Ekonomikos ir inovacijų ministerija jau ne pirmus metus skiria finansavimą mokinių mokomųjų bendrovių programai ir jos plėtrai Lietuvoje, kad kuo daugiau jaunuolių galėtų pasinaudoti proga pradėti verslą dar mokyklos suole.

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, investuodami į mokinių verslumą, jau dabar kuriame pažangesnę ir inovatyvesnę Lietuvos ateitį ir ugdome verslias asmenybes.

„Mokinių verslumo įgūdžių stiprinimas – tai vienas mūsų prioritetų. Dalyvaudami šioje verslumo ugdymo programoje, mokiniai sukūrė tokių inovacijų, kurios jau dabar arba netolimoje ateityje galėtų tapti mūsų kasdienybe. Tad rezultatai tik patvirtina, kad Lietuvos mokiniai yra ypač kūrybingi ir turi ne tik daugybę verslo idėjų, bet ir potencialo realiai jas įgyvendinti“, – sako A. Armonaitė.

Renginio akimirka

Norėjo sukurti ką nors labai lietuviška

„Nacionalinėje eXpo“ itin išsiskyrė „Frostiq“ mokinių bendrovė. Ji mugėje pasiūlė dar negirdėtą verslo idėją – liofilizuotus šaltibarščius.

„Norėjome sukurti ką nors autentiška, lietuviška, kas būtų susiję su šaltibarščiais. Taip ši idėja ir gimė“, – pasakoja projekto bendraautorė Selina.

Ji teigia, kad komanda savo veiklą pradėjo dar vasarį, o kovo mėnesį džiaugėsi pirmuoju sukurtu produktu. „Viskas sekėsi puikiai. Naudojome namie jau patikrintus produktus, ir išėjo tiesiog puikūs šaltibarščiai“, – džiaugiasi mokinė.

Pašnekovė papasakojo ir apie visą šio produkto kūrimo procesą. Anot jos, tereikia sumaišyti kefyrą su burokėliais, o tuomet svarbu atlikti giluminį šalinimą, kuris trunka apie parą. Tada yra dedama liofilizato, ir patiekalas tris paras liofilizuojasi.

„Taip gauname birius miltelius, kuriems tereikia vandens, ir jau galime mėgautis skaniausia sriuba“, – teigia Selina.

Mokinių kuriamos inovacijos: programėlė tinginiams ir taupyti padedančios apyrankės

„Frostiq“ komanda pabrėžia, kad tikisi rasti investuotoją į šį produktą. Jie norėtų liofilizatorių turėti savo mokykloje Panevėžyje.

„Mūsų sukurtą šaltibarščių rinkinį sudaro trys produktai: liofilizuoto kefyro, sumaišyto su marinuotais burokėliais, milteliai, taip pat – liofilizuotos bulvės ir liofilizuoti pabarstukai, kurių sudėtyje – kiaušiniai, agurkai, svogūnų laiškai ir krapai. Visus produktus tereikia suberti į dubenėlį ir užpilti 150 mililitrų vandens“, – pasakoja „Frostiq“ bendraautoris Mantas.

Siekia įveikti tinginystę

Kita mugėje pristatyta verslo idėja – „paDARYK“ komandos sukurta mobilioji programėlė, skatinanti veikti.

„Susidūrėme su tinginyste ir taip sugalvojome sukurti programėlę, kuri skatintų žmones tapti produktyvesnius ir laiku atlikti numatytus darbus. Atsidarius programėlę, žmogų „pasitinka“ tuščias langas, kuriame galima įvesti visus numatytus darbus ir nustatyti jų laiką. Tuomet nustatytu laiku žmogus į telefoną gauna pranešimą, o jį gavęs, turi nusifotografuoti atlikdamas numatytą darbą arba jį jau atlikęs. Vėliau darbas įtraukiamas į programėlės istoriją, tad įrašu galima pasidalinti ir su draugais“, – pasakoja idėjos bendraautoris Joris.

