Paskola ar lizingas?

Kaip teigia P. Stasiulis, kai kam paskola automobiliui ir lizingas atrodo labai panašūs dalykai. Visgi, pasak jo, nereikėtų painioti šių dviejų skirtingų sąvokų.

„Tai yra du skirtingi produktai, pritaikyti skirtingiems poreikiams. Pavyzdžiui, vidutinė paskolos automobiliui suma siekia apie 5–6 tūkst. eurų. Šiuo atveju žmogus turi didesnę laisvę ir platesnes galimybes, kaip panaudoti gautus pinigus. Pavyzdžiui, klientas pasiima 6 tūkst. eurų paskolą, automobilį perka už 5 tūkst., o už likusius pinigus įsigyja padangas, pasikeičia tepalus, apdraudžia bei techniškai patikrina automobilį.

Tuo tarpu kalbant apie lizingą, vidutinė suma automobiliui siekia apie 15 tūkst. eurų, o perkami automobiliai dažniausiai yra beveik arba visiškai nauji. Šiuo atveju, visa suma yra išmokama pardavėjui, todėl lizingo atveju nėra galimybės pasiskolinti papildomoms reikmėms. Tačiau lizingo palūkanos yra ženkliai žemesnės, nes automobilis įkeičiamas bankui, taip mažinant jo prisiimamą riziką. Tad lygindami paskolą automobiliui ir lizingą, negalime sakyti, kad vienas produktas yra geresnis už kitą. Tai yra tiesiog skirtingi produktai“, – tikina specialistas.

Iš esmės lizingas yra skirtas didesnės vertės automobilių įsigijimui, todėl įdomu, kaip keitėsi lietuvių įpročiai perkant automobilius pandemijos laikotarpiu. Pašnekovo teigimu, būtent pigesnių automobilių rinkoje yra jaučiamas didžiausias nuostolis.

„Pastebėjome, kad 2020 m. labiausiai nukentėjo pigių automobilių segmentas. Vidutinė paskolos suma naudotiems automobiliams 2018–2019 m. buvo apie 5 tūkst. eurų. Tačiau COVID-19 akivaizdoje ir dėl liepos mėnesį įvesto taršos mokesčio susidomėjimas pigiais automobiliais krito. Dėl to augo vidutinė paskolos suma. Kalbant apie brangesnius automobilius, didelio kritimo nesimato, todėl galima sakyti, kad poreikis lizingo produktui pandemijos metu niekur nedingo“, – apie tendencijas kalba „Bigbank“ atstovas.

Pranašumai rinkoje

Kaip pasakoja P. Stasiulis, „Bigbank“ automobilių lizingas bendrovės produktų asortimente yra visiška naujovė, o vienas iš jos pranašumų, lyginant su konkurentais, – sprendimo greitis.

„Prieš startuodami su šiuo produktu, išanalizavome rinką ir pamatėme, kokia yra nepalanki situacija, kalbant apie lizingo suteikimo greitį. Juk perkant automobilį greitis tampa ypač svarbus. Pasiūlymai su geromis sąlygomis ilgai netrunka: jei radote gerą automobilį, ilgai nenupirktas jis tikrai neliks. Todėl greitai gauti finansavimą tampa labai svarbu. Mes automatinį atsakymą dėl paskolos suteikimo pateikiame vos per 1–5 minutes.

Dauguma kitų lizingo teikėjų yra universalūs bankai, kuriems šis produktas sudaro tik mažą dalį viso jų turimo produktų asortimento. Todėl į lizingą jie per daug nesifokusuoja. Tuo metu „Bigbank“ dirba tik su paskolomis, todėl natūralu, kad greitai ir patogiai suteikti paskolą ar lizingą yra pagrindinis mūsų uždavinys“, – sako P. Stasiulis.

Negano to, pašnekovo teigimu, kainos prasme produktas taip pat yra konkurencingas, o klientai, imdami lizingą, turi galimybę rinktis iš kelių variantų.

„Bigbank“ autolizingas turi dvi kainodaras: fiksuotą ir kintamą“, pasakoja banko rinkodaros vadovas. „Fiksuota kaina reiškia, jog ji nekinta nuo ekonominės situacijos. Tuo metu kintamą kainą sudaro šiek tiek mažesnė fiksuota palūkanų norma plius Euribor (Europos tarpbankinės rinkos palūkanų norma) – tai reiškia, kad kliento mokamos palūkanos yra „pririštos“ prie ekonominės situacijos.

