Pietryčių Azijos šalis vėl skelbia didelį pavojų, šeštadienį pareigūnams pranešus apie pirmuosius vietinio užsikrėtimo atvejus nuo balandžio mėnesio. Sekmadienį paskelbta apie dar tris COVID-19 atvejus, visi jie užfiksuoti Danange.

Evakuacija užtruks mažiausiai keturias dienas. Per dieną bus vykdoma maždaug po 100 vidinių skrydžių iš Danango į 11 kitų Vietnamo miestų, pranešime teigė šalies vyriausybės atstovai.

Danange vėl įvestos saugaus atstumo laikymosi taisyklės.

Įvedęs griežtas karantino priemones ir išbandęs aktyvaus ir itin plataus testavimo sistemą, Vietnamas nuo koronaviruso pandemijos pradžios patvirtino tik 420 COVID-19 atvejų, šalyje mirčių neužfiksuota.

Pirmadienį Vietname patvirtinta 11 naujų COVID-19 atvejų, tai didžiausias vietinių užsikrėtimo atvejų skaičius per daugiau nei tris mėnesius, pranešė sveikatos ministerija.

11 užsikrėtusių žmonių, kuriems COVID-19 patvirtintas pastarąją parą, yra tarp 24 ir 70 metų, užsikrėtė ir keturi medicinos darbuotojai, dirbantys didelėje Danango mieste esančioje ligoninėje.

Vietnamas priėmė sprendimą iki rugsėjo atidėti didžiausią Azijoje regioninį saugumo forumą ir kasmetinį Pietryčių Azijos diplomatijos vadovų susitikimą dėl koronaviruso pandemijos grėsmės.

Du šio regiono šalių diplomatai pirmadienį sakė naujienų agentūrai AP, kad Vietnamas, šiemet pirmininkaujantis Pietryčių Azijos šalių asociacijai (ASEAN), tikisi surengti tiesioginius, o ne virtualius susitikimus.

Planuota, kad ASEAN regioninis forumas (ARF) prasidės vėliau šią savaitę.

Į šį renginį, be dešimties bloko šalių užsienio reikalų ministrų, turėtų atvykti JAV, Kinijos, Japonijos, Rusijos, Indijos, Pietų ir Šiaurės Korėjų bei kitų Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių diplomatijos vadovai. Per jų diskusijas tikimasi aptarti Korėjos pusiasalio denuklearizacijos ir kitus klausimus.

Dauguma iš 1,3 tūkst. ASEAN šiais metais organizuotų susitikimų dėl COVID-19 pandemijos vyko internetu, įskaitant praeitą mėnesį surengtą šios organizacijos viršūnių susitikimą.

Minėti du diplomatai, pageidavę neviešinti jų vardų, sakė, kad jautresnės derybos, įskaitant už uždarų durų rengiamas diskusijas tarp Kinijos ir ASEAN šalių dėl „elgesio kodekso“ ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje, buvo atidėtos neribotam laikui.

Kinijoje per parą nustatytas didžiausias naujų COVID-19 atvejų skaičius nuo balandžio

Kinijoje pirmadienį nustatytas 61 naujas koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejis – didžiausias per vieną dieną užregistruotų naujų susirgimų skaičius nuo balandžio.

Užsikrėtimo atvejų pagausėjimas siejamas su protrūkiais trijuose regionuose, paskatinusiais nerimą dėl naujos susirgimų bangos.

Nacionalinė sveikatos komisija informavo, kad iš 57 neįvežtinių COVID-19 atvejų didžioji dalis nustatyta šiaurės vakariniame Sindziango regione. Šio uigūrų autonominio regiono sostinėje Urumči liepos viduryje kilo staigus koronaviruso protrūkis.

Šiaurės rytinėje Liaoningo provincijoje, kur praėjusią savaitę Daliano mieste kilo naujas protrūkis, užregistruota 14 neįvežtinių COVID-19 atvejų.

Dar du neįvežtiniai atvejai nustatyti kaimyninėje Dzilino provincijoje, besiribojančioje su Šiaurės Korėja. Tai pirmieji šioje provincijoje užregistruoti užsikrėtimo atvejai nuo gegužės pabaigos.

