Tobulas darbas – realybė ar utopija?

Šiais laikais žmonės, jaučiantys, kad stringa darbuose, asmeniniame gyvenime ar prioritetų susidėliojime ieško ne psichologo kaip seniau, bet žvalgosi gero mentoriaus, kuris jį lydės kelyje ieškant savęs. „Ir iš tiesų, savo darbą išmanatis mentorius gebės greitai įvertinti problemas, suprasti galimus sprendimus ir padės juos pritaikyti praktikoje“ – sako mąstymo keitimo mentorius Mindaugas Valickis, šia veikla užiimantis jau dešimtį metų. Prieš tai vyriškis dirbo valstybei, apie tą gyvenimo periodą jis gali pasakyti tik tiek - analitinė veikla su kariniais duomenimis, o likę įgūdžiai jam labai padeda bendraujant su klientais. „Aš žinau kokius klausimus užduoti, kokius vidinius mygtukus paspausti, kad atsakymas būtų kuo atviresnis ir informatyvesnis, o tada žmogui pradėjus kalbėti labai greitai pagaunu esmines detales, susidarau bendrą vaizdą ir perprantu problemą, o tada jau belieka viską sutvarkyti ir sudėlioti į lentynelės“ – šypsosi jis, tačiau prisipažįsta, nors buvusio darbo nauda didelė, jis džiaugiasi išėjęs, nes savo veikloje jautėsi perdegęs, nevertinamas ir kupinas baimių. „Būdamas 32 – iejų nedrįsau paklausti žmogaus autobuso sustojime, kiek yra valandų – tokių pasitikėjimo savimi problemų aš turėjau“ – sako šiuo metu sėkmingas mąstymo keitimo mentorius, kuriantis naujus verslus, dviejų vaikų tėtis. Tuo metu blogėjo su santykiai su žmona, darbas netenkino ir atrodė, kad jokios išeities nėra, kol ta išeitis – darbas su savimi, atsirado. O padėjus sau, vyriškis suprato, kad gali ir nori padėti ir kitiems. Iš kitų mentorių, beje, Mindaugas išsiskiria darbo efektyvumu – tereikia keturių seansų po pusantros valandos, kad žmonių gyvenimai keistųsi. „Jei jie patys, žinoma, to nori“ – sako jis ir prisipažįsta, kad leidžia sau leisti nedirbti su žmonėmis, kurie pokyčiams dar nepasiruošę ir tikisi, kad Mindaugas viską padarys už jį. Visa tai ką tenka išgyventi nelaimingiems, savo nebemylimame darbe įstrigusiems žmonėms išgyventi, jis patyręs asmeniškai, puikiai supranta koks jausmas atsimušti į patį savo gyvenimo dugną, lygiai taip pat kai ir labai gerai žino, koks palengvėjimas apima kai gali pats dėliotis savo dienotvarkę, rinktis poilsio dienas, planuotis darbo apimtis, o užsinorėjus, tegu ir viduryje savaitės kelioms dienoms išlėkti į Druskininkus ar Birštoną pailsėti. „Ar tobulas darbas vis dar atrodo kaip utopija?“ – šypsosi Mindaugas.

