Šiuo metu tris gamyklas Marijampolėje turinčioje „Mantingoje“ dirba apie 40 maisto gamybos technologų – tiek kasdien dalyvaujančių gamybos procesuose ir užtikrinančių produkcijos kokybę, tiek kuriančių naujus gaminius ir ieškančių inovacijų.

„Maisto gamybos technologo darbas yra be galo įdomus. Šioje srityje dirbantys turi visas galimybes nuolat kurti ir tobulinti produktus, eksperimentuoti su naujomis technologijomis bei inovatyviais sprendimais. Duonos ir kitų kepinių rinka yra nuolat kintanti – kuriami nauji receptai, diegiamos inovacijos, tad technologams prireikia ne tik techninių žinių, bet ir kūrybiškumo, analitinio mąstymo, noro nuolat mokytis ir tobulėti“, – pasakoja „Mantingos“ naujų gaminių vystymo vadovė Ramunė Puzinienė.

Ramunė Puzinienė

Investuoja į technologų kompetencijas

Kad maisto gamybos technologai neatsiliktų nuo naujovių, „Mantinga“ šiemet jų kompetencijų stiprinimui skyrė apie 100 tūkst. eurų. Tai apima įvairius mokymus bei komandiruotes užsienyje, rinkos tyrimus.

„Turime nerašytą taisyklę, kad kiekvienas gamybos technologas ar technikas technologas turi bent vieną edukacinę išvyką per metus. Įprastai tų kelionių gali būti ir 2-4 per metus, priklausomai nuo to, kokios tais metais aktualios sritys, kur trūksta žinių“, – sako įmonės vyriausias technologas, technologinio departamento vadovas Darius Anelauskas.

Pasak jo, stengiamasi neatsilikti nuo kepimo pramonėje madas diktuojančių Vakarų Europos šalių: Vokietijos, Prancūzijos, Olandijos, Belgijos, Italijos, Danijos ir kitų. Su šiomis šalimis bendradarbiauja ir „Mantinga“.

Darius Anelauskas

„Mūsų technologai turi galimybę dirbti kartu su patyrusiais užsienio ekspertais, konsultuotis dėl esamų produktų kokybės gerinimo ar naujų produktų kūrimo. Tai suteikia galimybę įgyti ne tik teorinių žinių, bet ir praktiškai jas pritaikyti gamyboje. Juo labiau, kad užsienio šalių ekspertai ne tik dalinasi technologinėmis naujovėmis, bet ir padeda spręsti gamybines problemas, efektyvinti gamybos procesus siekiant optimalaus rezultato“, – pritaria R. Puzinienė.

Įmonės technologai taip pat aktyviai dalyvauja tarptautinėse parodose, tokiose kaip „PLMA“ (Olandija), „ISM“, „IBA“(Vokietija), „IDDBA“ (JAV), „FoodTech“ (Vokietija), „Polagra“ (Lenkija“ ar „F1“ (Prancūzija). Jose susipažįstama su nauja įranga, technologijomis ir žaliavomis, bendraujama ne tik su klientais, bet ir kitais gamintojais.

„Visada įvertiname, koks yra mūsų tikslas, ką siekiame sužinoti. Pavyzdžiui, šiemet planuojame aplankyti parodą, skirtą vien fasavimui „Fach Pack“ Vokietijoje. Mūsų padalinys gilinasi į technologinę įrangą, jos parinkimą tiek esamiems gamybos procesams, tiek plėtros projektams, todėl technologinės įrangos parodos yra tokios pat svarbios, kaip ir didžiausių kepimo naujovių“, – sako D. Anelauskas.

Neapsieinama ir be mokymų akademijose ar mokymo centruose, įvairių vizitų pas įrangos ir žaliavų tiekėjus. Pavyzdžiui, šiemet planuojama dalyvauti mokymuose Olandijoje ir Prancūzijoje, kur „Mantingos“ technologai gilins žinias apie sluoksniuotų ir duonos gaminių gamybą.

Mantinga gamyba

„Dar vienas iš būdų ugdyti kompetencijas yra rinkos tyrimai. Technologai, bendradarbiaudami su kitais skyriais, atlieka rinkos tyrimus skirtingose šalyse: analizuoja, tiria ir ragauja įvairius produktus, susipažįsta su skirtingomis kultūromis ir tendencijomis. Praėjusiais metais organizavome empanadų rinkos tyrimą Barselonoje, šiemet – sumuštinių rinkos tyrimus Anglijoje, Lenkijoje, Danijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Estijoje ir Švedijoje“, – teigia R. Puzinienė.

Nuo Marijampolės iki JAV

Gamybos technologai, kaip ir kitų profesijų atstovai, turi galimybes kilti karjeros laiptais.

„Turime ne vieną pavyzdį, kai mūsų darbuotojai iš meistro ar operatoriaus pozicijos pakilo iki technologo ar vyr. technologo pozicijų. Galimybės stiprinti kompetencijas neatsiejamas ir nuo galimybės prisiimti daugiau atsakomybių, vadovauti projektui, komandai“, – sako „Mantingos“ naujų gaminių vystymo vadovė R. Puzinienė.