Likę keturi pirmadienį nustatyti COVID-19 atvejai yra įvežtiniai.

Tai didžiausias per vieną dieną užregistruotų naujų susirgimų skaičius nuo balandžio 14 dienos, kai buvo patvirtinti 89, daugiausia įvežtiniai, COVID-19 atvejai.

Kinijos pareigūnai Daliano uostamiestyje pradėjo masinį šimtų tūkstančių žmonių testavimą.

Antra masinio testavimo banga sekmadienį taip pat prasidėjo Sindziango sostinėje Urumči, siekiant išaiškinti gyventojus, kurių ankstesnių COVID-19 tyrimų rezultatai buvo klaidingai neigiami, pranešė valstybinis laikraštis „Global Times“. Masinis testavimas čia buvo surengtas anksčiau šį mėnesį.

Penktadienį spaudos konferencijoje vietos pareigūnai pranešė, kad 3,5 mln. gyventojų turinčiame Urumči koronavirusinė infekcija nustatyta daugiau kaip 2,3 mln. žmonių.

Nauji protrūkiai kilo šeštadienį prasidėjus ilgai atidėliotam Kinijos futbolo aukščiausiosios lygos sezonui.

Daliano ir Urumči gyvenamuosiuose rajonuose buvo paskelbtas karantinas, valdžiai intensyviai stengiantis suvaldyti viruso plitimą.

Ekspertai dar nenustatė pastarojo protrūkio Sindziange, per kurį jau užsikrėtė 178 žmonės, šaltinio.

Apie naujus susirgimus Dziline pranešta praėjus kelioms dienoms po prezidento Xi Jinpingo apsilankymo šioje provincijoje praėjusią savaitę.

Sekmadienį čia buvo nustatyti keturi besimptomiai atvejai, patikrinus iš Daliano grįžtančius keliautojus.

Kinijoje medikų stebimi dar 302 užsikrėtusieji, kuriems nepasireiškė jokių simptomų, pirmadienį pranešė pareigūnai. Šiuo metu šalyje koronavirusine infekcija serga 331 žmogus, 21 asmens būklė vertinama kaip sunki.

Honkonge priimta daugiau apribojimų, kuriais siekiama stabdyti COVID-19 plitimą

Honkongas pirmadienį paskelbė daugiau apribojimų, kuriais siekia suvaldyti koronaviruso plitimą, padaugėjus užsikrėtimo atvejų. Įvestas draudimas susiburti didesnėms nei dviejų asmenų grupėms, taip pat uždrausta valgyti restoranuose, reikalaujama visose viešose vietose, taip pat ir lauke, dėvėti veido kaukes, praneša „Reuters“.

Šios priemonės įsigalios trečiadienį. Tai pirmas kartas, kai mieste visiškai draudžiama valgyti restoranuose ir kitose maitinimo įstaigose – maistą leidžiama tik išsinešti.

Honkonge nuo sausio pabaigos užfiksuota daugiau nei 2 600 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, nuo šio viruso sukeliamos ligos mirė 20 žmonių.

„Situacija išties kelia nerimą“, – teigė vyriausiasis sekretorius Matthewas Cheungas ir pabrėžė, kad dabartinis protrūkis yra stipriausias, kokį Honkongui teko patirti.

Priemonės galios 7 dienas, sakė jis.

Honkonge liepos mėnesį buvo paskelbti švelnesni lankymosi restoranuose apribojimai – vakarieniauti restoranuose leista tik iki 18 val. Tačiau dienos metu restoranai ir kavinės veikė kaip įprasta.

Vis dėlto pastarąsias tris savaites mieste padaugėjo vietinių užsikrėtimo atvejų, o sekmadienį, jau penktą dieną iš eilės, per 24 val. patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius buvo didesnis nei 100.

Per savaitgalį mieste buvo sustiprinta kontrolė, uždaryti populiarūs paplūdimiai, įvestos naujos taisyklės, skirtos reguliuoti į miestą atplaukiančių laivų įgulų srautus.