Baigus mokyklą – į Airiją

Pasak Tomo, svarbius gyvenimo pasirinkimus reikėjo daryti jau ankstyvoje jaunystėje. „Taip gavosi, kad baigęs 12 klasių susituokiau, reikėjo išlaikyti šeimą, todėl mokslus teko atidėti į šalį ir eiti dirbti. Bandėm kurti gyvenimą Lietuvoje, tačiau, kaip ir kiekvienai jaunai šeimai, norėjosi didesnių pajamų, turėjome daug svajonių ir poreikių, todėl galiausiai išvykau užsidirbti į Airiją, kurioje planavau praleisti pusę metų, o gavosi, kad likau ten visam dešimtmečiui“, - prisimena T. Ramančiuckas.

Atėjus laikui vaikams lankyti mokyklą, šeima nusprendė norinti toliau ugdyti atžalas Lietuvoje, nes tikraisiais namais visuomet laikė Lietuvą. Kaip pasakoja pats Tomas, sugrįžęs į gimtąjį Alytaus kraštą, tiksliai žinojo, kad nori dirbti būtent „Kauno grūduose“, mat dar būdamas Airijoje, girdėjo puikių atsiliepimų apie šią įmonę iš čia dirbusių savo kraštiečių.

„Kauno grūdų“ bendrovė Alytuje žinoma kaip viena didžiausių darbdavių, užsitarnavusi stabilios ir augančios organizacijos įvaizdį. Grįžęs į Lietuvą, norėjau įsidarbinti būtent čia ir man pavyko – karjeros kelią „Kauno grūduose“ pradėjau kaip gamybos darbininkas baltyminių-vitamininių papildų gamyboje. Darbas nebuvo lengvas, nemažai rankinio darbo, pareikalaudavusio fizinių jėgų.

Netrukus viskas susiklostė taip, kad gavau pasiūlymą pakeisti kitą kolegą naminių gyvūnų pašarų gamybos padalinyje ir užimti gamybos meistro pareigas, vadovauti dvidešimties žmonių komandai. Pasiūlymo iš karto atsisakiau. Tačiau tuomet, pamenu, grįžęs namo ėmiau galvoti – ar tikrai man užtenka to, ką turiu? Gavau galimybę išbandyti savo jėgas kitose pareigose, kodėl gi ne? Ir kitą dieną grįžau pas vadovą su teigiamu atsakymu“, – prisiminimais dalinasi „Kauno grūdų“ naminių gyvūnų pašarų gamybos padalinio vadovas.

Tobulėjimas – tik išėjus iš komforto zonos

Anot Tomo, naujos pareigos ir atsakomybės privertė daug mokytis. Ugdyti save reikėjo tiek asmeninėje, tiek profesinių žinių plotmėje. „Viskas buvo nauja, man nežinoma. Iš kolegų gaudavau daug patarimų, vieni buvo geresni, kiti blogesni. Galiausiai supratau, kad negalėsiu nuolat pasikliauti tik kitų patarimais ir turiu pradėti nuo savęs, t. y. keistis pats, tad stipriai įgudau į kursus, į saviugdos knygas, kad galėčiau išties būti vadovu. Atėjo suvokimas, kad man reikia žinių, neužtenka būti baigus 12 klasių. Nusprendžiau įstoti į Alytaus kolegiją ir baigiau maisto produktų technologijų studijas. Labai džiaugiuosi ir „Kauno grūdų“ organizuojama „Meistrų akademija“. Šie mokslai pakeitė mano suvokimą kaip elgtis kolektyve, kaip motyvuoti žmones, kaip vesti komandą į priekį. Apskritai, labai mėgstu pastovumą, nemėgstu keisti darbų. Geriau gerinsiu sąlygas ten, kur esu, negu eisiu ieškoti kur geriau. Kaip sakoma, pas kaimyną žolė žalesnė, bet ką padariau pats, kad pas mane ji žaliuotų? Visada turime pradėti nuo savęs“, – patirtimi dalijasi Tomas.

Paklaustas, kokios asmeninės savybės labiausiai padėjo pasiekti karjeros, Tomas užsimena apie perfekcionizmą ir žingeidumą: „Turiu tokią savybę, kurios paskutiniu metu stengiuosi atsisakyti – tai manymą, kad tik aš pats galiu viską padaryti geriausiai. Žiūrint atgal, matau, kad ši savybė man padėjo mokytis ir augti, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje, ypač komandoje, reikia išmokti pasitikėti ir tikėti kitais. Tai šiandien ir stengiuosi daryti – augti pats ir ugdyti komandą, dalintis atsakomybe ir kartu siekti naujų aukštumų. O labiausiai, tikriausiai, pasitarnavo noras įsigilinti ir suprasti, kaip daryti tai, ką darau, geriausiai. Noro mokytis neprarandu ir šiandien. Kiekvieni nauji mokymai, knygos, naujos profesinės žinios – man tikras malonumas. Nuolat „geriu“ informaciją į save ir manau, kad mokytis turime visą gyvenimą“.

Tomas Ramančiuckas, „Kauno grūdų“ naminių gyvūnų pašarų gamybos padalinio vadovas

Laukia nauji iššūkiai

Šiandien Tomas Ramančiuckas vadovauja 38 žmonių kolektyvui. Su naujomis pareigomis gavo ir naujų iššūkių. Tomui buvo pavesta iš naujo sudėlioti visą gamybos koncepciją, pertvarkyti struktūrą ir paskirstyti darbuotojų atsakomybes. „Su naujomis pareigomis atėjo ir naujos atsakomybės. Dabar mano žinioje ir personalo, biudžeto valdymo klausimai, prie kasdienių darbų prisidėjo ir dalyvavimas aukštesnio lygio vadovų susirinkimuose, investicinių klausimų valdymas. Viskas man nauja, bet tuo pačiu ir be galo įdomu, todėl žinau, kad tikrai su viskuo susitvarkysiu“, – optimistiškai kalba T. Ramančiuckas.

Paklaustas, ar sunku rasti darbuotojų į savo komandą, Tomas sako, kad „Kauno grūdų“ bendrovė Alytaus regione yra gerai žinomas darbdavys, tad norinčių čia dirbti netrūksta:

„Aš ir pats, kai reikia ieškoti naujų narių į kolektyvą, mėgstu imtis nestandartinių veiksmų. Žmonės šiais laikais „gyvena“ socialiniuose tinkluose, tad pasidalinus darbo skelbimu juose, žinia apie laisvas darbo pozicijas pasklinda greitai ir norinčių ateiti dirbti netrūksta. Tuo labiau, kad čia visada laukia stipri, palaikanti, profesionali ir auganti komanda. Manau, kad „Kauno grūdai“ per pastaruosius keletą metų, po to kai susijungė su AB Akola group, tapo ypač matomi Alytaus mieste. Čia veikia du bendrovės fabrikai ir netrukus atsidarys trečiasis, mes aktyviai dalyvaujame miesto šventėse, kultūriniuose renginiuose.

Darbuotojai čia nuolatos jaučia vadovybės dėmesį, dedama daug pastangų sukurti papildomas naudas darbuotojams, suteikiamas sveikatos draudimas, organizuojami renginiai, šventės, dovanos darbuotojams ir jų vaikams įvairiomis progomis. Mūsų, naminių gyvūnų pašarų fabrike, augant gamybos apimtims, taip pat planuojame nemažai pokyčių, kurie, tikiu, bus naudingi visai komandai.“