Daugiausiai bėdų sukėlė virtę medžiai

Didžiausią pavojų kėlė škvalo lankstomi medžiai – dešimtmečius ar šimtmečius skaičiuojantys galiūnai virto ant žmonių pastatų stogų, automobilių, krito į gatves ar ant šaligatvių.

„Nors krušos šiandien išvengėme, tačiau škvalo – ne. Vis kartojama, kad apsižiūrėkit savo kiemuose esančius medžius. Jei tik kuris medis kelia įtarimų, pravartu susitvarkyti leidimą ir jį nusikirsti (ar bent jau apgenėti pavojingiausias šakas). Brandūs medžiai tikrai yra labai gražu ir jie atlieka didelį darbą būdami gamtoje, tačiau jeigu toks auga visai šalia jūsų namo, gerai pagalvokite, ar jis tikrai atlaikys stiprias audras ir nepridarys daug žalos jūsų namams, automobiliui, tvartui ir kita“, – rašo meteorologas Gytis Valaika savo „Facebook“ puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Jau anksčiau „Delfi“ rašė, kad liepos 11-oji buvo neramiausia šių metų diena pagal žaibų skaičių. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šalies teritorijoje užfiksuota beveik 15 tūkst. žaibų išlydžių. Vis dėlto, šalį talžę žaibai nesukėlė tiek nemalonumų, kiek virtę medžiai.

„Facebook“ grupėje „Orų entuziastai“ netrūksta nuotraukų, kuriose gyventojai fiksavo audros padarinius. Grupės narė Agnė dalijasi Kaune, Petrašiūnuose užfiksuotais audros išrautais medžiais, kartu su savimi iškėlusiais automobilius stovėjimo aikštelėje. Taip pat nuotraukose dalijamasi išvartytomis tvoromis, gulinčiais medžiais laukuose.

Audros padariniai Lietuvoje

Grupės narys Antanas pasakoja, kad šalia jo namų, Alytuje, kelio dangoje atsivėrė smegduobė.

Audros padariniai Lietuvoje

Mingailė toje pačioje grupėje dalijasi vaizdais iš savo kiemo.

„Audrai praūžus… Vyro batutas buvo pritvirtintas prie strypų metalinių… Tai kokio stiprumo turėjo būt vėjas… Jau nekalbu apie gėles išlaužytas, čerpes nudraskytas ir pan… Panevėžio rajonas, Putiliškiai… 18.30 val. Prieš gamtos stichiją nepakovosi… Arba iš anksto pasiruošti tokiems atvejams, arba jau telieka priimti pasekmes… Batutą naują nusipirksim, medį galima atsodinti… Viskas dzin, svarbu patys sveiki ir stogas virš galvos… Kitiems ir stogus nuplėšė…“ – nuogąstauja moteris.

Audros padariniai Lietuvoje

Skaudžiai nukentėjo ir grupės narė Ilona, gyvenanti Panevėžio rajone.

„Mūsų sodyba – namai nukentėjo... Storiausia topolį su šaknimis išvertė, ūkinį pastatą sugriovė. Kitas uosis šalia namo griūvo, mašiną aplankstė...“ – liūdnais vaizdais dalijasi ji.

Audros padariniai Lietuvoje

Ugniagesiai vyko šalinti medžių 66 kartus

Kaip praneša naujienų agentūra Elta, praėjusią parą šalyje siaučiant audrai, ugniagesiai 66 kartus vyko šalinti ant važiuojamosios kelio dalies nuvirtusių medžių, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).

Keturis kartus per praėjusią parą pranešta apie ant automobilių nuvirtusius medžius.

Ugniagesių duomenimis, 16 val. 37 min. pranešta, kad Kaune, Tito Masiulio gatvėje, ant automobilio užvirto medis. Atvykus ugniagesiams ir panaudojus grandininį pjūklą, medis pašalintas nuo automobilio „Honda Civic“.

Anot PAGD, 17 val. 4 min. gautas pranešimas, kad Kėdainių rajone, Žemaitės gatvėje, nuvirto didelė medžio šaka ant automobilio. Grandininio pjūklo pagalba medis pašalintas, nuvalyta kelio danga.

PAGD duomenimis, 17 val. 7 min. pranešta, kad Kaune, Romo Kalantos gatvėje, nuvirto medis ir su šaknimis pakėlė automobilį. Atvykus ugniagesiams, buvo nuvirtęs medis ir su šaknimis pakėlęs automobilį. Medis supjaustytas ir pašalintas nuo gatvės bei apšvietimo laidų, nušluota kelio danga. Automobilis liko pakeltas medžio šaknimis. Automobilis apjuostas „STOP“ juosta, savininkas tvarkysis pats.

Anot PAGD, 17 val. 8 min. pranešta, kad Kėdainių rajone, Povilo Lukšio gatvėje, daugiabučio namo kieme, virš automobilių užvirtęs medis. Atvykus ugniagesiams, buvo nuvirtę medžiai: vienas medis – virš automobilio, kitas – pavojingai pasviręs į pastotę. Panaudojus pneumatinį kėliklį, statramsčius, du grandininius pjūklus ir parankines priemones, medžiai pašalinti. Šalinant medžius, išgelbėtas automobilis „Opel Meriva“. Viso pašalinti šeši medžiai.

Daugiausiai gelbėjimo darbų per praėjusią parą atlikta Kauno apskrityje – 23. Ugniagesiai Šiaulių apskrityje atliko 14 gelbėjimo darbų, Panevėžio apskrityje – 10, Utenos apskrityje – 8, Marijampolės apskrityje – 7, Vilniaus apskrityje – 2, Alytaus apskrityje – 2.

Kaip Eltai sakė PAGD atstovė Edita Zdanevičienė, žmonės praėjusią parą šalyje siaučiant audrai nenukentėjo.

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) duomenimis, penktadienio rytą elektros neturėjo 1081 namų ūkių Lietuvoje.

Kaip pranešė Hidrometeorologijos tarnyba, didžioje šalies dalyje smarkiai lijo, griaudėjo, žaibavo, vėjo gūsiai siekė iki 21–26 m/s.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)