Naujausi vaizdai iš Vilniaus:

Kaip skelbiama feisbuko grupėje „Orai ir klimatas Lietuvoje“, audra sieks pagal Estofex aukščiausią, 3 iš 3 audrų pavojaus lygį. Jis numatomas Rytų Lietuvoje.

„Europos sinoptikai, kurie specializuojasi vasariškų audrų prognozavime, Rytų Lietuvoje paskelbė aukščiausią audrų pavojaus lygį. Tai vos 3 kartas per daugiau nei 20 metų, kai sudarinėjamos šios prognozės. Pagrindinis pavojus – smarkūs vėjai, stambi kruša ir galimi viesulai. Audrų pikas – apie 16–17 val., +- 3 val.“, – rašoma įraše.

Priduriama, kad yra tikimybė, jog audra visgi pasislinks link Baltarusijos ir praslinks tik pačiu šalies pakraščiu, tačiau audrų rizika išlieka aukšta.

Kaip praneša sinoptikai, trečiadienį Pietų, Rytų ir Vidurio Lietuva iš debesų sulauks ne tik lietaus, bet vietomis iškris ir kruša. Kai kur ledėkų skersmuo gali siekti net 5–6 cm. Pasisaugoti reikėtų ir škvalo, kurio gūsiai sieks 15–20 m/s, kai kur net 21–26 m/s.

Dieną vyraujantis vėjas bus pietryčių, pietų, pereinantis į vakarų šiaurės vakarų, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra pasiskirstys labai įvairiai, didesnėje šalies dalyje bus 21–26 laipsniai, šiaurės vakariniuose rajonuose bus tik 17–20, o pietrytiniame šalies pakraštyje įkais net iki 27–30 laipsnių.

Kaip elgtis pučiant stipriam vėjui

Pučiant stipriam vėjui lūžta dideli medžiai, krinta jų šakos, griūva silpnos konstrukcijos statiniai, virsta nepritvirtinti įrenginiai. Be to, gali sutrikti ryšiai ir elektros energijos tiekimas.

Prieš prasidedant stichijai:

  • perspėkite darbuotojus apie artėjantį pavojingą hidrometeorologinį reiškinį ir informuokite, kokie darbai turi būti nutraukti. Sustabdykite krovos darbus su kranais ir kituose objektuose, nedirbkite su atvira ugnimi;

  • sutvirtinkite laikinus statinius, konstrukcijas ir įrenginius;

  • sandariai uždarykite pastatų langus, duris, stoglangius ir kitas angas;

  • išneškite iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos gerai pritvirtinkite. Svarbesniuose objektuose patikrinkite avarinius elektros energijos šaltinius, pasirūpinkite kuro atsargomis;

  • jei gyvenate kaime, uždarykite tvartų, namų duris, langus, langines;

  • neužmirškite kaimynų. Pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai, pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne – padėkite jiems arba informuokite, kad nelaimės atveju jie gali skambinti skubiosios pagalbos telefonu 112.

Pučiant stipriam vėjui:

  • nestovėkite po aukštais medžiais, prie reklamos stendų ir elektros linijų;

  • nestatykite automobilių po medžiais;

  • namuose turėkite žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių;

  • nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties. Jeigu jūs vis dėlto privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, langines, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.

Boforto skalė - tai 13 gradacijų skalė, kurioje vėjo stiprumas suskirstytas pagal jūros bangavimą bei poveikį sausumos objektams.

Artėjant audrai ESO pasiruošę šalinti stichijos padarinius

Sinoptikai prognozuoja, jog šiandien Lietuvoje numatoma smarki audra. „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) telkia papildomas pajėgas pietų ir vidurio Lietuvoje, kad praūžus vėjui ir škvalui, padariniai būtų pašalinti kuo greičiau, o elektros energijos tiekimo sutrikimai, jeigu tokie būtų, truktų kuo trumpiau.

„Orų prognozės rodo, jog šiandien pietų, vakarų ir vidurio Lietuvoje numatoma labai smarki audra, vietomis kruša, smarkus lietus, škvalas iki 26 m/s. Atidžiai stebime situaciją ir ruošiamės reaguoti šalinant audros sukeltus padarinius, kad kuo greičiau atstatytume elektros energijos tiekimą, jeigu sutriktų dėl lūžtančių medžių ir krentančių jų šakų“, – sako ESO atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė.

Audros padarinius šalinti bus pasiruošusios 70 ESO ir rangovų brigados Marijampolės, Kauno, Alytaus, Vilniaus, Utenos bei Panevėžio apskrityse, o esant poreikiui į pagalbą būtų pasitelkiama daugiau operatyvinių komandų. Šiuose miestuose ir rajonuose sutelkti patyrę inžinieriai ir kiti skirtingų sričių specialistai budės bei operatyviai vyks į vietą įvertinti žalos ir atstatyti elektros energijos tiekimo. Taip pat, jeigu reikės, pajungs generatorius.

ESO atkreipia dėmesį, kad pirmiausia generatoriai jungiami prie transformatorinių, kad elektros energija būtų tiekiama strategiškai svarbioms įstaigoms, pavyzdžiui, ligoninėms, gaisrinėms, policijos nuovadoms. Generatoriai taip pat pajungiami ir ten, kur audros sukelti gedimai būna labai sudėtingi ir jų likvidavimas užtrunka ilgiau – daugiau kaip parą.

„Jau beveik 900 tūkst. klientų įdiegta išmanioji apskaita taip pat padeda operatyviai nustatyti gedimus audrų metu. Naujos kartos skaitiklių ir automatizuoto tinklo dėka operatyviau nustatome, kur yra elektros energijos sutrikimai bei dažnu atveju, jei tai nėra fiziškai pažeistas tinklas, elektros energijos tiekimą atnaujinama vos per 3 minutes“, – sako R. Juodkienė.

Nors ESO aktyviai ruošiasi visoms gamtos stichijoms ir telkia profesionalų komandas, ne ką mažiau svarbus yra ir pačių gyventojų pasiruošimas artėjančiai audrai. Smarkių liūčių ar potvynių metu gyventojams patariama kuo skubiau išjungti įvadinį automatinį jungiklį, išjungti elektros prietaisus. Stiprėjant vėjui, svarbu užverti langines, duris, židinio ar krosnies sklendę.

„Jei po audros pastebėjote nutrūkusius elektros laidus, jų nelieskite ir nesiartinkite. Apie nutrūkusius laidus kuo greičiau praneškite ESO specialistams numeriu 1852. Taip pat informatyviame žemėlapyje gyventojai gali užregistruoti gedimą bei patikrinti ar jis jau registruotas ir šalinamas. Jei žemėlapyje jau matote užregistruotą gedimą, nieko papildomai daryti nereikia, ESO specialistai jau vyksta į vietą šalinti audros padarinius“, – pabrėžia R. Juodkienė.

Sinoptikai perspėja, jog birželio 19 dieną pietų, rytų ir vidurio Lietuvoje numatoma labai smarki audra, daug kur bus perkūnija, vietomis – smarkus lietus, kruša, škvalas. Kai kur ledėkų skersmuo gali siekti net 5–6 cm., o škvalo metu gūsiai sieks 15-20 m/s, kai kur net 21–26 m/s.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)