Taip pat svarbu paminėti, kad nei fiksuota, nei kintama palūkanų norma nepriklauso nuo kliento vertinimo, paskolos dydžio, laikotarpio ar kitų aplinkybių, ką dažnai matome rinkoje“, – aiškina P. Stasiulis.

„Pradinis įnašas lizingo produktui prasideda nuo 10 proc. automobilio vertės, o finansuojama suma siekia 35 tūkst. eurų“, – priduria pašnekovas.

Tačiau, kaip sako banko atstovas, didžiausias „Bigbank“ išskirtinumas – kur kas ilgesnis gauto lizingo išmokėjimo laikotarpis.

„Įprastai lizingą automobilio įsigijimui galima pasiimti iki 5 metų. Mūsų atveju lizingo išsimokėjimo terminas siekia net 8 metus. Tai leidžia įsigyti norimą automobilį mokant ženkliai mažesnes mėnesines įmokas“, – teigia P. Stasiulis.

Ieškantiems lizingo – visokeriopa pagalba

Pašnekovo pasiteiravus, kokią pagalbą ir informaciją gali gauti klientas, kreipdamasis į „Bigbank“, P. Stasiulis atskleidžia, kad susisiekus su specializuotu banku, konsultantai padeda atsakyti į visus su finansais susijusius klausimus.

„Susisiekęs su „Bigbank“ specialistais, pirmiausia žmogus gaus visą reikiamą informaciją apie suteikiamą lizingą, t. y., įsipareigojimus, kainą, mokėjimo laikotarpį, palūkanas ir pan. Tačiau, negana to, iš anksto galime įvertinti ir žmogaus mokumą“, – teigia specialistas.

Pasak jo, būtent iš anksto įvertintas besikreipusio žmogaus mokumas jam pačiam yra labai naudingas. Tai leidžia aiškiau suprasti, kokios kainos automobilis jam netaptų finansine našta ir kokios yra jo galimybės jį įsigyti.

„Dažnai tradiciniai bankai neatlieka išankstinio kliento mokumo vertinimo. Standartinė procedūra – norintis įsigyti automobilį asmuo kreipiasi į banką jau su visais dokumentais ir tada bankas vertina tiek patį žmogų, tiek jo norimą įsigyti automobilį. Tačiau jei kreipiamasi į „Bigbank“ su prašymu gauti lizingą automobiliui, bet dar nėra išsirinkta pati transporto priemonė, įvertiname kliento mokumą ir kokią sumą jis galėtų pasiskolinti. Tai neabejotinai palengvina automobilio paieškas, o pats klientas gali skirti laiko paieškoms ir per 30 dienų apsispręsti, kokį automobilį jis norėtų įsigyti“, – aiškina P. Stasiulis.

Kelia tik aukščiausius tikslus

Su kiekvienais metais augantis „Bigbank“ nestokoja aukštų ambicijų ir siekia suteikti geriausias sąlygas savo klientams. Štai 2016 m. specializuotų paskolų bankas ėmėsi kurti savo bankinę platformą „Nest“, kuri iškart pateko tarp pažangiausių bankinės plėtros projektų.

„Kaip šiuolaikiniam skaitmeninių finansinių paslaugų teikėjui, mums labai svarbus greitas ir patogus darbas su klientais. Investicijos į „Nest“ jau viršija 20 mln. eurų, o „Banking Technology Awards 2017“ metais mūsų bankinę sistemą įtraukė į TOP 10 geriausių bankinių technologijų plėtros projektų „Best Tech Overhaul Project“, – pasakoja P. Stasiulis.

Pasak jo, nuosavos bankinės platformos turėjimas leidžia ne tik greičiau prisitaikyti prie klientų poreikių, bet ir prie besikeičiančios aplinkos bei rinkos tendencijų.

„Dabar rinkai galime pasiūlyti ne sudėtingą biurokratinį mechanizmą, o patogų sprendimą su patraukliomis produktų sąlygomis. Tiek pati sistema, tiek „Bigbank“ komanda įvairiems „Banking Technology Awards“ apdovanojimas buvo nominuota ir 2018, ir 2019, ir 2020 metais, o tai rodo, kad einama tinkamu keliu“ – sako P. Stasiulis.

Daugiau informacijos apie „Bigbank“ teikiamą automobilių lizingą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_86986107