dovanos – pagamintos skaidriai, tvariai.

Klientams svarbu patiems turėti galimybę sekti tvarumo ir skaidrumo pėdsakais, būti tikriems dėl pirkinio vertybinės atitikties, o tam pasitelkiamos šiuolaikinės technologijos. Tarkime tekstilės ženklinimas „Aware™“ žymekliu (Aware tracer): ši naujoviška funkcija leidžia vartotojams per QR kodą atsekti prekės kilmę ir kelionę, padidina tiekimo grandinės skaidrumą bei skatina stipresnį ryšį tarp žmogaus, produkto ir jo gamybos proceso.

Jaukus pledas

Mūsų įmonei tvarumas ir aplinkosauga yra vienas iš kertinių dalykų, kuriais vadovaudamiesi dirbame. Tam, kad informaciją apie visus įmonėje vykstančius procesus galėtume skaidriai ir lengvai pateikti klientams, įsidiegėme LST EN ISO 14001:2015 aplinkos apsaugos vadybos sistemą. Ji nusako, kaip mes renkamės dovanų gamintojus, kaip vykdome vidinius procesus, kaip elgiamės su darbuotojais, koks mūsų požiūris į klientą bei kaip mes sprendžiame užsakymų metu kylančius klausimus. Mūsų pasirinkti verslo dovanų gamintojai bei tiekėjai vykdo veiklą remdamiesi aukščiausiais aplinkosaugos standartais, aktyviai domisi ekologija ir tvarumu bei pateikia į rinką tvarias dovanų naujoves. Prekių atitikties duomenys ir sertifikatai yra lengvai pasiekiami, todėl klientas žino, ką jis renkasi“, – pasakoja „Stampline“ vykdomoji direktorė.

Renka dovanas darbuotojams lyg savo artimiausiems žmonėms


„Stampline“ turi didelę prekių ekspoziciją, taigi atvykę klientai gali įvertinti, koks tai gaminys, patys jį paliesti.

„Taip išvengiama situacijų, kurios gali nutikti perkant „iš paveiksliuko“. Džiugina jausmas, kad dažnu atveju, ypač kai dairomasi dovanų kolektyvui, jos renkamos tarsi sau ar savo artimiausiems žmonėms: domimasi, iš ko tai pagaminta, kaip funkcionuoja, atsižvelgiama į naudojimo patogumą. Kaina dažnu atveju lieka nebe esminis kriterijus“, – tikina J. Stakelskienė.

Pašnekovės įsitikinimu, atsakingas verslas renkasi dovaną, kuri yra šiuolaikiško dizaino, pagaminta naudojant perdirbtas arba perdirbamas medžiagas ir pasižymi aukšta kokybe bei galimybe daiktu naudotis ilgai.

Ekologiška gertuvė

Viena iš ilgamečių „Stampline“ klienčių yra chemijos mokslų daktarė, plastikinės pakuotės ekspertė ir tvarumo entuziastė, bendrovės „RETAL Baltic Films“ rinkodaros ir inovacijų vadovė Irena Vitkauskienė:

„Dovanas visada renkamės pragmatiškai ir pagal iš anksto suplanuotas veiklas, t. y. paisome, kiek ir kokio pobūdžio renginių nusimato kalendoriniais metais. Dažnai tenka dalyvauti parodose su savo produkcija, lankytis konferencijose, bendrauti su gyventojais, studentais, moksleiviais ir pan. Stengiamės, kad dovanėlės turėtų maksimalią praktinę naudą ir panaudojimą, sukeltų šiltą emociją ir teigiamas asociacijas jos gavėjui apie įmonę, jos gaminamą produkciją, darbuotojus. Svarbu, kad net ir menkiausia dovana atspindėtų įmonės strategines kryptis, vertybes bei kultūrą“, – sako dr. I. Vitkauskienė.

Nedidelė rankinė

Pasirinko dėl kūrybiškumo, realaus tvarumo ir tobulumo siekio


Su „Stampline“ įmone dr. I. Vitkauskienė bendradarbiauja jau daug metų skirtinguose projektuose, ieškodama skirtingų sprendimų, tad turi laiko patikrintą nuomonę: „Visada patiko jų išradingumas, protingas požiūris į dovanų koncepto kūrimą. Jie greitai reaguoja ir turi daugybę gabių darbuotojų, kurie nepagaili laiko įsigilinti į kliento poreikį, dalinasi savo patirtimi ir nenuleidžia rankų ieškodami geriausio verslo dovanos varianto tol, kol tampa užtikrinti, kad tai jau yra tas sprendimas, kurio būtent šiam klientui ar organizacijai reikia“, – gerų žodžių įmonei negaili dr. I. Vitkauskienė.

Anot pašnekovės, šiandien gyvename išties perteklinio vartojimo laikas, todėl labai svarbu suprasti, kokias pasekmes sukuriame savo pasirinkimais. Atsakingam verslui būtina atsakyti į klausimą, ar jo pasirinktos dovanos prisideda prie tvarumo, ar visgi generuoja papildomą perteklinio vartojimo galimybę, įsitikinusi tvarumo entuziastė.

Ekologiški marškinėliai

„Mums, kaip plastikinės pakuotės gamintojui, tai yra ypač aktualu. Svarbu užtikrinti žiediškumą, tvarius procesus darant mažiausią įtaką planetai. Todėl savo kasdienius darbo principus stengiamės perkelti ir renkantis verslo dovanas – ieškome praktiškų daiktų, jei yra pasirinkimas – renkamės produkciją, pagamintą iš perdirbtų žaliavų.

Šiais laikais ekologija ir tvarumas tapo verslų itin pamėgtu rinkodariniu triuku, stengiamės visada patikrinti, ar prekė atitinka joje pavaizduotus tvarumo ar žalumo teiginius, turi sertifikatus, deklaracijas ir pan. Smagu, kad „Stampline“ savo vertybes įtvirtina atitinkamais tvariais sprendimais“, – įsitikinusi dr. I. Vitkauskienė.