Mindaugas Valickis, mąstymo keitimo mentorius

Finansinis raštingumas - nuo vaikystės

M. Valickis pasakoja, kad į jį besikreipiantieji dažniausiai akcentuoja nepakankamai uždirbantys, atlyginimo didinimo paprašyti nedrįstantys, o kurti kažką savo bijantys. „Tai labai užburtas ratas, kuriame žmogus gali suktis metų metus, nebematyti prošvaistės, o tada žiūrėk – perdegimas, depresija ir kitos sveikatos bėdos. „Finansinis raštingumas yra viena reikalingiausių disciplinų, kurios mokykloje, deja, nemoko, o jei ir tėvai savo laiku neskiria tam dėmesio, su finansais, net ir jų uždirbdami, galime turėti nemenkų iššūkių“ – sako mąstymo keitimo mentorius. Jis pasakoja, jog su skirtingo amžiaus vaikais reikia skirtingai apie pinigus kalbėti. Vyriškis turi du vaikus – devynerių dukrą bei septyniolikos sūnų ir remdamasis asmenine patirtimi sako, jog turime išmokti leisti savo vaikams suklysti, net ir žinodami, kad jie klysta. „Taip, suprantu, sunku, bet stengtis verta, nes, o, kaip dažniausiai elgiamės su pradines klases lankančiais ar vyresniais vaikais? Ką ir už kiek pirkti, net smulkmenas, sprendžiame mes ir vaikams tai labai patogu – jokios atsakomybės, skaičiavimo, laisvės mąstyti pačiam ir tada toks vaikas išauga į nesavarankišką, neskaičiuojantį ir nemokantį planuoti pinigų suaugusį žmogus, kuris iš inercijos vis dar tikisi, kad viskas už jį bus nupirkta, apmokėta ir padaryta. O kai supranta, gyvenimas veikia ne taip – jį ištinka realybė ir egzistencinis klausimas – ką daryti? Gerai, jei pas mentorių ateis, o jei ne? Tad pradėkime savarankišumo savo vaikus mokyti jau dabar“ – sako Mindaugas ir pataria atskirti maistpinigius nuo išlaidų žaislams, saldainiams ar kompiuteriniams žaidimams. Na, tarkime, susėdus su vaiku aiškiai įsivardinti kokią sumą 10, 30, 50 eurų jam skiriame ir kokiam laikotarpiui ir įsivardinti, kad tik praėjus, tam laikui ir nė minutės anksčiau, jis gaus tokią pačią sumą ir už ją galės pirkti ką nori.

Leiskime vaikams susimauti

„Labai tikėtina, kad pirmą, antrą ir net ketvirtą mėnesį vaikas pinigus išleis iš karto, tam ko jūs nepirktumėte, tikėtina, kad juos per greitai išleidęs užsinorės daugiau ir prašys jų duoti. Labai labai svarbu – neduoti. Priminti, kad yra susitarimas – konkreti suma, konrečiam laikui ir nesuskysti bei nemoralizuoti – tai būtų vienas nepageidaujamas kraštutinumas ir neduoti daugiau pinigų, kas būtų kitas nepageidaujamas kraštutinumas. Kas vyksta vaiko mąstyme? Iš pradžių jis švaisto pinigus, nes jų turi, tada pinigai pasibaigia, jis ateina pas tėvus prašyti dar, nes visada taip buvo. Tėvai primena apie susitarimą ir primena laiką, kada vaikas gaus naują sumą pinigų. Viskas. Vaikas iškenčia iki kol vėl gaus pinigų – tai, beje, gali būti nelengva, tad apsišarvuokite kantrybe, bendradarbiaukite su sutuoktiniu petys į petį ir abu sakykite bei darykite tą patį. Atėjus laikui duokite naują sutartą sumą pinigų ir lai vaikas vėl juos išleidžia per vieną dieną. Ir vėl naujos sumos negauna kol neateina sutartas laikas. Tokiu būdu, jūsų atžala, po truputį supras kaip čia ta sistema veikia ir pradės mąstyti ką verta pirkti, o ko ne. O gal užsinorės brangesnio pirkinio, kuriam teks net taupyti. Bet svarbiausia kas atsitiks – vaikas pradės planuoti savo išlaidas, žinodamas kokias ir kada gaus pajamas, patikėkite, gyvenime šis įgūdis jam labai pavers ir pas mane jis nebeateis prašyti išmokyti ką reikia daryti su pinigais“ – sako Mindaugas. Jei mes visi savo laiku dar mokykloje būtume išmokę skaičiuoti, planuoti išlaidas, labai tikėtina, kad jokių bėdų suaugę dėl jų mes neturėtume. Bet mokykla to nemoko, tad tai lieka mūsų – tėvų pareiga.

