Ekonomikos ir inovacijų ministerija jau ne pirmus metus remia ir skiria finansavimą mokinių mokomųjų bendrovių programai ir jos plėtrai Lietuvoje, kad kuo daugiau mokinių galėtų išbandyti progą pradėti verslą dar mokyklos suole.

„Įkurti pirmąjį sėkmingą verslą galima ir besimokant mokykloje. Jauni žmonės susipažįsta su naujausiomis technologijomis ir sėkmingai jas panaudoja, įgyvendindami kūrybiškas verslo idėjas. Taip jie susikuria tvirtą pagrindą ateičiai, kurioje mokiniai galėtų tapti pažangiais ir klestinčiais verslininkais“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė.

EIMIN

Mokinių verslumo galimybėms dar mokyklos suole pritaria ir didžioji dalis Lietuvos gyventojų. Naujienų portale „Delfi“ skaitytojams buvo surengta apklausa „Ar Lietuvos vaikams reikia specialių pamokų mokyklose, kaip kurti savo verslą?“

Šios apklausos duomenimis, du trečdaliai (66 proc.) respondentų pritarė, kad verslumo reikia mokytis nuo mokyklos suolo. Beveik ketvirtis apklausoje pasisakiusiųjų (23 proc.) pareiškė nuomonę, kad mokyti verslumo mokinius per anksti, o 11 proc. neturėjo šiuo klausimu jokios nuomonės.

„Tai tik dar kartą patvirtina, kad jaunimo verslumo ugdymas yra reikalingas, ir žmonės supranta to prasmę. Būtent todėl finansuojame tokius renginius, kaip „Nacionalinė eXpo“ ir suteikiame mokiniams galimybę ne tik pristatyti savo inovatyvias idėjas ir produktus, bet ir įgyti bei lavinti verslumo įgūdžius. Taip auginame verslią jaunąją kartą“, – sako viceministrė I. Valeškaitė.

„Nacionalinėje eXpo“ mugėje buvo pristatyta ne viena išskirtinė verslo idėja. Mokiniai išmaniai sprendė sveikatos, švietimo ir perteklinio vartojimo problemas. Daug dėmesio buvo skiriama ir siekiui įtraukti negalią turinčius žmones. Pačią geriausią bendrovę šiame renginyje rinko komisija, kurią sudarė net 100 narių.

Unikalus muzikos takelis – vos per keletą minučių

Išskirtinėje mugėje dėmesį ypač traukė unikalios verslo idėjos. Pavyzdžiui, neįmanoma buvo nepastebėti Modesto ir Luko stendo, kuriame – daug garso, šviesų ir triukšmo. Šie Kauno Maironio universitetinės gimnazijos mokiniai sukūrė bendrovę „Goss“.

„Mūsų idėja yra kurti muzikos takelius dirbtinio intelekto pagalba. Žinomos įmonės turi savo susikurtus muzikos takelius, kuriuos naudoja komunikacijoje. Tokius muzikos takelius mes ir kuriame, tik panaudodami dirbtinį intelektą“, – pasakoja idėjos bendraautorius Lukas.

Jis teigia, kad verslo idėja jam su kolega kilo dar šiemet. Dabar abu komandos nariai planuoja sukurti platformą, kurioje verslai gali įvedę apie save visą informaciją automatiškai gauti unikalų verslo muzikos takelį. Tad įmonės galėtų jį naudoti reklamose, socialiniuose tinkluose.

Tikisi rasti investuotojų

Vis dėlto vaikinai pripažįsta, kad vien išskirtinės verslo idėjos neužtenka.

„Didžiausia problema yra surasti investuotojų, kurie norėtų mums padėti. O pagalbos mums reikia gana daug. Norime sukurti savo dirbtinio intelekto modelį. Tam reikalinga didelė programuotojų komanda“, – nurodo dar vienas idėjos bendraautorius Modestas.

Jie tikisi, kad jų sukurtu produktu įmonės greitai susidomės. Taip pat, vaikinai svajoja ateityje į savo komandą priimti ir daugiau iniciatyvių žmonių – programuotojų, muzikos kūrėjų.

