„Lietuvos startuolių ekosistema per pastaruosius 7 metus paaugo net 7 kartus ir jos vertė siekia beveik 14 mlrd. eurų, tai rodo, kad mūsų šalies startuoliai užsitarnauja vis svarbesnę vietą tarptautinėje arenoje. Jie plėtoja išties inovatyvius sprendimus, geba pritraukti investicijų, kurti aukštos pridėtinės vertės darbo vietas ir produktus bei vaidina vis svarbesnį vaidmenį šalies ekonomikoje.  Per 2023 m. Lietuvoje įkurti ir įsikūrę startuoliai pritraukė beveik 300 mln. eurų investicijų, o tokio masto renginiai kaip „Startup Fair“ ne tik atspindi šalies startuolių ekosistemos potencialą ir svarbą regione, bet ir padeda jai stiprėti, suteikia sąlygas į Lietuvą atvesti naujų investicijų, megzti verslo santykius ir dalintis žiniomis, o svarbiausia – buria tarptautinę verslių ir inovatyvių idėjų turinčių kūrėjų bendruomenę“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 

Pasaulinio garso pranešėjai pristatys aktualias temas 

Šiais metais renginys išsiskiria plačia dalyvių geografija – į jį atvyksta atstovai iš daugiau nei 60 šalių nuo Šiaurės Amerikos iki Azijos.  

Anot Inovacijų agentūros skyriaus „Startup Lithuania“ vadovės Karolinos Urbonaitės, pagrindinė konferencija apims itin platų temų spektrą nuo patarimų, kaip pritraukti investicijų iš užsienio, iki naujausių dirbtinio intelekto sektoriaus tendencijų aptarimo. Dalyviai turės progą išgirsti pasaulyje žinomų startuolių vadovų ir įkūrėjų, investuotojų bei kitų ekosistemos dalyvių sėkmės istorijų, gauti naudingos informacijos bei ekspertinių įžvalgų. 

Šiemet tarp „Startup Fair“ pranešėjų – vienas iš su Lietuva siejamo vienaragio „Flo Health“ įkūrėjų ir jo vadovas Dmitry Gurski, „Microsoft“ debesijos inovacijų srities vadovas Ido Jonathan Engel, svariai prisidėjęs prie „ChatGPT“ paleidimo į rinką, buvęs „Meta Ireland“ vadovas Rick Kelley, technologijų žurnalistė Cate Lawrence ir daug kitų ryškių asmenybių.  

Startuoliams – galimybė pritraukti investicijų 

Šiemet, kaip ir pernai, startuoliai iš viso pasaulio savo idėjas tarptautinei investuotojų komisijai ir auditorijai pristatys „Pitch Battle“ startuolių kovų konkurso scenoje. 

„Inovatoriams – tai ne tik galimybė būti pastebėtiems investuotojų, bet ir iš karto pritraukti ankstyvosios stadijos investicijų giliosioms ir dvigubos paskirties technologijoms, robotikos ar gyvybės mokslų sprendimams vystyti ir ne tik. Galimybę sužibėti ir pritraukti investicijų turės kiekvienas startuolis“, – sako K. Urbonaitė. 

Lietuvos verslo angelų tinklas (LitBAN) kartu su „Coinvest Capital“ ir „Baltic Sandbox Ventures“ fondais į 1-3 geriausius sprendimus pristačiusius startuolius planuoja investuoti iki 3 mln. eurų. Atrinkti finalistai taip pat galės dalyvauti „Startup Lithuania“ kartu su „Plug and Play“ įgyvendinamoje akceleratoriaus programoje ir turės progą pritraukti joje numatomas 30 tūkst. eurų siekiančias investicijas. Šiemet startuolių kovose jų dalyvaus apie 40. 

Plačios tinklaveikos galimybės 

Renginio metu veiks speciali tinklaveikai skirta erdvė, o viso planuojama daugiau nei 10 partnerinių renginių. Konferencijos išvakarėse vyks „Investor Camp“ renginys, skirtas verslo angelams ir rizikos kapitalo investuotojams susipažinti su Lietuvos startuolių ekosistema ir jos potencialu, megzti ryšius su Lietuvos bei kitų šalių investuotojais ir startuoliais. Renginį organizuoja Inovacijų agentūros skyrius „Startup Lithuania“, Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacija (LT VCA) bei Lietuvos verslo angelų asociacija (LitBAN), jame dalyvaus daugiau nei 400 investuotojų iš viso pasaulio.  

„Investor Camp“ metu savo pranešimus pristatys rizikos kapitalo fondo ir technologijų startuolių akceleratoriaus „Firstpick“ valdančioji partnerė Jonė Vaitulevičiūtė, Šveicarijos turto fondo UBS vadovas Frederic Leibundgut, vienaragio „Vinted“ vadovas Thomas Plantenga, „SEB Greentech Venture Capital” investavimo vadovė Kristina Söderberg ir kiti pranešėjai. 

Inovacijų agentūra „Startup Fair. Pulse 2024“ kontekste taip pat organizuoja ateities maisto degustaciją. Be to, savo renginius planuoja „Kaunas IN“, rizikos kapitalo fondai „Practica Capital“ ir „Firstpick“. „Karma Ventures“ inicijuoja rytinį bėgimą „Karma Run Start-Up Fair“, o startuolių akceleratorius iš JAV „Plug and Play“ rengs mokymus atrinktiems „Pitch Battle“ dalyviams. Negana to, visi besidomintys turės progą susipažinti su Afrikos šalių startuolių ekosistema „Africa Day“ renginyje, dalyvauti kituose tinklaveikos renginiuose.  

„Šiemet „Startup Fair“ pirmąkart vyks Paupio turguje ir šalia esančiame „Pasaka Cinema“ kino teatre. Naujoms erdvėms ieškojome Lietuvos startuolių ekosistemos dinamiką atspindinčios ir augančio renginio poreikius atitinkančios vietos. Naujasis gyvybe ir kūrybine energija pulsuojantis Paupio rajonas, išsiskiriantis savo modernumu, unikaliomis architektūrinėmis formomis ir tapęs tradicinių bei inovatyvių verslų traukos vieta, puikiai atspindi renginio dvasią“, – sako K. Urbonaitė. 

Pilną „Startup Fair. Pulse 2024“ programą ir daugiau informacijos apie renginio dalyvius bei lydinčias iniciatyvas galima rasti konferencijos interneto svetainėje www.startupfair.lt.