Poilsiautojai nesutaria

Palangoje, Vytauto gatvėje, ties lankomiausiomis vietomis – Basanavičiaus gatve, Kurhauzu ir Palangos koncertų sale – pasitinka geltonais zigzagais pažymėta gatvės dalis, kur dar pernai rikiavosi automobiliai. Būtent ši Vytauto gatvės atkarpa buvo itin paklausi ieškantiems kur priparkuoti transporto priemonę, tačiau jau šią vasarą tenka ieškoti kitų išeičių.

„Ir labai teisingai padaryta. Siaura gatvė, iš vienos pusės sustatytos mašinos, iš kitos – dviračiai, tai pravažiuot normaliai buvo neįmanoma“, – sprendimą drausti parkuoti automobilius bene judriausioje Palangos erdvėje sveikina poilsiautoja Miglė.

„Nežinau, ar reikėjo, ir taip nelabai yra kur arti pasiparkuoti, dar ir čia panaikino“, – prieštarauja pajūryje atostogaujantis Tautvydas.

Palangoje uždrausta parkuoti automobilius Vytauto gatvės atkarpoje

„Būtų mano valia – aš čia, šitoj atkarpoj, išvis eismą uždrausčiau. Tegul eina pėsčiom arba važiuoja dviračiais. Kai tas dviračių takas platus, važiuojamoji dalis liko labai siaura. Dabar, kai nepriparkuota mašinų, galima drąsiau važiuot, bet ir tai... Kurortas, galima ir be mašinų kažkur, tik švaresnis oras būtų“, – samprotauja Karolina, iš sostinės į Palangą atvažiavusi taip pat atsipūsti.

O štai Juozas iš Kėdainių piktinasi: „Su mano kojom jau ne tokius atstumus vaikščioti. O senų žmonių čia daug. Palikom mašiną ten, prie savivaldybės, tai tokį gabalą ateit. Nežinau, kam čia trukdė“, – nesupranta vyras.

Savivaldybė: šioje vietoje ne kartą buvo per plauką nuo nelaimės likusių įvykių

Palangos miesto savivaldybės administracijos atstovė spaudai Tamara Zaiceva „Delfi“ paaiškina, kodėl naujai įsigaliojęs draudimas parkuoti automobilius šioje Vytauto gatvės atkarpoje buvo tiesiog būtinas.

„Sprendimas drausti parkuoti automobilius Vytauto gatvės atkarpoje nuo J. Basanavičiaus g. iki Kęstučio g. priimtas eismo dalyvių saugumo sumetimais – ši vieta ties Kurhauzu ir Palangos koncertų sale, visai greta labiausiai kurorte lankomos J. Basanavičiaus gatvės, yra ypač judri, čia nuolat yra itin dideli, tūkstantiniai, pėsčiųjų srautai bei itin daug dviračiais judančių kurorto svečių ir miesto gyventojų, kurie važiuoja dviratėmis ar kitomis nemotorinėmis transporto priemonėmis Vytauto gatvėje esančiu dviračiu taku. Taip pat vyksta ir automobilių eismas.

Siekiant iki minimumo sumažinti avaringų situacijų galimybę šioje kone vienoje iš pačių judriausių kurorte vietoje buvo nuspręsta uždrausti automobilių parkavimą. Toks sprendimas priimtas Palangos miesto rinkliavų centro siūlymu.“

Anot T. Zaicevos, nors tragiškų įvykių susidūrus dviratininkams, pėstiesiems ir automobiliams šioje atkarpoje nebuvo, sprendimas priimtas prevenciškai, mat ne kartą čia dėl didelės automobilių, dviračių ir pėsčiųjų spūsties pastebėtos situacijos, likusios vos per plauką nuo didelės nelaimės.

Palangoje uždrausta parkuoti automobilius Vytauto gatvės atkarpoje

„Įsivaizduokite, jei į Kurhauzą, Palangos koncertų salę eina 2000 žmonių, kiti eina į Basanavičiaus gatvę, dar kiti važiuoja dviračiais ir automobiliais – kokie srautai susidaro. Ši vieta buvo tiksinti bomba“, – sako Palangos savivaldybės atstovė.

Anot pašnekovės, šioje atkarpoje panaikintos iki šiol buvusios 26 parkavimo vietos. Vytauto gatvės atkarpoje nuo J. Basanavičiaus g. iki Ronžės g. ir anksčiau nebuvo galima statyti transporto priemonių, tad dabar toks draudimas pratęstas tik iki kitos artimiausios sankryžos – iki Kęstučio g. Minėtoje atkarpoje išliko 4 parkavimo vietos, skirtos neįgaliesiems.

„Siūlome vairuotojams pasinaudoti visiškai šalia esančios automobilių stovėjimo aikštelės Rąžės g. 5A mokamomis paslaugomis. Nemokama automobilių stovėjimo aikštelė įrengta Taikos g. 2, ji šiemet buvo naujai suremontuota bei čia atidarytas didžiausias Vakarų Lietuvoje elektromobilių greito įkrovimo stotelių parkas. Šioje aikštelėje yra per 120 parkavimo vietų. Palangos savivaldybės administracija visada rekomenduoja miesto svečiams atvykus į kurortą palikti transporto priemones prie nakvynės vietų ar aikštelėse bei persėsti ant dviračių ar vaikščioti pėsčiomis“, – alternatyvomis dalinasi T. Zaiceva.