Mindaugas Valickis, mąstymo keitimo mentorius

Siekiamybė – savarankiškas gyvenimas

Mindaugas Valickis sako, jog vyresnius vaikus, o jam, beje, kaip mentoriui tenka padirbėti ir su jaunuoliais, elgtis su pinigais tenka visai kitaip. „Prieš metus savo 17 – os, tadam dar 16 – o, sūnui aš pervedžiau 10 000 eurų. Taip, galbūt tai iš tiesų milžiniška suma, bet mano, kaip tėčio noras išmokyti savo paauglį elgtis atsakingai ir užsidirbti pačiam buvo didenis nei baimė prarasti tuos pinigus. Tiesą pasakius nebuvo ir nėra jokios baimės, o tik mūsų abiejų – sūnaus ir mano pamokos. Pervedžiau ir nebesikišau, tiesiog paraginau mokytis investuoti, prekiauti valiutų rinkose. Iš pradžių jis bandė nedidelėmis sumomis investuoti, kaip aš vadinu, žaisti, tačiau praradęs kažkiek pinigų nustojo – susirado nemokamus mokymus internete apie investavimą ir metų kursą praėjo per du mėnesius ir dabar jau pradėjo uždirbinėti pinigus. Tai mūsų šeimoje įvyko susitarimas – sūnus nebūtinai stoja į aukštąjį mokslą po gimnazijos baigimo, tačiau turi tikslą generuoti 2000 eurų pajamas per mėnesį, iš kurių jis ir išsilaikytų bei tas pajamas augintų, nes jau puikiai šitai moka. Aš esu ramus dėl savo sūnaus, jo mąstymo, veikimo būdų ir nuoširdžiai tikiu, kad pažinodamas savo vaiką padariau geriausia ką galėjau dėl jo šiuo gyvenimo etapu. Nes Lietuvoje yra didelė problema - ugdymo sistema blokuoja mokinių kūrybingumą, materialumą, lyderystę ir rengia specialistus, kurie tiesiog atlieka darbą pagal instrukcijas. Tad ir vėl, mokyti savo vaikus turime mes patys“ – įsitikinęs Mindaugas.

Žinoma, savo atžalai turime skirti tiek pinigų, kiek tai leidžia mūsų galimybės ir kai vaikas pamatys, žinoma, jei prieš investuodamas pasimokys kaip tą daryti, kad jo pinigai didėja, paauglys bus motyvuotas juos auginti ir toliau. O mes turėsime savarankiškus, kritiškai mąstančius vaikus, kurie gyvenime gebės savimi pasirūpinti.

Tikslas – edukuoti kuo daugiau šeimų

Mindaugas Valickis 42 –ejų ir jau pasiekęs sėkmės, pripažintas savo srities specialistas – norinčių mokytis pas jį daugiau nei vyriškis galėtų priimti. Tad jis sutarė savo patirtį ir žinias įrašyti seminarų, mokymų forma ir didžiąja dalimi jie nieko nekainuoja. „Aš žinau, kad galiu padėti, aš to noriu, noriu, kad mes visi, ne tik keli šimtai artūkstančiai žinotų kaip edukuoti savo vaikus, kaip siekti asmeninės sėkmės darbe, šeimoje, galų gale, kaip išsaugoti sveikatą. Žinau ir tai, kad nemokamas turinys labai daugeliui žmonių dėl finansinės jų padėties yra vienintelis šansas pradėti keisti savo mąstymą. Būsiu atviras – mano tikslas pasiekti 10% visos Lietuvos žmonių. Kodėl? Nes paskaičiavus matematiškai tokiu būdu per gimines, draugus ir artimuosius, kurie tarpusavyje irgi dalinsis mano žiniomis, nes jos veikia, būsiu pasiekęs visą Lietuvą ar bent labai labai ženkliai didelę jos dalį. Ir nuoširdžiai tikiuosi, kad atidavęs dvi dešimtis savo gyvenimo metų valstybei, dabar galiu padėti ir jos žmonėms“ – sako Mindaugas Valickis.