Praėjusiais metais įmonėje Naujų produktų skyrius buvo padalintas į du naujus padalinius: naujų produktų vystymą (NPD) bei mokslinių tyrimų ir plėtros (R&D). NPD padalinys rūpinasi standartinių, privačių prekės ženklų ir individualių užsakymų produkcija, R&D – naujų technologijų išbandymu, bendradarbiavimu su mokslo ar kitomis įstaigomis. Įmonės planuose – plėsti R&D padalinį, nes inovacijos yra vienas iš pagrindinių įmonės vystymosi pagrindų.

„Iš pažiūros, gali pasirodyti, kad dirbame labai lokaliai, Marijampolėje, vis dėlto, mūsų produkcija keliauja į daugybę šalių. Visada džiugu matyti „Mantingos“ technologų sukurtus gaminius didžiausiose prekybos tinkluose ar visame pasaulyje garsiose parduotuvėse. Tarp jų – ir bandelės „Starbucks“ tinklui, ir užkandžiai didžiausioms JAV avialinijoms „Delta“ bei kiti gaminiai, kuriais didžiuojamės“, – šypsosi R. Puzinienė.

Mantinga gamyba

Mylimą darbą atradę technologai lieka ištikimi gamybai

Įspūdingos ir pačių technologų istorijos. Štai vyr. technologė Daiva Beržanskienė skaičiuoja jau 10-imt darbo metų „Mantingoje“ ir tikina, kad ši profesija atsibosti negali – pradėjusi nuo praktikos iš pradžių dirbo naujų gaminių kūrimo technologe, vėliau tapo gamybos technologe, o šiuo metu yra viena iš vyr. technologių.

„Kai pradėjau mokytis šios specialybės, supratau, kad tai daug daugiau nei tik „skonių“ žaidimas. Galiausiai teko atrasti, kad maisto technologija yra tikras mokslas! Čia daug chemijos, matematikos, biologijos ir netgi inžinerijos. Pasirodo, gaminti tobulą čiabatą gali būti taip pat sudėtinga, kaip sukonstruoti kosminę raketą. Maisto technologijos sritis yra nuolat kintanti ir reikalaujanti naujų žinių. Kiekviena diena atneša naujų iššūkių ir galimybių, nėra rutinos, o tai mane labai džiugina“, – dalinasi D. Beržanskienė.

Technologė ne tik prisideda prie kitų technologų edukacijos, bet ir esamų procesų optimizavimo, produktų kokybės gerinimo, alternatyvių žaliavų įvedimo į gamybos procesus, įvairių projektų.

„Netrūksta ir kelionių – nuo klientų ar tiekėjų lankymo iki mokymų ir seminarų tiek Lietuvoje, tiek Europoje. Vien pernai turėjau 5 darbo keliones, šiemet – jau 6. Labiausiai patinka lankytis kitų šalių gamyklose, kur galiu pasisemti realių patirčių, kaip optimizuoti, pagerinti gamybos procesus, taip pat naujų idėjų“, – sako D. Beržanskienė.

Daiva Beržanskienė

Kad komandiruotės nėra vien senbuvių darbuotojų privilegija, įrodo ir daugiau nei metus dirbančio inovacijų technologo Mantvydo Riškaus patirtis – per gana trumpą laiką „Mantingoje“ jis jau vyko į 5-ias tokias išvykas.

„Kai darbinausi čia, nežinojau, kad turėsiu tiek daug galimybių mokytis ir tobulėti. Jau apsilankiau Ispanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Olandijoje, kur kartu su kolegomis lankėmės pas įrangos gamintojus, technologus, taip pat dalyvavome parodose“, – džiaugiasi M. Riškus.

Mantvydas Riškus

Pasak jo, būtent kūryba ir kvalifikacijos kėlimas yra vienas iš didžiausių technologo darbo džiaugsmų bei privalumų dirbant „Mantingoje“.

„Esu labai imlus informacijai, noriu išmokti, o kūrybiškumas yra viena iš įmonės vertybių, ypač svarbi mūsų inovacijų skyriui. Smagu, kad galima bendrauti su įvairių sričių profesionalais, sužinoti naujų dalykų ir pasisemti darbui reikalingų žinių“, – sako jaunasis inovacijų technologas.

Paklaustas, ką palinkėtų būsimiems specialistams, dar tik svarstantiems apie maisto technologo profesiją, M. Riškus užtikrintai atsako: „Būtinai atraskite tai, kas „veža“, būkite drąsūs ir pasisemkite iš studijų kiek įmanoma daugiau – naudokitės visomis papildomomis galimybėmis, kaip Erasmus, verslo projektai ir praktikos. O baigus studijas linkiu surasti tokią įmonę, kurioje būtų gera dirbti ir turėtumėte gerą kolektyvą, kaip pasisekė man, atėjus į „Mantingą“.“