Į „Nacionalinę eXpo“ jis su kolega atvyko iš Marijampolės „Sūduvos“ gimnazijos. Abu komandos nariai – dešimtokai.

„Norime, kad šią mūsų idėją pamatytų kuo daugiau žmonių. Siekiame, kad žmonės stebėtų mūsų darbą, sektų visus programėlės kūrimo procesus. Tikimės, kad tai mus dar labiau paskatins kuo greičiau ją pateikti visuomenei“, – sako Joris.

Nori padėti žmonėms taupyti

Dar viena mokinių verslo idėja – projektas „Finansų ratas“. Ši komanda sukūrė aksesuarą, kuris padeda stebėti savo finansinę padėtį.

„Apyrankė sukurta naudojant trijų dydžių karoliukus. Mažiausieji karoliukai atitinka vieną eurą, vidutinio dydžio – dešimt eurų, o didžiausi – šimtą eurų. Pavyzdžiui, gavus 5 eurus, mažų karoliukų skirtuką tereikia perkelti per penkis karoliukus. O jei išleidi tris eurus, tris karoliukus reikia perkelti atgal“, – pasakoja vienas iš idėjos bendraautorių Martynas.

Jis pasakoja, kad daugelis žmonių jiems šiuo metu pataria sukurti mobiliąją programėlę, kurioje būtų naudojama skaitmeninė apyrankė.

„Mes ir patys taip taupėme, o sutaupytus pinigus išleidome apyrankių gamybai. Sunkiausia buvo sugalvoti pačią idėją, o įgyvendinimo etapas praėjo sklandžiai“, – teigia mokinys.

Ministerija remia mokinių verslumą

Ekonomikos ir inovacijų ministerija remia ir kitus verslumo projektus. Vienas jų – praktinė moksleivių verslumo įgūdžių ugdymo programa „accelerator_x“.

Šią programą, kurioje pernai verslumo įgūdžius sustiprino beveik 2 tūkst. mokinių ir buvo įsteigta net 500 mokomųjų bendrovių, visos Lietuvos mastu įgyvendina „Lietuvos Junior Achievement“. Ministerija „accelerator_x“ kasmet skiria apie pusę milijono eurų.

Kita ministerijos remiama iniciatyva – bendras „Vedlių“ ir „Lietuvos Junior Achievement“ projektas. Jis jau padėjo sukurti pirmąją ir vienintelę Lietuvoje skaitmeninio verslumo mokymosi metodiką.

Šios programos dėka Lietuvos mokyklų 5–8 klasių mokiniams atsivėrė galimybė mokytis kūrybiškose informatikos ir verslumo pamokose. Šiam projektui ministerija pernai skyrė 200 tūkst. eurų, o šiemet papildomai numatyta skirti per 300 tūkstančių eurų.

Ministerija taip pat remia ir Kauno bei Klaipėdos „Spiečiuose“ praėjusių metų pabaigoje pradėtą įgyvendinti programą „Come+Test+Grow“, kuriai pernai skyrė trečdalį milijono eurų. Šiais metais programai skiriama 250 tūkstančių eurų.

Ši programa skirta jaunimui, kuris turi verslo idėjų ir nori profesionalų padedamas patikrinti jų potencialą. Programos ekspertai ne tik teikia individualias konsultacijas, bet ir padeda pasirinkti tinkamiausią idėjos testavimui metodą bei praktiškai, kartu su verslo idėjos autoriumi, siekia programoje užsibrėžtų tikslų.

Šiuo metu planuojama nauja dalyvių registracijos data, tad kviečiame jaunimą aktyviai dalyvauti šioje programoje.

Norite tapti „Lietuvos Junior Achievement“ tinklo mokytoju? Spauskite čia.

Šaltinis
Temos
Projektas „Verslas su EIMIN nuo mokyklos suolo“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją