Sumažės resursai, išaugs tvarumas

Saulės elektrinę ant „Vilnius Outlet“ stogo numatyta sumontuoti iki šių metų spalio mėnesio pabaigos. 1,2 MW galingumo jėgainė per metus sugeneruos apie 1140 MWh tvarios energijos, kuri bus suvartojama iškart. Tai reiškia, kad elektrą iš atsinaujinančių šaltinių šis prekybos ir laisvalaikio centras gaminsis pats bei naudos savo reikmėms, jos neperduodamas saugoti elektros tinklų operatoriui.

Tačiau projektas, sako „Vilnius Outlet“ vadovas Andrius Razmus, reikšmingas ne tik išlaidų energijos resursams mažinimo prasme. Nors atlikti skaičiavimai rodo, kad pagamintas elektros kiekis padengs apie penktadalį prekybos centro energijos suvartojimo, pašnekovo teigimu, daug svarbesnis yra tvarios ir energetinę nepriklausomybę didinančios veiklos vystymas.

„Vilnius Outlet“ vadovas Andrius Razmus

„Tvarumas yra mūsų prioritetinė ir strateginė misija. Pati outlet prekybos koncepcija jau yra tvari. Mes savo pirkėjus skatiname nevartoti greitosios mados produktų, dažnai nekeisti drabužių spintos. Priešingai – prekiaujame pasaulyje garsių prekės ženklų apranga, kuri – aukštos kokybės, gali būti nešiojama ilgai. Kviečiame rinktis išskirtinius, stilingus bei vienetinius gaminius, bet ne vaikytis laikinų madų. Todėl šį požiūrį į tvarią prekybą taikome ir žaliajai energetikai. Lietuvoje būdami priklausomi nuo išorės elektros tiekėjų, turime tikslą – prisidėti prie šalies energetinės nepriklausomybės didinimo. Tai nusprendėme daryti įsirengdami saulės elektrinę, kuri leidžia naudą kurti visiems – valstybei, mūsų pirkėjams, aplinkai ir verslui“, – kalba A. Razmus.

Norėdamas to pasiekti, „Vilnius Outlet“ jėgainės įrengimą patikėjo žaliosios energijos sprendimų bendrovei „Enefit“. Ji saulės elektrinę pastatys savo lėšomis. Įmonę, anot „Enefit“ valdybos narės Žanos Klusovskienės, ir šį outlet centrą valdančią „Ogmios centro“ grupę sieja ilgametė partnerystė, o naujasis projektas yra dar vienas sėkmingo bendradarbiavimo rezultatas.

„Džiaugiamės prieš metus pradėję bendradarbiauti ir vystant viešojo įkrovimo tinklą. O dabar taipogi įgyvendinsime ambicingą saulės elektrinės projektą. Pastarasis bendradarbiavimo modelis unikalus tuo, jog jėgainės įrengimas 100 proc. finansuojamas „Enefit“ lėšomis. Klientas ją išsipirks per penkiolika metų. Taip pat prisiimamas įsipareigojimas, kad įranga veiks efektyviai ir per metus bus pagaminamas numatytas energijos kiekis – 1140 MWh, kuris kartu sumažins ir elektros energijos kainą“, – pažymi Ž. Klusovskienė.

„Enefit“ valdybos narė Žana Klusovskienė

Poreikį numatė iš anksto

Įsirengdamas saulės baterijas, „Vilnius Outlet“ tampa ir pirmuoju prekybos centru Lietuvoje, turinčiu tokio dydžio žaliosios energijos jėgainę ant savo stogo. Ž. Klusovskienės teigimu, šis sprendimas kitiems iki šiol buvo ir išliko iššūkiu, kurį kėlė bei panašių projektų neleido įgyvendinti konstrukciniai pastatų apribojimai.

Todėl, pasak jos, pasitelkiant naujausius technologinius sprendimus, šįkart buvo ieškoma būdų, kaip kuo labiau sumažinti saulės elektrinės apkrovas. Tam panaudoti naujosios kartos moduliai, pasižymintys itin nedideliu svoriu.

„Konstrukcija neretai yra pagrindinis iššūkis, kuomet planuojama įrengti saulės elektrinę ant stogo. Pasitaiko atvejų, kai po atliktos ekspertizės paaiškėja, jog konstrukciniai elementai negalės atlaikyti numatyto papildomo svorio, todėl šios minties atsisakoma. Tačiau šįkart buvo kitaip. Pasitelkus reikiamus konstrukcinius sprendimus, saulės elektrinės projektą įgyvendinti tapo įmanoma. Tam naudojome prilydomą jėgainės konstrukciją, kurios svoris tesudaro 3 kilogramus kvadratiniam metrui. O kartu su saulės panelėmis svoris į vieną kv. m neviršys 10 kg“, – pasakoja bendrovės „Enefit“ atstovė.

A. Razmaus teigimu, minėti papildomi poreikiai jau buvo numatyti projektuojant „Vilnius Outlet“. Jo teigimu, apie tokio dydžio elektrinės įrengimą pagalvota dar pradiniame šio outlet centro vystymo etape, todėl projektui ruoštasi iš anksto.

„Savo stogo kitoms reikmėms neplanavome naudoti ir to nedarėme iki šiol. Taigi dabar turima konstrukcija leidžia pastatyti saulės elektrinės modulius bei surinkti žaliąją energiją. O ją naudodami, žengiame reikšmingą ir svarbų žingsnį visos mūsų „Ogmios centras“ grupės veikloje. Manome, kad tokiu pavyzdžiu paskatinsime kitas valdomas įmones pagalvoti apie tvarią energiją, jos panaudojimo, saulės elektrinių įrengimo galimybes. Kartu, tikiu, tuo įkvėpsime ir konkurentus. Taip visi drauge tik dar labiau galėsime saugoti aplinką bei būti atsakingesni savo vartotojams“, – akcentuoja „Vilnius Outlet“ vadovas.

„Vilnius Outlet“ prekybos centras turės itin galingą saulės elektrinę

Tvarumas užkoduotas DNR

„Vilnius Outlet“ vadovas pabrėžia, kad tvarumo idėjos čia buvo laikomasi nuo pat atidarymo 2021-aisiais. Prekybos centras didžiuojasi žaliosios energijos sertifikatu. Bendros erdvės čia dekoruotos tik gyvais augalais, o projektuojant pastatą didelis dėmesys skirtas ir natūraliam apšvietimui.

Šie sprendimai viduje sukuria erdvės, laisvės, bet tuo pačiu – jaukumo ir natūralumo pojūčius. Tačiau ne tik pastato interjeras bei eksterjeras sutelktas tvarumui. Anot A. Razmaus, be tvarios outlet prekybos koncepcijos, čia nuolatos vyksta ir tęstiniai edukaciniai renginiai, skirti šeimas supažindinti su gamtos pasauliu. „Vilnius Outlet“ taip pat vysto aplinkos saugojimo iniciatyvas, bendradarbiauja su Nacionalinė žemės tarnyba prie Aplinkos ministerijos, kitomis organizacijomis, kartu organizuoja šviečiamąsias parodas.

„Mūsų tikslas – pakviesti savo lankytojus ne tik apsipirkti, bet ir pailsėti. Būtent apie lėtą, harmoningą ir patogų laisvalaikį galvojome kurdami šį moderniausią prekybos centrą Lietuvoje. Tvarus apsipirkimas reiškia ir apgalvotą apsipirkimą. Užsukdami pas mus, žmonės gali ramiai pasivaikščioti, neskubėti bei įsigyti tik tuos daiktus, kurių iš tikrųjų reikia. Todėl ir toliau laikysimės tokios filosofijos, kurdami tvarias, atsakingas bei pačias maloniausiais apsipirkimo patirtis“, – pabrėžia „Vilnius Outlet“ vadovas.