Gamtos ir kokybiško poilsio gurmanams pritaikyta koncepcija

Projektas „Pušų parkas“ išsidėstęs greta dviejų reikšmingų gamtinių elementų: didžiausio Vilniuje Bukčių miško ir Neries upės, o tai ypatinga aplinka, sudaranti galimybę pėsčiomis vos per keletą minučių iš didmiesčio triukšmo patekti į visiškai laukinį mišką, patirti metų laikų kaitą ir jų įtaką augmenijai bei gyvūnijai.

,,Išskirtinės gamtos apsuptas projektas „Pušų parkas“ tokius pat unikalius sprendimus įgyvendino ir sklype: pasodintos aukštos miško pušys, įvairūs medžiai, krūminiai ir žoliniai augalai, kurie žmogaus jusles kutens ne tik besikeičiančių žiedų ir lapų spalva ir kamienų išraiška žiemą, bet ir kvapais. Visos 5 žmogui būdingos juslės turi galimybę atsinaujinti, įkvėpti ir atpalaiduoti: akys glostys pušų kamienus, žolynus, šėlstančias voveres, klausa užsipildys ošiančio miško, čiurlenančios upės ir čiulbančių paukščių garsais, rankos rinks kankorėžius, giles ar rudens lapus. Tai puikiai atpalaiduoja prieš miegą ir naują darbo dienos pradžią“, komentavo projekto vystytojo „Orner“ plėtros vadovė Kornelija Kazlauskytė.

Projekto atstovės teigimu, gyvenimas greta miško ir upės aktyviai sportuojančiam ar judančiam žmogui atveria dar didesnes laisvo judėjimo galimybes – nuo mankštos iki meditacijos ir bėgiojimo. Deja, bet būtent pandemija tapo postūmiu žmonėms prisiminti malonumą leisti laiką gamtoje, todėl projektai, esantys greta gamtos, tampa populiariausiu naujakurių pasirinkimu, dėl užtikrintos ilgalaikės ir saugios grąžos, juos vertina ir investuotojai.

Kornelija Kazlauskytė

Miško terapija neįkainojama dovana sveikatai

,,Mūsų savijautai įtaką daro daug veiksnių, vienas iš jų aplinka. ,,Moksliniai tyrimai patvirtina, kad miško terapija, žalios erdvės veikia mūsų fiziologiją ir psichologiją. Kiekvienas augaliukas, ypač spygliuočiai medžiai, išskiria fotoncidus medžiagas, kurios juos apsaugo ir gydo. Šios medžiagos turi priešgrybelines, antibakterines savybes, imunitetą stimuliuojantį poveikį. Miško terapija ,,miško maudynės“ (iš japonų kalbos: ,,shinrin-yoku“) buvimas gamtoje sutelkiant savo pojūčius ar tiesiog pasivaikščiojimas miške stiprina mūsų sveikatą, gali mažinti nerimastingumą, uždegiminius procesus, gerinti miego kokybę, normalizuoti kraujo spaudimą. Todėl namai, apsupti mišku, žinoma, turės teigiamą poveikį sveikatai ir bendrai emocinei savijautai“, sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) docentė ir mokslo darbuotoja, kognityvinės elgesio terapijos psichologė-psichoterapeutė, miško terapijos gidė Alicja Juškienė.

Alicja Juškienė

Buvimas gamtoje – stiprina imunitetą ir teigiamai veikia širdies sveikatą

Karoliniškių poliklinikos medicinos gydytojos Brendos Kintaitės teigimu, gyvenimas aplinkoje, kurią supa gamta yra daug ramesnis, atpalaiduojantis, padeda susidoroti su kasdieniniu emociniu bei fiziniu stresu.

,,Urbanizuotose teritorijose oras yra gana užterštas, o dėl to gali paūmėti lėtinės kvėpavimo takų ligos. Švaraus, gryno oro nauda tiek jaunam, augančiam organizmui, tiek vyresnio amžiaus asmenims yra prevencinis veiksnys respiracinės kvėpavimo sistemos ligų atsiradimui, paūmėjimui ar progresavimui“, akcentavo gydytoja.

