Grupė „Orai ir klimatas Lietuvoje“ pirmadienio vakarą dalinasi, kaip atrodė apie pietus iš palydovo žemo slėgio sūkurys vokiečių pavadintas „Kirsti“ vardu.

„Visa Lietuva slepiasi po storais ciklono debesimis. Šalyje vietomis fiksuoti net katastrofinio intensyvumo lietūs (>80 mm/12 val.), kitur – stichinio ir pavojingo. Vėjo gūsiai siekė iki 20–25 m/s, vietomis net iki 26–28 m/s pūstelėjo. Be elektros buvo likę 150–160 tūkst. klientų, o kur dar begalės išverstų ar nulaužtų medžių, kylantis vandens lygis ir pan.“

Palydovu fiksuotas Kirsti sukūrys

Mokslo svetainė tikina, kad Lietuvos hidrometeorologai šiandien darbo turėjo išties sočiai:

„To darbo galėjo būti ir mažiau, bet kažkodėl buvo paskleista neteisinga informacija esą niekas neperspėjo apie laukiančius tokius pavojingus orus. Na kas seka šią paskyrą dar šeštadienį galėjo matyti kas mums gresia. O sekmadienį nuo pietų meto (be šios paskyros) buvo leidžiami ir oficialūs LHMT perspėjimai. Taip kad meteorologai iš savo turimų tribūnų laidė perspėjimus. Viskas tame gerai, tik pranešimų žmonės negavo į savo telefonus ir tai jau nemaža problema. Ne visi gyventojai žino, bet patys meteorologai žinučių jums į telefonus nesiunčia. Nėra slapto mygtuko po stalu, kurį paspaudus užkaukia telefonai. Galutinis sprendimas siųsti/nesiųsti perspėjimą visgi ne meteorologų rankose (o gal ir gerai būtų, jeigu toks svertas visgi būtų)“

Visgi, anot „Orai ir klimatas Lietuvoje“, atmetus visas perspėjimų žinutes, derėtų mažiau pykti dėl tų žinučių nebuvimo, nes kas norėjo – dar šeštadienį labai aiškiai matė, kas laukia sekmadienį vakare ir pirmadienį.

„Po teisybei, reikia ir patiems truputį domėtis nelaukiant, kol kažkas kažką į telefoną atsiųs. Tereikėjo patiems paskirti vos minutę-dvi naršymo laiko (pvz. atsidarius bet kurį orų appsą ar meteo svetainę ar soc. tinklus). Greičiausiai, koją pakišo... sekmadienis (o dar gi atostogų meto pikas). Jeigu audra būtų prasidėjus ne sekmadienį, o pirmadienį, labai tikėtina, viskas būtų vykę sklandžiau. Bent jau dabar taip atrodo“, – pirmadienio vakarą konstatuoja hidrometeorologinius reiškinius interneto platybėse pateikianti feisbuko grupė, administruojama meteorologo Gyčio Valaikos.