Išvykas Lietuvoje labiausiai renkasi dėl dviejų priežasčių

Du iš trijų „Keliauk Lietuvoje“ užsakymu atliktame tyrime apklaustų 18–74 metų respondentų (66 proc.) nurodė pagrindines savo metų atostogas praleidžiantys Lietuvoje. Vis dėlto pastebima tendencija, kad ilgesnes atostogas planuojantys gyventojai mažiau linkę jas leisti Lietuvoje. Užsienyje atostogavusių keliautojų dalis šįmet padidėjo penkiais procentiniais punktais ir siekia 28 proc., tačiau tik mažiau nei pusė jų (13 proc.) metus praleido be jokių kelionių Lietuvoje.

„Išvykas Lietuvoje žmonės daugiausiai renkasi dėl nedidelių atstumų ir greitos kelionės. Tuo savo pasirinkimą grindė du trečdaliai apklaustųjų. Trims iš penkių keliautojų taip pat svarbu ir tai, kad savo poilsį šalies viduje nebūtina planuoti iš anksto, o jei ir prireikia – tai padaryti daug paprasčiau. Apskritai, žmonės keliauja po Lietuvą norėdami pažinti naujas vietas ir savo akimis pamatyti visą savo šalies grožį. Pastarieji aspektai, drauge su domėjimusi kultūriniu paveldu, šiais metais minimi dažniau nei pernai“, – pranešime spaudai komentuoja turizmo skatinimo agentūros vadovė Olga Gončarova.

Kaip ir anksčiau, keliones šalies viduje planuojantys lietuviai apgyvendinimo vietos įprastai ieško internetu (88 proc.), o populiariausia paieškos platforma išlieka „Booking.com“ (63 proc.). Pastaraisiais metais gyventojai ėmė naudotis ir ne tokiais populiariais lietuviškais apgyvendinimo tinklalapiais (pavyzdžiui, „Trumpam.lt“, „Priejuros.lt“ ir kt.). Tiesa, kol kas tai daro tik maždaug vienas iš dešimties tyrimo dalyvių. Vis rečiau lietuviai nakvynės ieško gyvai, jau pasiekę kelionės tikslą (9 proc.).

„Google“ paieška renkant aktualią informaciją prieš kelionę arba jos metu yra svarbiausias šaltinis, kurį rinkosi 38 proc. apklaustųjų. Ir visgi rekomendacijų apie tai, kur galima rasti, gražiausią vaizdą, skanausią maistą ir maloniausią nakvynę, lietuviai vis dar itin dažnai teiraujasi draugų ar artimųjų (36 proc.). Renkant informaciją apie keliones rečiau nei pernai pasitelkiamas socialinis tinklas „Facebook“ (21 proc.).

Pamatė mėgstamiausią krypti Lietuvoje

Mėgstamiausia vietinių kelionių kryptis – Klaipėdos apskritis. Kaip parodė atliktas tyrimas, apsilankyti pajūryje nors kartą per metus nusprendžia kone pusė (49 proc.) gyventojų. Į pagrindinį šalies kurortą, Palangą, lietuviai kiek rečiau užsuka savaitgaliais, tačiau kaip ir ankstesniais metais, tai vis dar yra mėgstamiausia gyventojų vieta leisti ilgąsias metų atostogas. Populiariausia transporto priemone kelionėms po Lietuvą išlieka automobilis, kurį savo kelionėms renkasi 9 iš 10 vietinių turistų.

Lietuvoje kelionių maršrutus planuojantys gyventojai dažniausiai renkasi ramų poilsį gamtoje (46 proc.) ir gamtos objektų lankymą (42 proc.). Maždaug du iš penkių vietinių keliautojų taip pat mėgsta lankytis restoranuose ar kavinėse, o trečdalis renkasi kultūros objektus.

Apžvelgiant laikotarpį nuo 2022 iki 2023 metų pastebima, kad lietuviai daugiau pinigų išleido apgyvendinimui, maistui ir gėrimams. Maždaug trys iš penkių gyventojų teigia, kad keliauti Lietuvoje jiems yra brangu, tačiau tai vis tiek neatgraso jų nuo naujų išvykų planavimo. Taupymo sumetimais žmonės dažniau ima rinktis keliones be nakvynės. Pernai taip keliavo trečdalis (33 proc.) vietinių turistų, o šiais metais tokį pasirinkimą atskleidė 42 proc. apklaustųjų. Skaičiuojama, kad savaitgalio išvyka vienam asmeniui mūsų šalyje per metus pabrango maždaug 30 eurų, o kasmetinių atostogų išlaidos padidėjo beveik 120 eurų, rašoma pranešime spaudai.

Remiantis tyrimo duomenimis, vietiniai keliautojai labiausiai buvo nepatenkinti per aukštomis kainomis vietinėse poilsio vietose. Dalis šalies viduje keliavusių gyventojų taip pat išskiria viešųjų tualetų stoką, prastą kelių būklę ir nepatogius privažiavimus prie objektų automobiliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją