Šiemet įmonė pradėjo pirminį viešą akcijų siūlymą Rygos ir Frankfurto biržose, o įsigyti akcijų galima truko iki spalio 8 d. 15:30 val. (Vilniaus laiku). Ką toks pokytis reiškia pačiai įmonei ir kodėl verta investuoti į jos akcijas, pasakoja įmonės vadovas Modestas Sudnius.

Veiklos geografija – lietuviams neįprasta, bet daug žadanti

Nors įmonė veikia 16-oje rinkų, esančių trijuose žemynuose, pagrindinis ir didžiausias įmonės ofisas yra įsikūręs Rygoje, o atstovybė veikia ir Vilniuje. Tai – dėsninga, nes savo veiklą „Eleving Group“ pradėjo Latvijoje.

„Eleving Group“ – tai korporatyvinis prekės ženklas, po kuriuo slypi daugybė kitų produktų prekinių ženklų. Savo produktais ir sprendimais lengviname finansavimo galimybes žmonėms bei smulkiems verslams, orientuodamiesi ne į dažnam lietuviui įprastas, tačiau į besivystančias rinkas Afrikoje, Balkanų regione, Kaukazo šalyse. Ateityje tikimės savo veiklos geografiją plėsti dar labiau“, – pasakoja M. Sudnius.

Įmonės vadovas neabejoja – norint sėkmingai veikti tokiose rinkose, būtina perprasti jų specifiką, išmokti tam tikras pamokas. O tai užtikrinti padeda labai stipri komanda, puikiai išmananti siūlomus produktus ir suprantanti verslą.

„Įmonėje dirba daugiau kaip 2800 darbuotojų, veikia 270 filialų ir 1350 pardavimo kanalų. Visos technologijos, kurias esame sukūrę per dvylika veiklos metų, yra nuolatos tobulinamos, į jas nuolatos investuojame. Esame subūrę maždaug šimto profesionalų IT komandą“, – apie motyvuotų bei kompetentingų specialistų svarbą kalba M. Sudnius.

Pirmas viešas akcijų siūlymas – didelis žingsnis ir ambicija

Įsigyti vienos sėkmingiausių Baltijos fintech „Eleving Group“ akcijų Rygos ir Frankfurto biržose investuotojai turi galimybę iki spalio 8 dienos. Vienos akcijos kaina – nuo 1,60 Eur iki 1,85 Eur. Pirminis viešas akcijų siūlymas (IPO), anot M. Sudniaus, yra reikšmingas žingsnis, atveriantis papildomus kelius augimui bei verslo plėtrai.

„Praktikoje šis žingsnis reiškia, kad įmonę papildys naujas kapitalas, kurio dėka bus plečiamas produktų spektras ir veiklos vystymas naujose rinkoje. Žinoma, keičiasi ir patys veiklos principai – nusprendus tapti vieša kompanija, pradeda veikti kitos taisyklės. Atsiranda daugiau atskaitomybės, nes nesvarbu, investuotojas investavo šimtą ar milijoną eurų – abu turi gauti tą pačią informaciją apie kompaniją ir turėti panašias teises“, – sako „Eleving Group“ vadovas.

Daugiau nei dešimtmetį pasaulinėse kapitalo rinkose sėkmingai veikiančia įmone jau pasitikėjo daugiau kaip 20 tūkst. mažmeninių ir institucinių investuotojų, kuriems buvo išmokėta daugiau kaip 140 mln. eurų palūkanų ir daugiau kaip 15 mln. eurų dividendų. Iškalbingi ir kiti įmonės veiklos rezultatai: 2023-iuosius metus „Eleving Group“ baigė su 189 mln. eurų pajamų ir 25 mln. eurų grynojo pelno.

Įmonė numačiusi, kad akcijų įsigijusiems investuotojams dividendai bus išmokami du kartus per metus, o jų išmokėjimo koeficientas sieks 50 proc. nuo metinio pelno.

Investuoti į akcijas ar nekilnojamą turtą?

M. Sudnius atkreipia dėmesį, kad investavimo būdų šiais laikais yra įvairių, tad nusprendusiems „įdarbinti“ savo pinigus, reikėtų atidžiai įsivertinti, kokią grąžą konkreti investicija gali duoti, kiek paties investuotojo indėlio visame procese prireiks.

Štai lietuviai – investavimo į nekilnojamąjį turtą mėgėjai. Perspektyvus nekilnojamas turtas su savo vertės išlaikymo galimybėmis bei kainos augimo potencialu turintiems santaupų dažnai tampa patraukliu ir pakankamai saugiu pasirinkimu, tačiau pasirinkusiems šį investavimo metodą derėtų įsivertinti ir papildomus niuansus – turto priežiūrai skiriamą asmeninį laiką ir finansines išlaidas.

„Su akcijomis ar obligacijomis šiuo atveju kur kas paprasčiau – joks nuomininkas nepaskambins dėl dingusio interneto ar sugedusio buitinio prietaiso, kurį reikia skubiai pakeisti. Tiesiog investuojate ir sekate įmonės rezultatus“, – skirtumus vardija pašnekovas.

„Eleving Group“ vadovas papildo – neišsigąsti reikėtų ir rinkų svyravimų, nes jie būdingi kone visose investavimo srityse: kaip priklausomai nuo aplinkybių gali kilti ar kristi nekilnojamo turto vertė ar nuomos kaina, taip svyravimai neišvengiamai vyksta ir akcijų rinkose.

„Natūralu, kad investuotojai visuomet tikisi augimo, tačiau ilgalaikėje investavimo perspektyvoje etapų būna įvairių. Galime pasidžiaugti, kad esame pasiekę brandų etapą, kuomet savo investuotojus džiuginame ne tik akcijų augimu, bet ir išmokamais dividendais – įsivertinus dabartinius rezultatus, drąsiai keliame sau tikslą artimiausiu laikotarpiu mokėti apie 10 procentų metinių dividendų“, – apie finansinę investuotojų perspektyvą kalba M. Sudnius.