„Mums patiems muzika nėra svetima. Esu muzikos prodiuseris, tuo užsiimu jau 12 metų. Mano muziką yra grojusios ir radijo stotys. Todėl manome, kad galime dirbti su įmonėmis, teikti profesionalias paslaugas“, – sako vienuoliktokas Lukas.

Modestas papildo savo kolegą, kad sėkmingai jie veikia ir „Spotify“ platformoje: pasiekę virš 190 tūkst. klausytojų perklausų.

Penktokų idėja – išmanūs akiniai

Vieni jauniausių mugės dalyvių pristatė itin išmanią verslo idėją, kuri turėtų būti aktuali bene visiems šiuolaikiniams žmonėms, kurie labai daug laiko praleidžia dirbdami kompiuteriu.

„Kuriame akinius, kurie tuomet, kai žmogus sėdi susikūprinęs prie kompiuterio, sulieja matomą vaizdą“, – pasakoja idėjos bendraautorius Vilius.

Susiliejęs vaizdas – tai lyg signalas, kad žmogus sėdi blogoje padėtyje.

Renginio akimirka

„Mūsų sukurti akiniai veikia kinetinės energijos pagalba. Mugėje išgirdome nemažai klausimų, pavyzdžiui, kada šį produktą galėsime paleisti į rinką. Mes planuojame tai padaryti 2026 metais. Taip pat, mūsų klausia, kiek tokie akiniai kainuos. Manome, jog kaina galėtų būti apie 160 eurų“, – teigia mokinys.

Bendrovę jie sukūrė keturiese. Visi vaikinai – penktokai.

„Mums sunkiausia buvo sutarti, kaip tie akiniai atrodys, kaip jie veiks“, – teigia mokinys.

Vis dėlto visi komandos nariai tiki sėkminga sukurtos inovacijos ateitimi. Jie įsitikinę, kad laikas, kurį jie skyrė kurdami šiuos akinius, tikrai atsipirks.

Ministerijos remiamos iniciatyvos

Ekonomikos ir inovacijų ministerija remia ir kitus verslumo projektus. Vienas jų – praktinė moksleivių verslumo įgūdžių ugdymo programa „accelerator_x“.

Šią programą, kurioje pernai verslumo įgūdžius sustiprino beveik 2 tūkst. mokinių ir buvo įsteigta net 500 mokomųjų bendrovių, visos Lietuvos mastu įgyvendina „Lietuvos Junior Achievement“. Ministerija „accelerator_x“ programai kasmet skiria apie 0,5 milijono eurų. 

Kita ministerijos remiama iniciatyva – bendras „Vedlių“ ir „Lietuvos Junior Achievement“ projektas. Jis jau padėjo sukurti pirmąją ir vienintelę Lietuvoje skaitmeninio verslumo mokymosi metodiką.

Dėl šios programos Lietuvos mokyklų 5–8 klasių mokiniams atsivėrė galimybė mokytis kūrybiškose informatikos ir verslumo pamokose. Šiam projektui ministerija pernai skyrė 200 tūkst. eurų, o šiemet papildomai numatyta skirti daugiau kaip 300 tūkstančių eurų. 

Ministerija taip pat remia ir Kauno bei Klaipėdos „Spiečiuose“ praėjusių metų pabaigoje startavusią programą „Come+Test+Grow“, kuriai skyrė trečdalį milijono eurų. Šios programos dalyviai turi galimybę burtis į komandas, patikrinti savo verslo idėjas ir jų potencialą rinkoje, bei programos pabaigoje – įkurti įmonę.

Bendradarbystės centrus „Spiečius“ kuruojanti Inovacijų agentūra taip pat aktyviai skatina Lietuvos verslo įmonių tarptautiškumą, inovacijas bei augimą. Moksleivių ir jaunimo verslumo programos taip pat yra įgyvendinamos kartu su Inovacijų agentūra.

Šaltinis
Temos
Projektas „Verslas su EIMIN nuo mokyklos suolo“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)