Čia esančios kapinės tiesiog nusiaubtos. Su šaknimis išvirtę medžiai ne tik sugadino takelių dangą, išgriovė trinkeles, bet ir suniokojo kai kurias kapavietes.

Ten, kur medžio šaknys sutapo su kapavietės vieta, – visas kapo apvadas ir žemės tiesiog pakibo ore. Tuo tarpu kitas kapinių paminklas nulaužtas.

Praūžusi audra nusiaubė Panevėžio kapines

Panevėžietė Alina sako tokius vaizdus čia matanti tikrai pirmą sykį. „Ne pirma audra gyvenime, bet kad taip išdarkytų. Panevėžy gyvenu visą gyvenimą, šitas kapines po tėvo mirties lankau dešimt metų. Tokie vaizdai, tragedija“, – graudinasi moteris.

Panevėžio miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus vadėjos pavaduotoja Vilma Kučytė „Delfi„ trečiadienio popietę komentuoja, jog šiuo metu dvejose miesto kapinėse – Šilaičių ir Kristaus karaliaus katedros – medžiai užkritę iš viso ant 50 kapaviečių. „Kadangi užkritę medžiai, kol kas negalime pasakyti, ar kapavietė suniokota, ar nebūtinai. Gali būti užkritęs medis ir ji gal nelabai nukentėjo. Tikslų pažeistų kapaviečių skaičių bus galima nustatyti, kai medžiai bus pašalinti. Kapavietės yra apžiūrėtos, nufotografuotos, bus informuoti jas prižiūrintys žmonės. <...> Situacija mieste tokia, kad iš viso yra daugiau nei 200 nuvirtusių, išlūžusių ar kažkaip pažeistų medžių. Pirmiausia tvarkomi jie, darbai prasidėjo tik vakar šiek tiek aprimus vėjams ir pagerėjus oro sąlygoms. <...>Šiuo metu mieste suformuotos keturios brigados, kurios atlieka tvarkymo, šalinimo darbus. Numatoma, kad žmonės dirbs ir šeštadienį. Darbai imlūs laikui ir reikalaujantys atsargumo, todėl sunku tiksliai pasakyti, kada jie bus baigti, tačiau kapines planuojama pradėti tvarkyti tik ateinančios savaitės pradžioje, nes dabar prioritetas yra mieste“, – „Delfi“ komentuoja V. Kučytė.

Savo Facebook paskyroje Panevėžio miesto savivaldybė dėl susidariusios neeilinės situacijos mieste daugiabučių bendrijas ragina prisidėti prie tvarkymo darbų. „Gyventojai, kurie gali skirti laiko smulkių šakų ir krūmų sutvarkymui savo teritorijoje, kviečiami tai padaryti savarankiškai buriantis į talkas“, – rašoma savivaldybės įraše.

Savivaldybė antradienį taip pat informavo, jog audros išverstus, nulaužtus medžius gyventojai privačiose teritorijose gali tvarkytis patys. Tačiau, jei tai saugotinas medis, prieš pjaunant būtina informuoti Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir architektūros skyrių.