„Visi „Schneider Electric“ darbuotojai turi vienodas karjeros ir profesinio augimo galimybes, tačiau kiekvienas pats sprendžia ir pasirenka savo karjeros kryptį“, – sako Iveta Saknė, „Schneider Electric“ gamyklos Rygoje personalo valdymo verslo partnerė. Įdomu tai, kad „Schneider Electric“ Rygos gamykloje dirbančių moterų procentas yra netgi didesnis nei vyrų. Tam yra ir logiškas paaiškinimas – neautomatizuotuose procesuose labai svarbios ne tik žinios, bet ir rankų miklumas.

Šalin senas nuostatas!

„Požiūris, kad tik berniukai gali būti inžinieriais, o mergaitės - mokytojomis, jau seniai atgyveno. Mes palaikome, o taip pat ir kviečiame mergaites prisijungti prie komandos. Įmonėje turime daug gerų pavyzdžių, įrodančių, kad technikos mokslus ir elektroniką studijavusios moterys pas mus sėkmingai atlieka praktiką ir pasilieka čia dirbti bei toliau tobulėja kaip inžinierės įvairiuose gamybos procesuose“, - priduria Saknė.

Kiekvienos sėkmingos įmonės pagrindas – stipri, motyvuota komanda, o „Schneider Electric“ vizija – kiekvienam darbuotojui suteikti priklausymo įmonei jausmą. Todėl daug pastangų įdedama kuriant įtraukiančią, abipuse pagarba ir pasitikėjimu grįstą aplinką.

„Mums svarbu kurti aplinką, kurioje darbuotojai gali laisvai reikšti savo nuomonę ir siūlyti idėjas, kaip pagerinti įvairius kasdienius procesus, čia kiekvienas yra išklausomas. Noriu paskatinti merginas nebijoti studijuoti techninių mokslų ir rinktis su gamyba ir inžinerija susijusias profesijas, nes „Schneider Electric“ įmonėje visi vertinami vienodai“, – priduria įmonės atstovė.

Schneider Electric

Moterys – stiprios lyderės

Moterys užima svarbias ir vadovaujančias pozicijas ne tik „Schneider Electric“ gamyklose, bet ir biuruose. Viena iš jų - Raimonda Kursytė, įmonėje dirbanti jau 12 metų. Dvi jos kolegės dirba „Schneider Electric“ biure Didžiojoje Britanijoje, dar dvi - Nyderlanduose. Raimonda savo karjerą „Schneider Electric“ pradėjo Rygoje, klientų aptarnavimo skyriuje, kur ji koordinavo užsakymus ir bendravo su klientais. Bėgant metams Raimonda sukaupė didelę tarptautinę patirtį vadybos srityje, o šiuo metu ji yra vidutinės įtampos produktų vadovė.

Raimonda Kursytė, Schneider Electric vidutinės įtampos produktų vadovė

„Taip, tai technikos pramonė, tačiau šiais laikais ji neapsiriboja vien tik kabelių vyniojimu ir paskirstymo dėžučių montavimu. Šioje srityje taip pat netrūksta veiklos ir darbo biure. Tiesą sakant, man gaila, kad vis dar gajūs stereotipai ir prietarai dėl moterų vaidmens inžinerijos srityje. Tai labai įdomi sritis, kurioje galima stebėti, kaip tobulinamos technologijos ir keičiasi pasaulis“, - sako Raimonda ir priduria, jog visuomenės išankstinis nusistatymas buvo papildoma paskata jai įrodyti savo vertę.

„Man, kaip produkto vadybininkei, dažnai tenka rengti pristatymus klientams, vesti mokymus. Visada jaučiau, kad reikia stengtis kuo geriau pasiruošti ir pasirodyti. Iš esmės mano karjera įmonėje susiklostė labai sėkmingai, ir galbūt būtent todėl, kad visada stengiausi ir norėjau geriau pasirodyti“, – sako Raimonda.

Schneider Electric

Bėgant metams, „Schneider Electric“ kolektyvas keitėsi, tačiau lyčių įvairovė išlieka viena svarbiausių krypčių, kuria kryptingai judama. Raimonda pastebėjo, kad pastaraisiais metais įmonėje vis dažniau aukšto lygio vadovėmis tampa moterys. Kolektyvo sąmonėje svarbus tarpusavio supratimas, pagarba ir atviras bendravimas. Raimonda teigia nuolat jaučianti, kad įmonė rūpinasi savo darbuotojais, o tai atsispindi įvairios lengvatos ar premijos. „Tai perspektyvi, auganti pramonės šaka, kurioje gabūs, talentingi žmonės, nepriklausomai nuo jų lyties, turi geras galimybes rasti įdomų, padoriai apmokamą darbą“, – priduria Raimonda.

„Jaučiuosi stipri!“

Įvairovė, įtrauktis ir teisingumas šiuo metu yra labai aktualūs klausimai pozityvią aplinką kuriančiose įmonėse. Tvarumas yra „Schneider Electric“ kompanijos esmė, ir visa, ką įmonė daro, remiasi būtent juo. Tačiau tai atsispindi ne tik gamybos procesuose, gaminių pakuotėse, tiekimo grandinės efektyvumo planavime ar poveikyje aplinkai. Tvarumas taip pat labai svarbus darbuotojų patirčių srityje.

Anneli Nelson, „Schneider Electric“ žmogiškųjų išteklių verslo partnerė Baltijos šalyse

„Įvairovė, lygybė, įtrauktis labai svarbi žmogiškųjų išteklių valdymo dalis, siekiant pritraukti ir išlaikyti tikruosius talentus. Vertinu tai, kad „Schneider Electric“ eina teisingu keliu kaip pramonės lyderė ir laikosi pažado būti teigiamų pokyčių įmone, strategiškai žvelgdama į tvarumą iš žmogiškųjų išteklių perspektyvos. Siekiame būti labiausiai įtraukiančia ir rūpestingiausia kompanija pasaulyje, suteikdami visiems ir visur vienodas galimybes ir užtikrindami, kad visi darbuotojai jaustųsi unikalūs, vertinami ir saugūs. Tai leidžia mums geriau pasiruošti ateičiai, nes įvairovė yra inovacijų varomoji jėga“, – sako Anneli Nelson, „Schneider Electric“ žmogiškųjų išteklių verslo partnerė Baltijos šalyse.

„Jei kultūra atitinka verslo tikslus, įvyksta stebuklas. Mūsų Šiaurės žvaigždė yra mūsų vertybės, galiojančios visoje įmonėje ir tapusios mūsų strategija, kasdiene praktika ir įsipareigojimais, kurie neatsiejami nuo mūsų tikslų. Štai keletas pavyzdžių, kaip tai įgyvendiname praktiškai. „Schneider Electric“ kasmet atlieka darbuotojų apklausas, kad išanalizuotų vidaus procesus, įmonės kultūrą ir klimatą ne tik Baltijos šalių, bet ir pasaulio mastu. Apklausų rezultatai suteikia mums įžvalgų, ką galėtume patobulinti ir įgyvendinti kasdienėje praktikoje.

Schneider Electric

„Asmeniškai aš, kaip moteris, šioje įmonėje jaučiuosi stipri ir padrąsinta. Bendrovėje „Schneider Electric“ daugiau nei trečdalis darbuotojų yra moterys ir mes labai didžiuojamės, kad jos užima ne tik „tradicinius moteriškus vaidmenis“, tokiose srityse kaip žmogiškieji ištekliai ir klientų aptarnavimas, bet visoje organizacijoje“, – priduria Nelson.