Gydytoja sako, kad reguliarus vidutinio intensyvumo pasivaikščiojimas yra gera prevencija širdies ir kraujagyslių ligų susirgimams atsirasti ar esamiems pakitimams vystytis bei progresuoti. Neseniai Japonijoje atliktuose tyrimuose nustatyta, jog laiko leidimas gamtoje teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą mažinant sistolinį ir diastolinį kraujo spaudimą asmenims, turintiems padidėjusį kraujospūdį.

Laiko leidimas gryname ore, gamtoje padeda suaktyvinti imuninės sistemos ląsteles. Tyrimai rodo, jog imuninių ląstelių (angl. NK „Natural Killers“, kurios yra itin svarbios imuninės sistemos veikloje) kiekis didėja ilgesnį laiką leidžiant gamtoje.

Vaikų pozityvumui ir fiziniam judėjimui specialiai pritaikytos erdvės

Gydytojos B. Kintaitės teigimu, vaikams buvimo laikas gamtoje pasireiškia kognityvinių funkcijų gerinimo efektu. Tyrimai rodo, jog net trumpas laiko tarpas praleistas gamtoje yra susijęs su vaiko geresne dėmesio koncentracija. Grynas miško oras gali daryti įtaką ir emocijų valdymui, mažinti riziką sirgti psichinėmis ligomis, depresija, generalizuoto nerimo sutrikimu, ir kt.

K. Kazlauskytė sako, kad projekte ypatingas dėmesys skirtas vaikų gerovei, fizinio judėjimo skatinimui. ,,Vaikų raidos specialistai pastebi, kad ryškios vaikų kambarių, žaislų, rūbų ir ekranų spalvos, ypač išplitus technologijoms, daro įtaką vaikų aktyvumui ir neramumui, dėl šios priežasties specialistai pradėjo teikti priešingas nei anksčiau rekomendacijas – mažinti intensyvių spalvų naudojimą vaiko gyvenamojoje ir raidos aplinkoje, todėl projekte „Pušų parkas“ vaikų žaidimo ir sporto aikštelės įrengtos greta esančio miško įkvėptomis rusvomis ir žalsvomis spalvomis, kurios, kartu su ergonomiškais įrenginiais skatina fizinį aktyvumą, tačiau vaiko emociškai nedirgina“, pabrėžė K. Kazlauskytė.

Karštas liepos pasiūlymas – atrinktiems butams nuolaidos iki 20 tūkstančių eurų

Dabar atrinktiems butams itin patrauklūs pasiūlymai. Paskubėkite, nes pastatytų butų su daline apdaila kiekis sparčiai tirpsta, o butų su pilna apdaila skaičius ribotas.

Kaina nuo 89 700 eurų

Ieškantiems investicijos išskirtinis patogaus išplanavimo ir patrauklios kainos 1.5 kambario būstas, kurio kaina prasideda nuo 89 700 eurų!

Norintiems šiek tiek daugiau erdvės ypatinga galimybė įsikurti svajonių namuose šalia gamtos, kurių kaina prasideda nuo 131 820 eurų.

Šeimoms, ieškantiems erdvių namų - trijų kambarių butai, kurių kaina prasideda nuo 170 tūkstančių eurų.

O liepos mėnesį atvirų durų dienose galite ne tik apžiūrėti pusantro kambario demonstracinį, visiškai įrengtą butą ir pasijusti kaip namuose, bet ir įsigyti atrinktus butus su ypatinga nuolaida. Visų kategorijų butus galima rinktis su pilna arba daline apdaila, o norintiems - galimybė įsirengti drabužines.

,,Turime išskirtinių butų asortimentą, kurių langus glosto pušys. Pirmo aukšto butus įrengtos erdvios terasos, vienintelės tokios Lazdynėliuose, prilygsta kotedžo koncepcijai. Tai lyg prabangus kurortas, kuris išsiskiria privatumu, patogia erdve laisvalaikiui – svajonių namai ieškantiems gamtos oazės mieste“, komentavo projekto pardavimus koordinuojančios įmonės ,,RSM“ vadovė Olga Lapinskė.

Olga Lapinskė

Smalsu apsilankyti projekte ir sužinoti daugiau? Kviečiame registruotis visą Liepos mėnesį į atvirų durų dienas arba susitikimui darbo dienomis, vakarais ir savaitgaliais.

Registracija į atvirų durų dienas:

Tel. 846302520, garbiele@r-sm.lt