„Centric IT Solutions“ nuo šiol tiesiogiai teiks Europos rinkai IT paslaugas kibernetinės saugos, debesijos migracijos, duomenų analitikos ir dirbtinio intelekto bei programinės įrangos gamybos srityse. Prioritetine kryptimi įmonė įvardija Vokietijos rinką, kur jau turi šioje šalyje dirbančią komandą, bet yra pasirengusi teikti paslaugas visoje Europoje, įskaitant ir namų rinką Lietuvą bei Baltijos šalis.

Įmonė skelbia jau pritraukusi ir pirmuosius klientus – „Centric IT Solutions“ pasirašė paslaugų teikimo sutartį su Nyderlandų inžinerijos ir aplinkosaugos konsultacijų įmone „Antea Group Netherlands“, kuriai teiks duomenimis grįstas įžvalgas ir kitas IT paslaugas. Šios paslaugos bus naudojamos „Antea“ inovacijų programai, kuria siekiama mažinti poveikį aplinkai vykdant statybos projektus, įgyvendinti.

„Centric IT Solutions“ taip pat jau teikia paslaugas logistikos gigantei „Girteka“ – įmonei kuria mašininio mokymosi sprendimo (ang. machine learning) koncepcijos demonstraciją. Šis sprendimas leistų apdoroti, susisteminti ir patogiai pateikti įvairius nestruktūruotus įmonės duomenis, nuolat gaunamus iš skirtingų šaltinių (pvz., užsakymų, sąskaitų, kitų svarbių dokumentų).

Donatas Bagdonas

Į atvirą rinką žengianti „Centric IT Solutions“ taps vienu iš itin retų pavyzdžių, kai paslaugų centras transformuojasi į komercinę organizaciją. „Tokie pavyzdžiai – labai reti ne tik Lietuvoje, bet ir Vakarų šalyse“, – teigia Dainius Aksinavičius, „Centric IT Solutions“ vadovas.

Pastaruosius šešerius metus įmonė Lietuvoje veikė kaip Nyderlandų „Centric“ grupės kompetencijų ir inovacijų paslaugų centras. Įmonės biure Kaune šiuo metu dirba 99 darbuotojai. Visoje „Centric“ grupėje Lietuvoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Belgijoje, Norvegijoje, Švedijoje ir Rumunijoje dirba apie 3,7 tūkst. darbuotojų.

2023 m. „Centric IT Solutions“ pardavimų pajamos augo 28 proc., iki 5,6 mln. EUR. Įmonės uždirbtas ikimokestinis pelnas pernai padidėjo 24 proc. ir siekė 305 tūkst. EUR, o darbuotojų Lietuvoje skaičius padidėjo 15 proc.

Pasak D. Aksinavičiaus, įmonės pardavimo pajamos pastaraisiais metais didėja 30-40 proc. kasmet ir panašu, kad artimiausioje ateityje paslaugų motininei įmonei apimtys tik didės. Nepaisant to, ambicinga padalinio Lietuvoje vadovų komanda, kurios branduolį sudaro ilgametę patirtį įvairiuose paslaugų centruose sukaupę profesionalai, jau kurį laiką brandino veiklos diversifikacijos idėją. Pasak vadovo, tokį strateginį žingsnį lėmė kelios priežastys.

Dainius Aksinavičius

„Mes ir toliau teiksime paslaugas ir motininei „Centric“ įmonei, šiuo požiūriu niekas nesikeičia. Tačiau kaip gerai ir ramiai begyventume, mes suprantame, kad paslaugų centrai turi savo gyvavimo ciklą. Tad viena priežasčių, paskatinusių eiti į rinką ir tiesiogiai pasiūlyti savo paslaugas klientams, buvo siekis valdyti riziką.

Kita vertus, ilgą laiką dirbant kaip paslaugų centrui, saugiame mamos užantyje, iškyla ir tam tikras pavojus apsnūsti, tapti vidutinioku, nes tarsi ir nėra poreikio labiau stengtis dėl kliento, augti ir didinti savo konkurencingumą. Paslaugų centruose natūraliai susiformuoja savotiškos šiltnamio sąlygos ir kas benutiktų, visada žinai, kad mama ateis ir pagelbės”, – pastebi D. Aksinavičius.

Vadovas pridūrė, kad „Centric“ grupės Lietuvos padalinyje dirbanti komanda iki šiol neturėjo tiesioginio kontakto su savo klientais – visos paslaugos buvo teikiamos tik per motininę įmonę.

„Tuo tarpu savo komandoje turime nemažai žmonių, kurių akys dega noru siekti daugiau ir kurie tiki, kad esame sukaupę pakankamai vertingos kompetencijos ir galime rinkai būti labai naudingi. Tad esu įsitikinęs, kad šis mūsų žingsnis yra labai organiškas mūsų vystymosi etapas, kuris organizacijai išeis į naudą visomis prasmėmis”, – neabejoja „Centric IT Solutions“ vadovas D. Aksinavičius.

Sulaukusi visapusiško palaikymo ir iš motininės įmonės, transformacijos kelionę „Centric IT Solutions“ pradėjo nuo komandos praplėtimo ir naujo verslo plėtros skyriaus sukūrimo. Naujai įkurtam skyriui jau metus vadovauja Donatas Bagdonas.

„Paslaugų centruose yra įprasta daryti dalykus, kuriuos tau kas nors pasako daryti. Tu paprastai dirbi savo motininei kompanijai, ir taškas. Visi kiti atvejai yra labai reta išimtis iš taisyklės.

Kita vertus, į šią transformaciją mes atėjome labai organiškai. Įmonė augino savo kompetencijas, subūrė stiprią komandą ir natūraliai atėjo suvokimas, kad mes nenorime daryti tik tai, ką mums pasako. Mes norime patys kurti ir vystyti“, – sako verslo plėtros skyriaus vadovas D. Bagdonas.