Neseniai lankytojams duris atvėrė unikalus Šaltojo karo muziejus, įrengtas viename pirmųjų Sovietų Sąjungos buvusiame požeminiame balistinių raketų šachtiniame paleidimo komplekse. Muziejus išsidėstęs Žemaitijos nacionalinio parko teritorijoje.

Nuo 1963 iki 1978 metų čia buvo dislokuotos keturios vidutinio nuotolio balistinės raketos SS-4, apginkluotos 2 megatonų galios termobranduolinėmis galvutėmis. Visos raketos buvo nutaikytos į Vakarų Europos šalis: Didžiąją Britaniją, Vakarų Vokietiją, Ispaniją, Norvegiją, Turkiją.
Muziejaus istorinė ekspozicija pasakoja apie penkis dešimtmečius trukusį Šaltąjį karą – vieną garsiausių bei pavojingiausių karinių konfliktų istorijoje.

Muziejuje pateikiama vaizdinė bei grafinė medžiaga, pasakojanti apie kažkada buvusios visiškai slaptos sovietinės imperijos branduolinės ginkluotės organizavimo bei veikimo principus, čia taip pat demonstruojami kovinių raketų bei kitų Šaltojo karo ginkluotės rūšių pavyzdžiai bei maketai.

Kaip pasiekti Šaltojo karo muziejų? Iš Plungės važiuojama Mažeikių link apie 8 km, tada sukama į kairę, kur yra kelio ženklas „Plateliai 11“. Nuvažiavus apie 6 km, sukti į dešinę, kur yra kelio ženklas „Plokštinė 5“ ir važiuoti dar 5 km žvyrkeliu per mišką. Po to sukti į kairę ir dar apie 300 metrų važiuoti betonuotu keliu iki automobilių stovėjimo aikštelės.
Jeigu atvažiuojama iš Skuodo, Salantų pusės, reikia važiuoti iš Platelių (per Beržorą) Plungės link 5 km, po to sukti į kairę, kur yra kelio ženklas „Plokštinė 5“ ir važiuoti dar 5 km žvyrkeliu per mišką. Po to sukti į kairę ir dar apie 300 metrų važiuoti betonuotu keliu iki automobilių stovėjimo aikštelės.

Jeigu atvažiuojama iš Mažeikių pusės, reikia važiuoti ne per Platelius (prie pirmos žiedinės sankryžos „Žemaitijos nacionalinio parko direkcija 14“ nesukti į dešinę), o pavažiavus dar apie 10 km link Plungės, sukti į dešinę, kur yra kelio ženklas „Plateliai 11“. Nuvažiavus apie 6 km, sukti į dešinę, kur yra kelio ženklas „Plokštinė 5“ ir važiuoti dar 5 km žvyrkeliu per mišką. Po to sukti į kairę ir dar apie 300 metrų važiuoti betonuotu keliu iki automobilių stovėjimo aikštelės.

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Prie Šaltojo karo muziejaus vartų.