Dažniausiai įmonės savo akcijas viešai platina tuomet, kai nori pritraukti išorinio kapitalo verslo plėtrai. Pasaulyje tokia praktika įprasta – norint greitai užimti rinkas ir nišas, iš veiklos generuojamų srautų dažniausiai nepakanka. Todėl įmonės eina į kapitalo rinkas ir savo vertybinius popierius siūlo visiems.

Gerai funkcionuojančios kapitalo rinkos naudingos ne tik verslą plėsti norinčioms įmonėms. Investuotojams vieši vertybinių popierių platinimai suteikia galimybę dalyvauti augimo istorijose bei iš jų gauti grąžą. Bendrai stiprios kapitalo rinkos tiek auginą vietinį verslą, tiek suteikia galimybes gyventojams alokuoti pinigus ne į užsienio, o būtent vietines įmones. Taip skatinant vietinę ekonomiką.

Baltijos šalyse per pastaruosius kelis metus labai pagyvėjo įmonių obligacijų rinka. Per gerą penkmetį jos dydis išaugo daugiau nei dešimt kartų. Virš 10% aktyvių vietinių mažmeninių investuotojų yra įsigiję įvairių Baltijos šalių įmonių obligacijų. Dažnai būtent obligacijų rinka įmonėms tampa pirmuoju žingsniu į pirminį viešą akcijų siūlymą.

Investuotojams įrodžiusios, jog gali ne tik skolintis, bet ir grąžinti pinigus, teikti reikalavimus atitinkančias finansines ataskaitas, atitikti tarptautinius veiklos bei skaidrumo kriterijus, obligacijų rinkos senbuvės užsitarnauja pasitikėjimą ir reputaciją. Tai ilgainiui leidžia investuotojams pasiūlyti tapti ir įmonės akcininkais.

Vienas iš tokių pavyzdžių yra Eleving Group. Įmonė savo pirmą obligacijų emisiją leido daugiau nei prieš dešimtmetį. Per tą laiką smarkiai paaugusi ir įgavusi tiek vietinių, tiek tarptautinių investuotojų pasitikėjimą, Eleving dabar pradėjo ir pirminį viešą akcijų siūlymą.

Veiklą prieš 12 metų pradėjusi Latvijoje Mogo vardu, šiandien Eleving Group yra tarptautinė šešiolikoje valstybių veikianti bendrovė. Įmonė užsiima transporto priemonių finansavimu (67% verslo) bei vartojimo paskolų teikimu (33% verslo). Įmonės pajamos praeitais metais viršijo 189 mln. eurų, o pelnas siekė 24.5 mln. eurų. Per veiklos laikotarpį įmonės metinis augimo tempas viršija 25%.

Dabar investuotojams siūloma įsigyti įmonės akcijų, kurias sėkmingai išplatinus Eleving Group įvertis bus 160-185 mln. eurų (~7 metiniai pelnai). Remiantis viešai pateikta informacija, investuotojams žadami kas pusmetiniai dividendai, kurių dydis priklausys nuo įmonės finansinės padėties ir sieks 30-50% pelno. Tad jei įmonė per 2024 uždirbs 30 mln. eurų grynojo pelno (per pirmą pusmetį sugeneruota 15.4 mln. eurų), dividendai vienai akcijai teoriškai svyruos tarp 8 ir 12 centų.

Sudėjus dividendinį pajamingumą su planuojamu 20-25% metiniu verslo augimu, kurį įmonė viešai žada palaikyti bent kelis ateinančius metus, turime daug žadantį akcijų siūlymą už santykinai gerą kainą: 7 pelnų įvertis industrijoje laikomas pakankamai žemu.

Bet grąža visuomet tėra rizikos pasekmė. Prieš investuojant būtina gerai įsigilinti ir suprasti įmonės veiklą, ypač veiklos rizikas. Kurių Eleving Group atveju yra tikrai nemažai. Ne viena jų tiek įmonės veiklą, tiek investuotojo grąžą gali paveikti neigiamai.

Pirmiausia, įmonė finansuoja rizikingesnių klientų segmentą, kuriems, dėl įvairių priežasčių, bankų durys uždarytos. Antra, didelė dalis įmonės veiklos yra besivystančios valstybės: virš 30% pajamų uždirbama Afrikoje, o Europoje didžiausia dalis verslo generuojama ne pačiose turtingiausiose šalyse kaip Rumunija, Albanija, Moldova.

Trečia, įmonės veikla yra griežtai prižiūrima ir reguliuojama, tad keičiantis įstatymams pagrindinėse veiklos jurisdikcijose, tiek įmonės pajamos, tiek pelnas gali ženkliai keistis. Čia svarbu paminėti, kad reguliavimas ilguoju laikotarpiu yra naudingas rinkoje veikiančioms įmonėms. Kuomet reguliatorius turi aiškią praktiką ir veikimo taisykles, jų besilaikančios įmonės gali jaustis gerokai saugiau ir veikti stabiliau, užtikrinčiau.

Tačiau bendrai įmonė yra jautri politinėms, reguliacinėms ir makroekonominėms rizikos. Per įvairius finansinius sukrėtimus pirmiausia nukenčia tiek neturtingiausi žmonės, tiek neturtingiausios valstybės. Pavyzdžiui per 2008/09 krizę besivystantis pasaulis patyrė žymiai didesnį šoką ir po krizės atsigavo gerokai vėliau, nei turtingos valstybės. Toks šokas bent kuriam laikui reikšmingai blogintų Eleving Group veiklos rezultatus.

Pati įmonė, atsižvelgiant į veiklos praktikas ir istoriją, rizikas puikiai supranta ir vertina. Pavyzdžiui per pandemiją didelės neigiamos įtakos įmonėms rezultatams nepasijautė, nepaisant tikrai rimto makroekonominio šoko. Atidžiai vertinami paskolos gavėjai, naudojant per veiklos metus išdirbtus statistinius modelius, taip pat su paskolomis susieti užstatai, gerosios darbo su reguliatoriais praktikos aprašytas rizikas leidžia smarkiai sumažinti.

Taip pat reikia įvertinti antrinės rinkos likvidumą. Eleving Group akcijos bus listinguojamos tiek Baltijos, tiek Vokietijos rinkose. Mūsų vietinė akcijų rinka nėra geriausias likvidžios rinkos pavyzdys. Nors Eleving Group žada turėti likvidumą užtikrinančių partnerių, egzistuoja reali tikimybė, jog tam tikrais momentais, norint realizuoti didesnį kiekį Eleving akcijų, tai padaryti gali būti arba brangu, arba sudėtinga.

Galiausiai įmonei Fitch agentūra yra suteikusi B kredito reitingą. Šis reitingas yra spekuliatyvus ir pati agentūra teigia, kad tokį reitingą turinčios įmonės yra rizikingos. Tačiau čia verta pažymėti, jog ir Akropolis Group ta pati Fitch suteikusi ne ypatingai geresnį BB+ reitingą. Ne todėl, kad Akropolis yra rizikinga, bet todėl, kad tai, pasauliniu mastu, maža geopolitiškai ne itin palankiame regione veikianti bendrovė. Tad ir Eleving reitingą veikia ne tik įmonės finansai, bet ir kiti, daugeliui regiono įmonių taikytini faktoriai.

Bendrai Eleving Group pirminis viešas siūlymas atrodo visai sąžiningas rizikos ir grąžos prasme. Rizikų yra, bet, jei įmonei pavyks laikytis pateiktų augimo prognozių, tikėtina grąža taip pat labai įdomi.

Vien vertinant dividendus, net jei akcijų kaina nuo IPO antrinėje rinkoje nesikeis, investuotojai vidutiniu laikotarpiu gali tikėtis dviženklės dividendinės grąžos. Kitaip sakant, vien per dividendus įmonė žada sugeneruoti ilgalaikę akcijų rinkoms būdingą grąžą. Tad net ir nedidelis, tarkime kelių procentų per metus, įmonės akcijų kainų augimas gali pasiūlyti reikšmingą, lyginant su vidutine ilgalaike akcijų rinkų grąža, rizikos premiją investuotojams.

Žinoma, visi scenarijai yra piešiami atsižvelgiant į šiandien prieinamus duomenis. Nei finansų rinkose, nei versle nėra nieko pastovaus ar užtikrinto. Investuodami visuomet prisiimate riziką prarasti dalį ar visą savo investuotą kapitalą. Pinigai iš oro neatsiranda, tikėdamiesi dviženklės grąžos visuomet turite aiškiai suprasti, kad su ja ateina ir nemaža rizika.

Šio viešo siūlymo rizikos ir grąžos santykis įdomiai gali atrodyti autoriui, bet visiškai neįdomiai jums. Prieš dalyvaudami platinime, gerai susipažinkite su pačia įmone, jos finansine situacija, ateities planais. Visa ši informacija yra pateikiama viešai, todėl būtinai skirkite laiko ir pasidomėkite, prieš priimdami bet kokį sprendimą.